Vecini cu aripi din Romania si Balcani – Egreta mica
Incep acest nou capitol pe blog in speranta ca veti gasi interesanta natura din Romania si vecinataturi. De cativa ani de zile am si acest pitic de a fotografia animale salbatice si pasari in special. In curand voi organiza si expozitia aia foto serioasa cu care va amenint de mult, asa ca incep aici pe blog un foileton care sper sa nu va deranjeze prea rau.
In fiecare zi (sper sa ma tina) voi publica o fotografie cu o specie. Voi incerca pana la sfarsitul anului cel putin sa nu repet specia. Stiu ca mai sunt aproape 150 de zile pana la Revelion 2012 (chiar, v-ati aranjat ceva?), dar in weekend am numarat la repezeala speciile pe care SIGUR le-am fotografiat si am ajuns la 135. Deci probabil sunt mai multe, daca pun la socoteala multele fotografii unde nu sunt sigur de identificari.
Fiecare specie va fi prezentata intr-una sau mai multe fotografii, impreuna cu o mica descriere a speciei, alte specii asemanatoare cu care o puteti confunda, cateva consideratii etologice (de comportament), curiozitati descoperite pe mine in teren referitoare la specia prezentata, areal (unde o puteti intalni in Romania sau daca exista si in Romania, dupa caz) etc. Voi incerca de asemenea sa public fotografii cu rezolutie putin mai mare (latura mare 1200) pentru ca am auzit comentarii in spate ca public doar poze de breloc (maxim 1024). Stiti foarte bine de ce fac asta: continutul pe Internet e greu de protejat in fata nesimtitilor, dar nu-mi bat capul. Totusi, am cheltuit prea mult efort si bani ca sa nu vedeti si voi frumusetile naturii, asa cum le-am suprins eu prin multele mele iesiri pe coclauri.
Inca o regula autoimpusa: voi incerca sa scot de la naftalina fotografii care nu au fost vreodata publicate sau care s-au pierdut in galerii foto mari, unde nu au putut sa beneficieze de atentia pe care ar fi meritat-o.
Incep acest foileton cu o pasare draga mie, destul de cunoscuta si voua: Egreta mica (Egretta garzetta).
O specie destul de comuna in zonele cu apa („zonele umede” cum sunt cunoscute de pasionati), egreta mica se deosebeste de egreta alba nu prin alta culoare cum ati fi tentati sa credeti, ci prin picioarele galbene care fac cele doua specii imposibil de confundat. De talie mai mica decat egreta alba, aceasta pasare e interesanta prin comportamentul la vederea barcilor. In Delta de exemplu, unde puteti vedea destule exemplare pe canale, sta linistita pe trunchiuri de copaci sau pe mal, dar zboara daca opriti barca. Asa ca incercati sa o fotografiati survoland zona in care se afla pasarea. Cu putina coordonare intre voi si conducatorul barcii, veti putea reusi fotografii ca aceasta:
Fotografie realizata in Delta Dunarii, mai 2010, in apropiere de Crisan.




