Degustare de branzeturi grecesti, italiene, frantuzesti si romanesti la Taverna Meze

Cand eram mic imi doream sa ma fac cioban. Sa am stana mea, oile mele si mai ales muntele meu de branza. Nu a fost sa fie, dar din cand in cand inca mai visez ca locuiesc pe o insula de branza regenerabila, fireste, din care pot manca dupa pofta. Asa ca deseara, Wildescapes organizeaza la taverna Meze, cu sprijinul Napolact si Elcomex, o degustare de branzeturi, prezentata de Mircea Panaitescu aka Zerocalorii. Degustarea are loc pe modelul degustarii de ulei de masline: Doru, Mircea & friends.

resizeDSC05961_1600x1067

Probabil ati mancat branzeturi romanesti bune (branza de burduf e preferata mea). Sau poate ati mancat prin alte tari tot soiul de cascavaluri, telemea sau branzeturi maturate. Probabil le-ati asortat cu un vin bun sau cu fructe si nuci. Despre toate acestea vom vorbi deseara la o degustare de branzeturi intr-o atmosfera destinsa.

Pentru ca locurile au fost limitate, aceasta editie va fi in regim inchis, pentru bloggeri. Cu siguranta vom avea o alta degustare, deschisa publicului larg, in septembrie. Pana atunci, va trec in revista branzeturile ce vor fi prezente pe masa deseara la taverna Meze:

– două sortimente de branză grecească (Feta si Haloummi)

– trei sortimente de branză italiană (parmigiano Reggiano si parmigiano Grana Padano, plus Pepatom (branza artizanala siciliană cu piper)

– două sortimente de branză românească (branza de Nasal, branza in pasta tare de capra si branza in pasta tare de capra cu piper maturata)

– două sortimente de brânză franțuzească (Brie si Camembert)

Aceste varietăți vor fi asortate cu diverse legume (țelină, morcovi, ardei gras), fructe (pepene galben, nectarine, struguri) nuci si vinuri. Pentru vinuri beneficiem de sprijinul lui Cosmin Tudoran, somelier, care ne va prezenta si va asorta cateva din branzeturile de mai sus cu vinuri autohtone de buna calitate din regiunea Aradului, podgoria Stone Wine:

– Riesling

– Cabernet Sauvignon cu Cabernet Franc (cupaj)

– Cadarcă de Miniș (din cate știu, acest soi este prefiloxeric si este unul din vinurile mele preferate din Banat – am mai baut la sarbi si la bulgari niste „Cădărci”)

– Feteasca Neagră (un alt vin preferat de-al meu).

Stiu ca o sa ziceti ca trebuie vinuri albe pentru a asocia cu platorul branzeturi. Euva spun ca nu e chiar așa: pentru brânzeturile tari, maturate, este preferabil sa puneți alături vinuri roșii, corpolente, iar pentru unele vinuri chiar este recomandată șampania. De fapt, dati voi înșivă zoom aici:


[Sursa: The Wine Inquirer]

La degustare vor participa bloggeri interesati de domeniul gourmet: eu si Mircea, desigur, Catalin si Renate Nenciu, Bogdan Epure, Cristina Mehedinteanu, Ovidiu Eftimie, Corina Georgescu, Dragos Nedelcu, Razvan Anton, Cosmin Tudoran plus fotografii pofticiosi Victor Arsene, Eros Nicolau si Andrei Zdetovetchi.

Sincer eu am mari asteptari de la parmezanul italian, dar si de la varietatile de branza de capra de la Elcomex (testate a priori, dar sa vedem ce zi oamenii). Ca de Năsal stiti deja ca e dumnezeiasca, asa ca nu va fi concurs, ca nu are rost sa incercam sa bagam zece sabii bune intr-o teaca.

Revenim cu detalii post degustare.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu