Review Blackview BV6000 – un telefon pentru coclauri

La început de an am pus o întrebare pe Facebook, știind că am oameni în listă cu care am trăsături comune, printre care și distrugerea sistematică a numeroase telefoane mobile de-a lungul timpului, grație activităților pe coclauri pe care le avem (noi, cei mai certați cu mall-ul și cu serialele in weekenduri). Am primit multe sugestii pentru un telefon potrivit stilului de viață, doar că unul din producători s-a oferit să îmi trimită înspre testare varful lor de gamă. Și bine a făcut! Trei weekenduri de testare si trei saptamani mai târziu, sunt gata să vă povestesc cum e un telefon rezistent, căruia nu ai ce să-i ceri să-l poți „încuia” pentru că, pur și simplu, se descurcă.

Statul meu în natură (mult peste media cetățenilor patriei) m-a făcut să mă înconjor de echipamente rezistente: de la imbracaminte si accesorii până la mașină și telefon mobil. Și, mulțumită celor de la iHunt Romania (Cezar, merci că ai fost pe fază!), am primit în teste un telefon rezistent: Blackview BV6000.

Fișa lui tehnica este aici și il puteți comanda fie de pe site-ul oficial în limba romana, fie de la alte magazine online (Emag, Evomag etc). Este un telefon robust, rezistent, gandit pentru oameni neatenti si degraba stricatori de aparate sensibile (si am prăpădit destule telefoane pana acum, inclusiv telefoane teoretic rezistente la apa, praf, socuri și alte intemperii). Ce mi-a placut la telefonul asta este ca producatorul ti-l trimite cu chestii de rezervă și scule ajutătoare: găsești în pachet nu doar încărcător și casti, ci și un cablu pentru a putea incarca alte telefoane (practic iti transofrmi telefonul in Powerbank), surubelnite in stea si normala pentru a desface telefonul, capace de cauciuc de rezerva, suruburi de rezervă, o folie de protecție pentru ecran (iar telefonul vine deja cu încă una, gata pusă). Nu prea ai ce reprosa producătorului chinez la faza asta, s-a gândit la toate.

Eu l-am luat la „scuturat” înca din prima zi, telefonul avand de trecut mai multe probe. Înainte de probe însă, vă spun conditiile in care am testat telefonul:

1. Nu am luat telefonul sa-l dau de pereti sau sa-l bag in Groapa Marianelor. Stiu multi care și-au cumparat telefoane cu protocol IP68 sau MIL-STD-810 si au reusit sa le strice. Nu există telefon indestructibil, doar utilizator dârz.
2. Am testat acest telefon dupa nevoie mele. Focusul meu a fost pe baterie, stabilitate in utilizare multi tasking, utilizare ca aparat foto alternativ.
3. Nu am forțat, dar nici nu am menajat aparatul. M-am comportat ca un utilizator care are ocazia de a incerca produsul.
Ca sa nu avem discutii 😀

Proba camerei foto

Despre asta voi scrie ceva mai mult, ca e cel mai vizual aspect al aparatului. Am incercat sa reduc la minim folosirea aparatelor foto clasice in cele trei weekenduri. Asa ca, iata, cronologic, pe unde a umblat telefonul cu pricina:

Primul weekend a fost dedicat unei ișiri la iarbă verde, pardon, zăpada mare, cu alte 60 de mașini de teren. Am profitat de faptul că tocmai scosesem mașina de la Badsi Service (multumesc, băieți, vă știți voi care!). Era pacat sa ratez ocazia de a ma revedea cu majoritatea baietilor din cluburile de offroad din Bucuresti si nu numai. Aici se vad o mică parte din mașini, moment in care inca testam temperatura de culoare si incadrarile 😀

Ca un cetatean onorabil ce ma aflu, am gătit la două ceaune și trei hamace, iar participantii s-au bucurat de temperaturi scazute si mancare bună. Telefonul a stat numai in zapada si pe jos, gratie haosului generat de cei peste 150 de oameni care socializau langa masini si gratare. Sau in hamacele aduse de mine de acasa, ca scaune pentru domnisoare nu prea erau :D.

Apoi ne-am pus pe gatit. Iata-ma in actiune, pregatind unul din ceaune (nu mai stiu ce faceam acolo, dar nu am primit plângeri pana la final)

Seara am mers la restaurantul La Mama. Aici am testat iar camera telefonului. Iată o fotografie tipică, de duzină, pe care o face orice utilizator. Nu, nu pisici, ceva de pe o masa îmbelsugată: niste sticle de vin, care au iesit bine cu ajutorul blitzului si unui ISO lasat pe automat. Pe care, vorba lui Mălăele… le-am băut.

Nu am ratat nici deserturile, aici putandu-se vedea un desert cu fistic de la un restaurant turcesc, testat si el la ceas de seara:

Al doilea weekend a fost un weekend mai lung, de tip VeSeDeLeMeu – adica vineri-sambata-duminica-luni-marti. Traseul: Dobrogea, unde ii sade mai bine unui Patrol…

Nu am mers singur, ci intr-o companie selectă: alaturi de Mihai, mare pasionat de munte, care a fost obligat de traseu si de mine sa dea la lopata, troliu si sa si impinga masina pe unde am ramas. Aici l-am prins inchinandu-se ca am iesit dintr-un sector de traseu dificil. Sunt sigur insa ca nu o sa recunoasca 😀

Ne-am napustit apoi asupra locurilor intesate de pasari. iata-ne pe dig, cu ajutoare locale, in cautarea ferestrasilor, cufundarilor si corcodeilor, specii ce ne viziteaza iarna pe litoral.

Apoi am ajuns in Cheile Dobrogei, unde am faurit un alt ceaun si am instalat iar hamacele din dotare. De aceasta data am montat hamace Double Layer de la MinorSwing Hammocks, temperaturile fiind mai scazute decat in weekendul precedent.

Drumurile prin judet au fost cum au fost, pentru noi fiind nimic altceva decat noi subiecte fotografice. Cred ca as putea sa ma fac „hartist” si fara DSLR…

Nu putea sa lipsească o incursiune în partea bulgarească a Cadrilaterului. Un loc în care merg des, unde telefonul asta trebuia musai să ajungă, fie și pentru o baie in mare iarna. O mică sedință foto pe calcare sarmatice și am ajuns cu Blackview-ul și la nivelul mării:

Am testat camera și niste detalii, tot macro, facute fără bliț, niște cristale de carbonat de calciu recristalizate in regim geodă (cred) găsite in falezele de calcar de la Shabla. Distanța minimă de focus este de aproximativ 10 centimetri.

Nu am încheiat călătoria noastră la vecinii noștri de la sud de Dunăre fără să punem un alt hamac Double Layer într-un loc cu priveliște… Nu uitați, sezonul acesta hamacele astea au reducere de la 260 la 220 de lei 😉

Proba bateriei

Aici telefonul ăsta chiar stă bine. Am încercat diverse „metode” de a-l face de râs și nu am reușit. Telefonul a stat in standby fara cartele 5 zile si mai bine. Dupa ce am pus cartelele, a stat in medie intre 48 si 96 de ore, INDIFERENT ce am facut cu el. Deci o mare bila albă.
Cel mai puțin m-a ținut în ziua în care am lasat deschise datele, localizarea și tetheringul, de dimineța până seara. Tot nu am scăzut sub 48 de ore autonomie, iar timpul efectiv de folosire (active screen) a fost de peste 12 ore.

Proba memoriei

Telefonul are 32 GB memorie internă și 3 GB memorie RAM, iar cumulat cu sistemul de operare Android 6.0 e foarte stabil si rapid. Poate or fi pretentiosi care vor sa scoata fum din telefon, eu nu l-am simtit gafaind deloc. Si am pus pe el Waze, Whatsapp, aplicatia mea pentru determinari de specii de pasari (Avia Nature Explorer – o recomand!), Call Romania si altele. Recunosc, nu folosesc un telefon la capacitate maximă cum face un millenial, dar telefonul asta chiar nu are nici o problemă pentru un heavy user.

Proba portării datelor

Am luat ultimele mele patru telefoane (cele doua Samsunguri plus cele doua Nokia de avarie) si am faurit o agenda de peste 2500 de numere de telefon pe care le-am portat pe telefon cu ajutorul Google Contacts. Dupa ce initial mi le-am descarcat in memoria telefonului, m-a mancat sa le las totusi inapoi in Cloud. Mare greseala: sambata trecuta m-am trezit ca nea Google mi-a ras toate numerele de telefon, lasandu-ma cu Info Orange, pompieri, salvare si alte numere scurte. Doua zile mai tarziu si milioane de gafe si nasteri indesate adresate soborului de programatori, mi-am recuperat de pe un backup intreaga agenda. Am portat-o in memoria telefonului si o sa ii fac backup lunar, manual. Fara sa ma mai bazez pe mizerabilul de Gmail. Cu alte cuvinte, limitele lui sunt date de Android si de ce sistem de portare folosiți, eu evitand să instalez o aplicație dedicată pentru asta.

Proba apei

Am bagat de cateva ori telefonul in apa, inclusiv in apa sarata (de mare), in zapada, l-am tinut in bucatarie la gatit, in baie cand faceam baie/dus etc. Nici o problema. Telefonul vine cu sigilii de cauciuc și șuruburi pe spate, singura problemă fiind că trebuie să scoateți apa din difuzorul amplasat pe spatele terminalului. Din nou, nici o problemă.

Proba altitudinii

Dupa weekendul de pomină din Dobrogea, am invitat telefonul la o excursie pe Transfagarasan. Ma rog, nu am ajuns chiar pana in caldarea Balea, drumul fiind deschis pana la Cabana Capra.

Telefonul si aici a stat la frig, caci am profitat de ocazie sa il fotografiez intre coloane de gheață.

Apoi si in combinatii de gheață, zăpadă și vegetație:

Insa, practic, am purtat telefonul dupa mine cam prin toate scenariile posibile de weekenduri a la Doru: munte, mare, offroad, umiditate, frig și alte apucaturi faine de pe la noi. Nici o problemă.

Ce-mi place la el, pe scurt? Lista e destul de lunguță:

  • baterie mare – implicit autonomie suficientăȘ l-am incarcat in medie de doua ori pe saptamana. un minim de 48 d eore, un maxim de 96 d eore de autonomie
  • memorie suficientă – atât memoria internă (32 GB), cât si memoria RAM (3GB) ajung pentru un utilizator normal. O fotografie la rezolutie maxima ocupa cam
  • carcasă robustă
  • sistem de prindere al unui snur la carcasă (extrem de utilă în outdoor)
  • ecran suficient de mare, bine protejat de marginile carcasei
  • buton de SOS (activeaza automat localizarea si trimite coordonatele GPS)
  • difuzor puternic (mie imi e util cand folosesc trilurile de pasari prin padure, dar si cand ascult muzica sau vad videoclipuri)
  • sistem „glove mode” care permite lucrul pe ecran folosind manusa de sudura, de bucatarie, de schi sau, in cazul meu, de prins serpi 😀
  • camera foto video principala cu rezolutie buna, avand suficiente setări (luminozitate, balans de alb, supra sau subexpunere). Nu am găsit opțiunea de panorame, dar nu am avut timp să-l butonez prea mult, inca ma imprietenesc cu el 😀
  • vine cu o sumedenie de accesorii (am scris mai sus)
  • poate da curent altui telefon, in regim PowerBank (și are de unde)
  • filmează bine, dacă ai lumina bună. Pun imediat si o mostră video, doar să mi se incarce pe Youtube.
  • preț bun, la ce oferă. Serios, 1200 de lei pentru un telefon care face tot ce v-am scris mai sus si e si Double SIM nu mi se pare mult. E genul de telefon pe care il vei schimba peste 3-4-5 ani cu altul identic.

Ce nu-mi place la el? Încerc să îi caut bețe în roate, să nu credeți că-l ridic în slăvi degeaba, dar mi-e destul de greu să-i găsesc cusururi:

  • e destul de mare si relativ greu. E mai mare si mai greu decat toate telefoanele pe care le-am avut, are aproximativ 250 de grame. Dar e chestie de gust, love_it_or_hate_it. Mă uit pe lista de lucruri care-mi plac și ii iert asta.
  • mi-ar fi placut ca suportul de siret (situat in partea de jos a carcasei) sa fi fost in partea de sus. In felul asta l-as fi putut agăța de oglinda de la mașină când aș fi folosit Waze 😀 (dintr-un motiv care-mi scapa, Waze mi-a intors ecranul cu capul in jos initial, acum nu mai vrea. Dar asta e de la program, nu pot imputa asta telefonului)
  • fotografiile / filmarile pe lumină putină, in special cele facute cu camera mică, de „selfies”, care e slabă. La cum mă știți pe mine, n-o s-o folosesc des. Totuși, daca vreți sa vă faceți un selfie bun, dați telefonul chelnerului. E mai sănatos! 😀 In plus, eu având mereu două aparate DSLR la mine, o să trăiesc cu o a doua camera mai slaba a telefonului. Iata un seflie facut cu camera mare, de 13MP. In opinia mea, la lumina slaba de atunci, e acceptabil…
  • trebuie sa fii atent cu cablul de incarcare, care, datorita carcasei, e nitel mai lung la mufă, ceea ce inseamna ca, dacă pierzi cablul original, e putin tricky să reușești să il incarci de la incarcatoarele prietenilor care au telefoane cu Android. Asta nici nu trebuia sa fie un dezavanataj, e doar o chestiune la care trebuie sa fiti atenti, nici un telefon nu e idiot proof destul, dupa cum ne-a demonstrat istoria recenta. Dar, cu cateva cabluri de rezervă cumparate de pe Aliexpress sau orice alt site de accesorii, se rezolvă rapid și acest neajuns.

… și cam atât la parțile rele.

Pentru că se cuvine să știți, am întrebat producătorul despre nivelul de radiație SAR, care la nivelul capului este de 0.378 W/kg. Spre comparatie, un iPhone 7 are 1.19 W/kg la nivelul capului, iar un Samsung Galaxy S7 are 1,59 W/kg la nivelul capului, aproape de limita maxim admisa de 1,6(!)

Decizia mea dupa niște mii de kilometri de plimbare cu el? E un telefon perfect pentru exploratorul modern sau cel care are o pasiune in afara casei. Il recomand, mai mult, in plus, o sa ma vedeti cu el pe coclauri 😀

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

9 Comments »

  1. Cosmin GL said,

    1 februarie 2017 @ 10:39 am

    Am si eu modelul BV6000, achizitionat in noiembrie 2016, in general sunt multumit de el, dar as vrea sa stiu daca si alte persoane au mai intalnit la acest model urmatoarele puncte slabe: 1) atunci cand apas butonul lateral pentru deblocare, telefonul executa comanda cu o intarziere de catea secunde 3-4 secunde; 2) daca tin inchis capacul de la casti, unde se afla si senzorul barometric, si exista alternanta de presiune si temperatura intre doua medii diferite, se distorsioneaza calitatea apelurilor audio, sau chiar se intrerup la o convorbire de cateva minute, daca nu deschid capacul de caucic de la casti. Mai sunt persoane care au intalnit aceste neajunsuri?

  2. doru said,

    1 februarie 2017 @ 3:04 pm

    1. Nu am patit asa ceva.
    2. nu am folosit castile. Testez si revin.

  3. Benkő Zoltán said,

    3 martie 2017 @ 11:28 am

    Salutări

    Să aveți grijă că toate telefoanele BV6000 au un virus trojan instalat din fabrică (HTMLViewer). Scopul este de a distribui reclame țintite, dar poate fi exploatat la orice și oricine, acesta fiind un backdoor pe telefon. Asta reprezintă un risc serios la toate datele utilizatorului, telefonul fiind sincronizat cu contul Google. Aici vorbim despre parolele salvate, conturile bancare care sunt folosite prin telefon sau Chrome și informațiile care sunt pe Google Drive.
    Tot acest maleware cauzează apariția reclamelor nevrute și manipulează lista aplicațiilor care apar în GooglePlay.
    Noi am luat mai multe telefoane de acest tip și fără excepție au avut această problemă, de la prima pornire.
    Virusul fiind parte a sistemului de operare nu poate fi îndepărtat doar cu alterarea (rooting) sau reinstalarea Androidului cu una modificată. Ambele opțiuni cauzează pierderea garanției și probleme constante cu pachetele de reactualizare a sistemului. Noi am trimis înapoi toate telefoanele și producătorul a promis că va schimba androidul cu una securizată. Vedem ce va fi când le primim înapoi.

    Un telefon de producător serios din această gamă cu aceste specificații costă de trei ori mai mult. De exemplu CAT cs60, iar diferența de preț trebuie undeva să fie compensată.

  4. Adrian said,

    15 martie 2017 @ 4:57 pm

    Am telefonul de 3 saptamani, imi place foarte mult ca telefonul sa fie pus la punct impecabil ceea ce m-a facut sa ii gasesc multe „chichițe” care ma deranjeaza.
    Pana acum am descoperit urmatoarele: (pun o lista in lb Engleza intrucat am pregatit-o pentru forum-ul oficial Blackview.
    1 – When you charge the phone it gets very hot around the cards area (I use original charger and no usage during the charging time);
    2 – The speaker both the main one and the „in call” speaker gets randomly (mostly in colder environments) very crackly and bad sound, hoarse sound;
    3 – The video recording sound is bad, it has a strange tapping noise on the background and the sound is very low. (I tried changing the volume from the system files) still doesn’t work;
    4 – The battery is drained insanely fast compared with what you advertise (In no case the phone lasts for as long as you say on your website);
    5 – The charging time statistically is longer than 2.5 hours as you advertise on the website.
    6 – The front camera video recording randomly goes very dark while in very good environment brightness;
    7 – Camera shutter sound cannot be disabled (We need a solution for the problem, only knowing that this issue stays in OS build system does not help);
    8 – The phone cannot be charged or plugged in with another USB cables since the physical build of the phone does not allow it (too short USB heads);
    9 – The predictive text is insanely weak, it learns very slow or not at all;
    10 – Previews for notifications on blocked screen not working or not even exists such an option;
    11 – The GPS is in no case precise the calibration does not work as it was supposed to do (so no need to advertise that for this phone);
    12 – Phone contacts cannot be synchronized (merged) with Facebook contacts;
    13 – Unblocking the screen reacts very slow after pushing the button.
    14 – The mic often makes problems (cannot be heard by the ones I call).

  5. Popa said,

    8 aprilie 2017 @ 7:44 pm

    Am si eu in blackview bv-6000, l-am scapat de la 1 metro pe covor si de atunci nu se mai aprinde ecranul, el functioneaza, butoanele de jos sunt illuminate, si vibreaza cand ating ecranul.

  6. Popa said,

    8 aprilie 2017 @ 7:44 pm

    Am si eu in blackview bv-6000, l-am scapat de la 1 metru pe covor si de atunci nu se mai aprinde ecranul, el functioneaza, butoanele de jos sunt illuminate, si vibreaza cand ating ecranul.

  7. naim said,

    7 august 2017 @ 2:07 am

    Telefonul functioneaza bine cu android 6. Daca aveti 7 pe el… you’re out of luck. Baietii prefera sa piarda vremea cu partea estetica (au scos model pe culoarea rosie) decat sa ia in serios feedback-ul si sa rezolve problemele importante. Al meu a avut urmatoarele hibe: sunet slab la inregistrare audio (am rezolvat cu mtk engineer mode), giroscop cu axe inversate (rezolvat cu un update in 2 saptamani), compatibility test fail : nu functiona android pay (rezolvat cu update dupa 4 luni de la semnalare ).

  8. Petrica said,

    12 ianuarie 2018 @ 12:31 pm

    Cum pot face fotografie la ecran

  9. mircea Haiduc said,

    18 martie 2018 @ 10:09 pm

    Buna .si eu am cumparat modelul bv7000 in februarie 2018 si a durat o luna.ecranul nu mau functioneaza .telefonul functioneaza ok mesajele veneau pt ca avea baterie Dar nu puteam face nimic pe ecran.a mai patit cineva in asa scurt timp????

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu