Recensământul de iarnă al ciufilor de pădure

După povestea cu cuiburile de strigă de care v-am zis și aici pe blog, trebuie să vă reamintesc și de alt reprezentant al ordinului Strigiforme, familia Strigidae. Ciuful de pădure (Asio otus) este o bufniță de talie medie (30-40cm lungime si 90 cm anvergură), poate una din cele mai populare specii de păsări de noapte europene, datorită unui fenomen interesant. Iarna, aceste păsări se adună în colonii de iernare de pot avea de la câțiva la câteva zeci de exemplare, în mod excepțional și peste 100 de exemplare. Acest ciuf a fost fotografiat la Mogoșoaia.

De câțiva ani inventariez coloniile de ciufi de pădure din jurul Bucureștiului, până acum am identificat (cu ajutorul altor pasionați de bufnițe) nouă colonii de iernare în București și împrejurimi. (vezi harta)

Acestea sunt ]n cartierele Tineretului, Pantelimon, Politehnică, Crângați, Pajura. Celelalte trei sunt in localitățile Pasărea, Moara Domnească, respectiv Mogoșoaia, unde este cea mai numeroasă și mai veche colonie, cunoscută încă din anii ’70.

Important! Aceste păsări preferă zonele liniștite, fără deranj, cu conifere, dar nu e obligatoriu. De exemplu, mai jos, acest ciuf de pădure stă liniștit într-un arbore ornamental.

Un indiciu important al prezenței coloniei este localizarea pe sol a unor concentrații de ingluvii (smocuri de par si oase) regurgitate de aceste prădătoare plus găinaț, așa cum se poate vedea mai jos.

În coniferele înalte, aceștia pot sta la baza trunchiului, unde se ramifică majoritatea crengilor mari, loc în car esunt dificil de observat. Acest ciuf este fotografiat în colonia de la Pasărea.

Rog pe această cale pe cei ce știu și alte colonii în București (sau în țară) să dea o mana de ajutor coordonatorului proiectului national de recenzare a acestor colonii, Lorinc Barbos. Detalii despre cum puteti face o semnalare gasiti pe pagina Milvus.

sau il puteti contacta direct pe Lorinc folosind adresa de email lorinc.barbos @ milvus.ro.
Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu aceste păsări, pun în primul comentariu o fotografie cu un exemplar fotografiat recent în colonia din cartierul Crângași. Dacă știți o colonie în București sau împrejurimi care nu apare pe hartă, contactați-ma, vă rog, să putem face evaluarea acestei colonii împreună, pentru ca recensământul se incheie duminica aceaasta, pe 31 ianuarie.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu