Am fost “profu’ de biologie” pentru o zi la Scoala Altfel

Cand eram mic, ai mei ar fi vrut sa ma fac arhitect. Bine, mama ar fi vrut sa fiu profesor, ca bunicul. Si ca dansa. Am ajuns economist si, din cand in cand, cochetez cu statutul de profesor. Atât ca “visiting professor” la ASE sau trainer la propria companie… dar uite ca sunt si ocazii cand pot preda chiar copiilor ceva interesant. Saptamana trecuta am fost “profu’ de biologie” pentru o clasă din judetul Valcea, in cadrul “Saptamanii Altfel”. Acest proiect caritabil este intitulat “Vreau in clasa a 9-a” si este sustinut de KFC si Pizza Hut in colaborare cu World Vision Romania.

rszDoru Panaitescu 3_2048x1365
[deși initial s-au speriat, apoi au râs de costumația mea, copiii din Valcea au inteles ca poti fi alaturi de natura cu conditia sa o respecti]

Mai exact, alaturi de Victor Kapra (profu’ de informatica si dirigintele clasei), Andrei Craciun (prosu’ de romana) si Carmen Albisteanu (profa de sport), am incercat sa arat acestor copii de ce sa continue scoala. Totul, bineinteles, bine garnisit cu fotografii si povesti despre fauna Romaniei.

Am luat pe mine straie de camuflaj si am purces spre Institutul de Fericire de pe Calea Dacia. Dupa ce m-am acomodat cu atmosfera galagioasa de acolo, mi-am luat aerul de prof si… am fost profesor pentru doua ore, timp in care am povestit cu mare bucurie copiilor fix despre speciile de pasari, mamifere, reptile si amfibieni pe care le au la ei in zona.

rszDoru Panaitescu 2_2048x1365
[In timp ce le povesteam, realizam ca acesti elevi de liceu chiar vazusera ciuful de padure de pe ecranul de proiectie la ei in sat, dar nu constientizau ca nu face rau oamenilor, ci controleaza populatiile de rozatoare care le pericliteaza recoltele parintilor lor]

Discutia a fost aprinsa, copiii asaltandu-ma cu intrebari. Imi place sa cred ca am fost pregatit cu raspunsuri pentru toate speciile pe care ei le vazusera in preajma satului, pe unde se jucau de mici.
rszDoru Panaitescu 1_2048x1365
[toate speciile de pasari si alte animale cu care mi-am ilustrat prezentarea, inclusiv acest pitigoi albastru, pot fi vazute in zona relativ usor – copiii sunt mult mai atenti decat adultii si le-am povestit despre fiecare pasare astfel incat sa prinda drag de ele si sa nu le mai deranjeze de la cuibarit]

In final, fiecare copil a primit cateva fotografii tiparite cu specii din colectia mea personala de fotografii de fauna, iar cea mai incomoda intrebare (pe car enu o voi reproduce aici :D) a fost premiata cu un exemplar din cartea mea cu pasari editata in 2014.

Astfel de intiative au darul de a reapropia copiii de scoala… si eu am profitat de ocazie sa ii apropii pe copii si de lighioanele cu care isi impart timpul liber, aerul de munte si libertatea acestor ani frumosi de liceu.

Iata si videoclipul evenimentului.

Ma bucur ca am produs noi fani pentru fauna Romaniei. Pentru ca e frumoasa si pentru ca merita, si pentru ca si acesti copii merita sa stie in ce tara frumoasa locuiesc. Sper ca cei de la KFC / Pizza Hut, in colaborare cu World Vision Romania sa ma mai cheme si la anul sa prezint munca mea din teren si altor copii interesati de natura si viata salbatica.

Gasiti povesti despre aceasta clasa de copii sarguinciosi si la Victor Kapra, Carmen Albisteanu și Andrei Crăciun, cu care am “împărțit” catedra.

rszDSC01791 crop_2048x1365

[aceasta este doar una din imaginile tiparite cu care copiii au pelcat mai mult decat incantati acasa. Sper ca le-a placut ora noastra de biologie impreuna]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu