Astazi Don Mariano gateste pentru mine ;)
Va spuneam saptamana trecuta de concursul de gatit cu peste si fructe de mare. Astazi aveti un nou motiv sa va ganditi serios sa participati la acest concurs. Mai exact va dam idei. Va dam adica eu si Don Mariano, care azi s-a oferit sa imi faca o demonstratie live gatind pentru mine si cativa prieteni de-ai sai la pranz.
Reteta de astazi este:
Paste cu sos de rosii si cocktail de fructe de mare compus din:
– tentacule de caracatita Octopus Vulgaris (recoltata din Mediterana, zona Maroc)
– scoici albastre (recoltate din Mediterana, zona Spania – acvacultura)
– inele de calamar (Ilex, recoltate din Oceanul Pacific, coasta Argentinei)
– creveti Pandalus Borealis (Oceanul Arctic, zona Groenlandei)
– vongole albe (scoici albe, recoltate Oceanul Indian, zona Vietnam).
Urmeaza impresii la cald, pentru ca e pacat sa nu fac live blogging la asa ceva, mai merge si asta dupa un Kotler, nu? 🙂
[update 1]
Ca sa nu ne vina prea greata de la cocktailul de mai sus, am asezonat acest cocktail cu niste aperitive cu scrumbie afumata, respectiv macrou Scomber Scombrus afumat. Ambele salate vor fi pregatite tot de Don Mariano si servite cu ceapa, ulei, lamaie, patrunjel (si sos de limba, va zic eu).
[Update 2]
Intre timp am aflat niste chestii foarte misto despre celebrul Pangasius. O sa ii fac un post special pe blog, ce pot sa va spun este ca sunt doua specii de acvacultura si trei feluri de varietati de Pangasius, din care nu toate sunt ce va doriti in farfurie.
[Update 3]
Deja avem ingredientele pentru cele trei feluri de mancare cu peste si fructe de mare:
[Update 4]
Intre timp am facut si celelalte fotografii pe care vi le-am promis. Cu macroul care astepta cumintel sa fie hacuit si asezonat cu ceapa rosie (vedeti in prima fotografie, cea de sus)
Apoi l-am vazut si in forma finala, cu mult patrunjel tocat si ceapa:
Urmeaza pastele cu rosii si cocktailul de fructe de mare de care vorbeam mai sus.
[Update 5]
Cu putina vorba dulce, l-am convins pe Don Mariano sa ne gateasca la un restaurant specialitati de peste peste vreo cateva saptamani. Asadar…
Este cineva interesat sa afle multe lucruri despre peste si evident sa incerce cateva din cele peste 3000 de retete cu peste si fructe de mare pe care le stie Don Mariano?
[mi se pare fascinat sa descoperi oameni atat de pasionati de gourmet, care duc un simplu cuvant (peste) la rangul de arta. Daca nu as fi avut atatea pasiuni si eu la randu-mi (printre care si mancatul de delicatese si alte macaruri deosebite), as fi crezut ca Don Mariano e „ciudatul ala cu pestele”. Dar imi dau seama ca paroxismul asta face diferenta dintre un pasionat cu adevarat si un om obisnuit, care se multumeste sa vada o reteta pe Travel&Living sau sa o decupeze cu foarfeca din Libertatea].
[Update 6]
Si un videoclip de la realizarea pastelor cu acel cocktail de fructe de mare cu care v-am amenintat.
[Update 7]
Si o reteta de la Don Mariano, zisa in timp ce infulecam de zor din paste:
Salata de macrou cu suc de lamaie, ceapa si patrunjel – sugestie de servire:
Se prajeste paine neagra sau paine cu seminte intr-un prajitor de paine (sau se lasa sa prinda crusta la cuptor). Se iau rondelele de macrou si se aseaza pe feliile de paine. Apoi se toarna pe fiecare felie o lingura din zeama salatei. Se serveste alaturi de un pahar de vin alb (varianta mediteraneeana), o halba de bere rece (varianta germana) sau un pahar glasat de vodca (varianta ruso-poloneza).
Cosmina said,
10 septembrie 2012 @ 4:03 pm
eu as vrea…
Doru Panaitescu said,
10 septembrie 2012 @ 6:33 pm
s-a notat. esti pe lista de invitati de la minievenimentul din octombrie.
Eros said,
10 septembrie 2012 @ 7:37 pm
Frate, mancarea asta din 20 de tari de pe tot globul are un carbon footprint gros cat talpa iadului :))