Workshop de fotografie de reptile @ F64Studio
Peste trei săptămâni, mai precis pe 12 iunie 2024, voi susține un workshop de fotografie de reptile pentru pasionații de fotografie de natură și pentru pasionații de reptile deopotrivă. Știu, în ultima vreme am tot insistat cu workshopurile destinate persoanelor cu fobie de șerpi, așa că iată, facem ceva și pentru polul opus.
[Vom discuta împreună, la workshop, genul ăsta de planșe comparative – cum să folosim lumina potrivită sau postura diferită a aceluiași animal pentru a transmite emoții diferite]
După o perioadă lungă de incubație/latență, eforturile mele de a promova fotografie de reptile ca principală armă de educație a publicului a intrat și în atenția comunității fotografice. Pentru ei și nu numai pentru ei, am acceptat invitația F64 Studio de a face un workshop dedicat fotografiei de reptile, despre care am tot făcut evenimente gratuite și prezentări în ultimii 10 ani.
[Chiar și subiectele mai puțin colorate pot da bine pe ecran, cu fundalul corect și cromatica aleasă prin încadrare – aici, o femelă de șopârlă de câmp]
Acest worskshop este destinat mai multor categorii de public:
-Fotografi de natură și wildlife: Profesioniști și amatori care doresc să își extindă portofoliul și să captureze imagini spectaculoase ale reptilelor în habitatul lor natural.
-Biologi și herpetologi: Specialiști și cercetători care studiază reptilele și doresc să documenteze vizual specii pentru studii științifice, publicații sau educație.
-Pasionați de reptile și terarii: Persoane care cresc sau colecționează reptile și doresc să le fotografieze în mod profesionist pentru a le împărtăși pe rețelele sociale, bloguri sau pentru vânzare.
-Fotografi de animale de companie: Fotografii care lucrează cu diverse tipuri de animale de companie și doresc să-și diversifice portofoliul incluzând reptile.
-Conservatori și activiști pentru mediu: Persoane implicate în conservarea reptilelor și a habitatelor lor care au nevoie de imagini puternice pentru a promova cauzele lor și a atrage atenția publicului asupra problemelor de mediu.
-Entuziaști ai fotografiei macro și close-up: Fotografii interesați de detaliile și texturile unice ale pielii reptilelor și de tehnicile specifice necesare pentru a captura aceste imagini.
[La workshop veți vedea în premieră câteva fotografii pe care nu le-am mai publicat până acum, cum e cazul acestui cadru cu o pereche din specia țestoasă de apă balcanică (Mauremys rivulata), suprinse în Grecia înotând alături de alevini – pui de pește]
Sigur, partea documentară atrage mai mult naturaliștii amatori. Pentru fotografii care doresc posturi frumoase, lumina, momentul, fundalul contează mai mult decât specia.

Indiferent în care din categoriile mai sus vă regăsiți, vă aștept pe 12 iunie să aflați mai multe despre cum putem fotografia reptile de la noi sau de pe alte meleaguri. Mai multe detalii despre planul de curs, înscrieri si alte detalii pe pagina dedicată de la F64.

[De la fotografii artistice la documentare, vom acoperi toată plaja de scenarii – aici vedeți o fotografie insitu a unei șopîrle… cu două cozi – o anomalie la regenerarea cozii – șopîrla de ziduri a fost fotografiată în Sicilia]
De asemenea, fiți pregătiți să aflați multe trucuri, tehnici si secrete pentru ca subiectele cu solzi să vă „umple” cadrul și cardul – cum să găsiți reptile, cum să vă apropiați de ele, cum să le fotografiați în unghiuri și posturi avantajoase, chestiuni de siguranță (absolut necesare, IMHO) etc.
[Un șarpe veninos cu pupila rotundă, fotografiat de aproape? Da, se poate, și încă în deplină siguranță!]
Nu vor lipsi nici detaliile despre cum să obținem cadre spectaculoase, in situ, cu animale în timp ce se hrănesc sau arătându-și culorile din perioada de curtare. Aici, o șopârlă de ziduri de Guadarrama (Podarcis guadarramae), specie endemică în zona centrală și de nordvest a Peninsulei Iberice, care a stat frumos la fotografiat (mascul). O prezint în colaj cu o alt exemplar, o femelă, ceva mai șterasă, dar cadrul compensează cu acțiune, pentru că tocmai prinsese o muscă în timp ce o fotografiam de zor.
Vom vorbi în cadrul workshopului și despre animale periculoase. În Europa sunt doar vipere (11 specii, mai nou, după recentul split taxonomic în urma căreia viperele cu corn din sudul Greciei sunt considerate a fi specie distinctă – Vipera meridionalis). Vom detalia despre vipere unde pot fi găsite, cum pot fi găsite și mai ales cum pot fi ele fotografiate (inclusiv din distanță scurtă, aferentă obiectivelor macro) în condiții de maximă siguranță pentru fotograf și cu cât mai puțin stres pentru animal, desigur.
[Postura frontală stârnește cele mai multe reacții din partea publicului – de la exaltare la oroare. Indiferent de reacțiile lor, fotograful trebuie să fie mai atent la reacțiile subiectului – e important ca fotografia să fie realizată cu risc cât mai aproape de zero – aici, Vipera meridionalis fotografiată într-o poiană dintr-o zonă împădurită din Peloponez]
Am vorbit cu partenerii mei de la F64 să vă aducă și mai multe obiective macro de diverse monturi, acoperind majoritatea mărcilor frecvent folosite (Canon – Nikon – Sony – Olympus etc), atât pe monturile clasice, cât și pe cele mirorless. Numărul de locuri este limitat, iar în luna mai prețul este în regim „early bird”, cu 25% mai mic, deci nu ezitați, dacă vă surâde participarea la genul ăsta de workshop.
[Fotografie de studio? nicidecum… aceste fotografii pot fi realizate și ziua și noaptea, astfel încât să nu pară realizate la zeci de kilometri de civilizație]
Și… am pentru voi și un concurs. O mare parte din voi mă știu de pe grupul Fauna României – Conservare prin Educație, un proiect personal realizat prin efortul meu benevol și a mai multor voluntari, prieteni care mă ajută cu moderarea și promovarea acestei mici comunități. Aș vrea să sărbătorim pragul de 30.000 de membri cu un concurs, iar premiul este chiar o invitație la acest workshop.
Regulamentul este simplu: pentru a intra în posesia invitației gratuite, tot ce aveți de făcut este să publicați pe contul propriu, plus distribuire pe grupul Fauna Romaniei, în perioada 22 mai – 10 iunie 2024, o fotografie cu o reptilă (fie de la noi, fie din alte țări în care ai călătorit). Această fotografie trebuie însoțită de numele speciei, locul semnalării (județul e suficient – sau țara, după caz), data semnalării (luna și anul sunt suficiente), precum și de hashtagul #workshopfotoreptilef64. Pentru a fi siguri că vedem înscrierea, vă rog trimiteți, pentru siguranță, și un email la nicol.vigu @ f64studio.ro cu subiectul #workshopfotoreptilef64, continand un link la postarea pentru concurs. Câștigătorul va fi ales de reprezentanții F64 după metodologia lor standard de alegere a câștigătorilor de la concursurile lor – un sistem de selectare digitală random (ca să nu fiu implicat eu în niciun fel în procesul de extragere). Sunt eligibili pentru concurs doar membrii grupului Fauna României – Conservare prin Educație, care au statutul de membru înainte de 22 mai 2024. În acest fel veți ști că aveți șanse reale de a câștiga, pentru că nu pot participa conturile noi de pe grup.
Succes la concurs și vă aștept la workshop! Detalii pe mail, telefon, whatsapp, Facebook etc sau pe pagina de Facebook a evenimentului.
[Unul din acești gecko va fi vedeta workshopului. Nu vă temeți, sunt blânzi și cooperanți; dacă sunt prea mulți participanți, voi aduce doi gecko, să fie belșug!]




