Vecini cu aripi din Romania si Balcani – Huhurezul mic

Alerg de multa vreme dupa o pasare considerata rara, dar care era chiar vecina cu mine. La mai putin de 5 kilometri de casa, undeva intr-un parc linistit din Bucuresti, o specie de pasare de prada de noapte (una din multele aflate in cartea rosie a speciilor periclitate din Romania). Este vorba de hugurezul mic, un pradator nocturn veritabil si totusi atat de cuminte la cuib… daca nu-l deranjezi.

rszDSC08455_1200x800

L-am gasit cu ajutorul unui prieten ornitolog (multumiri Cristian Mihai), intr-un parc din Bucuresti (din motive lesne de inteles nu voi face public numele parcului). Huhurezul este cuminte la cuib si mai ales extrem de statornic: de cand l-am vazut prima data am mai trecut pe la el de aproape 10 ori. In cele mai multe cazuri era acolo, in aceeasi scorbura.

Huhurezul mic (Strix Aluco) este o specie antropofila, spre deosebire de ruda sa mai mare, huhurezul mare, care prefera linsitea padurilor de conifere. Spre bucuria mea, acest huhurez mic este foarte aproape de casa, fapt ce imi permite si alte tipuri de observatii asupra sa, nu doar din punct de vedere fotografic.

Trebuie sa stiti ca speciile de prada nocturne au vazul adaptat si pentru vanatoarea diurna. Totusi, unele specii sunt pradatori exclusiv pradatori nocturni, cum ar fi huhurezul mic, in vreme ce huhurezul mare vaneaza fara probleme in timpul zilei. Eu l-am vazut vanand un soarece in masivul Ciucas, ocazie cu care l-am si imortalizand in panda, chiar inainte de atac (il gasiti aici, in retrospectiva foto a anuui trecut, doar sa derulati la luna noiembrie).

Oricum, anul acesta am tinte clare: cat mai multe specii de pradatori si de specii limicole. Pentru pradatorii de noapte merg pe o strategie si pe anumite locuri, pentru speciile de tarm cu alte strategie si cu alte zone de bantuit. Promit sa revin cu alte specii cat de curand, dar sa mai dea putin caldura.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Vlad Cioflec said,

    26 februarie 2013 @ 12:12 pm

    Super poza!

    In ceea ce ma priveste, scorul a ajuns cam asa: 5-0, in favoarea huhurezului desigur! 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu