Saschiz – Bunătăți coclauristice din inima Ardealului (#goodyear4x4)

După cum ați văzut probabil într-una din turele precedente, mai precis cea de la Fundata, special nu ne-am abătut de la traseu spre nordul Brașovului, pentru că zona Ardealului merită investigații serioase când vine vorba de coclauri. Tocmai de aceea, săptămâna aceasta avem un nou traseu itinerant, cu principal loc de regrupare la Saschiz, între Brașov si Sighișoara.

PICT0220

Saschiz este o cetate medievală prea puțin cunoscută în comparație cu Sighișoara, Prejmer, Biertan sau Rupea, obiective mult mai familiare publicului larg amator de plimbări în partea “medievală” a Ardealului. Aflată pe linia imaginară a fortificațiilor săsești, Saschiz este o cetate în ruină astăzi, ca și Feldioara și altele. Noi însă avem de cutreierat prin zonă și după alte “bunătățuri” decât niște fortificatii vechi, așa că vom folosi ca loc de tabără Hanul Cetății (aflat chiar în centrul localitatii Saschiz), de unde se poate vedea priveliștea unei cetăți falnice de altădată.

De aici vom pleca sâmbătă dimineață, ca de obicei, să descoperim lucruri frumoase pe șosele mai mult sau mai puțin asfaltate. Și când drumurile rele se transformă din problemă în provocare, lista obiectivelor interesante din zonă nu întârzie să se lungească aproape de infinit (heh).

Asa că sâmbătă vom pleca de dimineață să vizităm o zona piscicolă cunoscută pentru bogăția sa faunistică. Ne așteptăm să găsim la Sânpaul berze albe și negre, starci cenușii, galbeni si roșii, sitari de mal, fluierari si alte păsări de apă specifice locului, mai ales că este încă perioadă de pasaj și ce am văzut în excursia din Dobrogea nu ne-a ajuns nici pe o măsea. In imagine, o specie limicola, bătăușul (Philomachus pugnax):

bataus

De aici ne vom abate spre Cheile Vârghișului, unde vom vizita și o mică peșteră de versant formată într-unul din ponoarele suspendate ale sectorului de chei. Și ca să rămânem în zona „geografiei distractive”, vom poposi vreme de două trei cadre și la Coloanele de bazalt de langa Racoș, un spectaculos fenomen natural de origine magmatică (asemănător cu mult mai celebrele Detunate, tot de bazalt).

racos andrei beldiman

[Foto de Andrei Beldiman]

Un popas se va impune la Odorheiul Secuiesc, unde se mananca (cica) cel mi bun gulas din Romania. De aici vom trece iar spre nord, la Crișeni, să vedem Muzeul Palariilor de Paie, un muzeu inedit care adăpostește (printre multe alte exponate, făcute din paie împletite, evident) cea mai mare pălărie de paie din lume (cică). Oare vom încăpea toți sub ea?

resize2191024

După ce ne vom împleti degetele încercând să reproducem ce fac oamenii locului din niste simple paie, vom vedea cetatea Sighișoarei și vom descâlci tainele breslelor ce au durat incintele de apărare ce compun fortificația din deal.

pic026

De aici vom merge pe drumuri de țară spre Tara Făgărașului, încercând să găsim cea mai distractiva ruta fără asfalt de la Sighișoara până la poalele celui mai înalt punct al catenei carpatice, masivul Făgăraș. Terminusul acestui itinerariu va fi tot ceva inedit: o țesătorie de covoare acționată de forța apei.

Așadar, o tură complexă, cu chei, peșteri, coloane de bazalt, lacuri, dar și curiozități antropice: muzee ciudate, fortificatii săsești sau ateliere populare-unicat ale meștesugarilor din zonă.

Să vă mai spun că în incinta hanului unde vom trage “caleștile” avem amenajat pe perete un minimuzeu al obiectelor săsești medievale? Sau că aștept cu sufletul la gură ciorba ardelenească de fasole cu afumătură și tarhon sau dulceața de fructe de soc? Nu spun mai multe, sperăm să revenim cu fotografii și filme concludente despre această zonă plină de bogății din inima Ardealului.

Impreuna cu mine mai merg Mircea Panaitescu, Elena Ciric, Catalin Georgescu (tartor foto), Razvan Baciu (tartor video) si cativa prieteni de la Goodyear.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

 1. Bogdan said,

  24 aprilie 2014 @ 2:13 pm

  Coane’ poate dai o tura si pe la Bătrânul Carpaţilor.
  http://goo.gl/BU5VSr

  Tesatoria de covoare sa inteleg ca e: La Valtori – Lisa? Nu e chiar o tesatorie, e mai mult o instalatie de prelucrare a tesaturilor (straie din lana). Dar merita vazuta.
  Vreme buna sa aveti.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu