Cateva ganduri-aromă despre degustarea de brânză de la Meze

Saptamana trecuta am avut o noua degustare cu care am atras ura multor gurmanzi care nu au reusit sa ajunga: o degustare de branzeturi. Am anuntat-o inainte, si datorita acestui lucru am ajuns sa inchidem prea repede lista de invitati. Astfel, la festinul organizat la taverna Meze, cu sprijinul Napolact si Elcomex au participat mai mult bloggeri de food si bloggeri de travel (care au printre altele si darul infruptarii din bucatele lumii). Dar nu va temeti, urmeaza si alte degustari, amintesc despre ele la momentul oportun.

resizeDSC06527_1600x1067

Seara a inceput cu un memento decupat direct din Thassos. Cred ca taverna Meze, gazda noastra pentru aceasta degustare (si nu e prima, tot aici am facut in primavara si degustarea de ulei de masline) este unul din putinele locuri unde poti gasi mancare greceasca autentica. Pe mine, evident, mare iubitor de proteine guitatoare sau behaitoare, m-a frapat autenticitata acestui kokoreci (sau kokoreti), fel de mancare de zalhana disputata intre turci si greci.

resizeDSC06500_1600x1067
[Kokoreci se prepara din organe de miel invelite in intestine de miel, puse pe sabie si rotisate deasupra unui jar de carbuni]

Doar ca Mircea a insistat sa profitam de branzeturile-vedeta pregatite pentru degustare, asa ca a fost o seara cam fara carne. Si zau daca a avut de ce sa-mi para rau… Pentru aceasta degustare am pregatit mai multe feluri de branzeturi: de la moi la tari, de la dulci la sarate, de la grecesti, italiene, frantuzesti pana la autohtone. Pentru ele am tocmit si ceva “udeala”. De fapt, asortarea vinurilor sau fructelor zemoase sau uscate cu branzeturile este o adevarata arta. Nu au lipsit smochinele si caisele uscate, afinele, piersicile, merele proaspete, dar si telina, morcovii, respectiv nucile sau nucile caju crude.

resizeDSC06522_1600x1067

Pentru asortarea vinurilor cu branzeturile respective am apelat la profesionisti. Cosmin Tudoran, somelier si mare iubitor de tot ce inseamna gourmet, s-a oferit sa ne ghideze in asortarea cu cateva vinuri din colectia StoneWine by Wine Princess, o podgorie mica dar potrivita.

resizeDSC06517_1600x1067

Asadar, patru vinuri interesane au venit sa-si dea concurcul pentru o seara speciala: Riesling, Cadarcă de Miniș, Fetească Neagră 2014 și un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Cabernet Franc. Evident, pe mine m-a recucerit Cadarca de Minis, un vin rosu moale si parfumat, perfect pentru branzeturile din primul platou.

resizeIMG_0003_1600x1067

Si nu ar fi avut farmec sa mancam doar branzeturile. Vinurile de la Stone Wine au fost prezentate si servite intre cele doua mari platouri. Pe primul platou am aranjat branzeturile moi, nesarate, cu care este potrivit sa incepi o degustare:

– Feta (o branza greceasca din catedoria “clasicelor”)

– Pepato, un srtiment siclian autentic, adus de prietenul meu romanizat Alessandro Zappala (il stiti, sicilianul de la ferma de sub Etna)

– Brie (care nu mai are nevoie de nici o prezentare)

– Haloummi (acea brânza care trebuie să scârțâie în dinți)

resizeDSC06525_1600x1067

Atmosfera destinsa a facut ca primele platouri sa mearga unse…

resizeDSC06513_1600x1067
[Mircea, amfitrion ad-hoc, explicand invitatilor ca exista “cefaleea de brînză”]

Evident, asortarea este ceva la libera alegere pana la urma. Eu de pilda, nu ma mai opream din a incerc branzeturile alaturi de o miere buna, siciliana, adusa special pentru degustare: miere de flori de portocale rosii.

resizeDSC06528_1600x1067

A urmat al doilea platou, cu branzeturile “grele”, fie maturate, fie mai tari sau mai sarate:

– parmigano Reggiano (o branza tare, parfumata, cu o textura grunjoasa, inconfundabila)

– doua sortimente de branza in pasta tare de capra de la Elcomex (un sortiment clasic, excelent la gust, si unul cu piper, usor sarat, care ar fi mers si langa o bere de fermentatie inalta, trpista, nu doar langa un vin baricat, cum am avut noi) – o reala surpriza placuta intre alte branzeturi de soi, mai ales ca sunt produse la ferma cu 4000 de capre din Dobrogea mea iubita

– Năsal, o branza despre care voi povestimai pe larg, pentru ca merita toata atentia mea (o sa spun la momentul potrivit de ce) – o alta branza preferata, mai ales ca est ematurata intr-o pestera!

Intre atatea sortimente de branzeturi, gazdele noastre de la taverna Meze au punctat cu cateva feluri de mancare “gatita” avand ca principal ingredient branza: Kefalotyri Saganaki cu dulceaţă de smochine, pacheţele cu feta şi seminţe de susan, chifteluţe cu spanac şi feta, halloumi la grătar cu roşii şi usturoi şi o brânză foarte bună, Graviera Naxos, cu fulgi de ovăz şi mac, servită cu dulceaţă de trandafiri (ultima a fost cireasa de pe tort).

resizeDSC06559_1600x1067

Si momentele de “food porn” nu au intarziat sa apara. Susanul de pe branza prajita seamana cu susanul de pe burgerii din reclamele marilor lanturi de tip fast food. Dar fara nici o legatura reala…

resizeDSC06548_1600x1067

Seara s-a lasat usor in Centrul Vechi, dogoarea insa nu. Restaurantul Meze arata bine, un colt decupat din insulele grecesti. Iata.

resizeDSC06551_1600x1067

Spre desfatarea lui Mircea, o solista acompaniata de o buzukia veritabila, in mana unui virtuoz, a completat tabloul unei seri de pomina.

resizeDSC06552_1600x1067

Am plecat veseli spre casa. Dupa degustarea de ulei, iata un nou prilej de a ne provoca simturile si de a ne rafina palatul si nasul pentru alte bunataturi de pe meridianele lumii. Va anunt ca in august pregatesc o degustare du sortimente noi de miere, dupa car ein toamna urmeaza degustari de whisky, fistic, smochine sau masline. Stati pe aproape.

Intrebarea mea retorica ramane: branzeturile tari sau mucegaite se mananca cu tot cu coaja au ba? [raspunsul corect intr-o degustare viitoare!]

Au mai scris despre această seară congruentul, Nihasa, Corina Georgescu, travel-badgerii Renate si Catalin Nenciu, Cristina Mehedinteanu si Cosmin Tudoran.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Adam said,

    22 iulie 2015 @ 8:51 pm

    Chestiile astea arată într-un fel de-ți vine ca să mănânci și pozele!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu