Redescopera Romania (ziua 4) – Gorjiul si Doljiul

Pentru cunoscatori, Gorjul si Doljul sunt denumiri de sorginte slava (dolu Jiu – Jiul de vale, respectiv gora Jiu – Jiul de munte). Asa ca am purces spre crosetarea acestor doua judete. Mint, de fapt am crosetat tot ce am putut pe ruta Hunedoara – Hateg – Petrosani – Targu Jiu – Cheile Sohodolului – Targu Jiu – Horezu – Ramnicu Valcea, in cadrul proiectului <a href=”http://www.redescoperaromania.ro”>Redescopera Romania</a>.

Poate nu stiti, dar aproape de confluenta Jiului de Vest (care coboara din Retezatul Mic) cu Jiul de Est (care aduna toate paraiele din Parang), la Iscroni, un falnic monument al naturii va asteapta sa-l admirati: copacul care face lalele. Este un copac adus din Austria inca din anul 1880 (Liriodendrum Tulipifera) si care are flori in forma de lalea. Nu avea cum sa infloreasca acum in martie, dar noi vi l-am semnalat in traseu ca sa stiti de el.

Dupa o scurta vizita la manastirea Lainici, am gusit la complexul sculptural Constantin Brancusi din Targiu Jiu (Poarta Sarutului, Masa Tacerii, Coloana Infinitului etc) si la Casa Memoriala Constantin Brancusi din comuna Hobita.

Dar punctul de maxima atractie de din ziua 4 de Redescopera Romania a fost zona carstica “Cheile Sohodolului”. Le-am revazut intr-o impostaza inedita, pline de zapada si gheata. Din Cheile Sohodolului drumul continua spre Valea de Pesti, care ajunge in Valea Jiului de Vest – doar ca pe acest drum spectaculos vom merge mai la vara pentru ca era destul de multa gheata inca din chei, iar zona din pas este plina de serpentine fara parapeti laterali.

Din punct de vedere gastronomic, pot spune ca iarasi blagoslovirea s-a abatut asupra noastra: Hanul Domnesc din Targu Jiu – care e si pe lista mea de restaurante care merita – ne-a intampinat cu bucate alese oltenesti. Recomand.
Daca mai pun ca am fotografiat si o pasare in premiera pentru mine (un uliu pasarar – trebuie sa il identific exact in carte dupa desenul ventral), atunci pot sa zic fara sovaiala ca ziua a patra a fost un mic relas pentru ziua a cincea – in care vom “presta” traditii populare la cel mai “inalt nivel”.

Revin si cu fotografii mintenas.

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

4 Comments »

 1. Mihai Voiculescu said,

  12 martie 2011 @ 9:41 am

  Hanul Domnesc ruleaza fin, insa intre timp au mai aparut locatii faine.

 2. Doru Panaitescu said,

  12 martie 2011 @ 8:50 pm

  Pai da-mi exemple, te rog. Chiar vreau sa mai vad si alte optiuni in Targu-Jiu.

 3. Mihai Voiculescu said,

  15 martie 2011 @ 10:28 pm

  De exemplu e acum recent dechis in restaurant cu un minihotel vizavi de parc, Antique ii zice. Se mananca foarte bine si la preturi foarte bune pentru Targu Jiu. Singura diferenta e atmosfera care nu e asa “ca la tara” cum ii la Hanul Domnesc. Voi mai reveni si cu alte locatii :).

 4. Doru Panaitescu said,

  16 martie 2011 @ 7:06 pm

  Interesant, verific si iti zic.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu