Buletin de #biodiversitate (Știri din Sălbăticie) : Răpitoare flămânde, pescărițe inelate și țestoase deviate

Dragii mei, am avut o vară lungă și plină de realizări din punct de vedere faunistic. Dupa mai bine de o lună de nestat prin casa, mă întorc în septembrie – printre picături – prin Bucuresti (ca și luna asta, și in octombrie numai pe coclauri o sa cam fiu). Dar vin inapoi din sălbăticie cu o noua idee și sper să mă țină curelele sa nu o abandonez. Este vorba de un mic flux de știri pe teme de #biodiversitate. Recunosc, am facut un titlu mai pompos sa vad cum e primit: comentați-mi-l dacă vi se pare prea îndrăzneț!

12049679_1024781257542143_4192386659995426169_n
[Urs brun (Ursus arctos) în salbăticie fotografiat în acest weekend în Harghita – fotografie de Tavi Coroiu]

Ce-mi doresc de la acest buletin? Nu mare brânză: să fie citit de toti pasionații de natura și biodiversitate și să vă dea idei de petrecere a timpului liber în natura. De aceea voi lega stirile și de momentul anului sau de vremea care se anunță, urmând să vedeți din formatul acestui buletin că poate fi o buna sursa de inspirație pentru viitoarele voastre ieșiri mai aproape sau mai departe de casă.

Asadar, Buletin pilot – sfarsit de septembrie (am promis sa scriu trimestrial, pariul meu este ca pana de Revelion o sa il fac si lunar – dacă apuc). Buletinul va arăta principalele noutați din lumea faunei și ocazional și a florei (pentru că am fi nedrepti sa nu amintim si stirile din flora, doar ca nu prea ma pricep eu la ele. Dar am oameni care ma pot ajuta, sa vedem cum acoperim si aceasta parte). Deci…

1. E sfarsit de toamna, a venit echinocțiul de toamna mintenas (cand ziua este egala cu noaptea), asta insemnand in continuare activitate puternica pe speciile de pasaj. Un colectiv format din mai multi biologi au semnalat o gaie rosie (Milvus milvus) in sudul judetului Constanta. Pasărea a fost vazuta ulterior si de alti specialisti, semn ca ar ramane o perioada in zonă. Gaia roșie este o specie rarisima (semnalarile din ultimii 10 ani sunt cateva doar), specia inregistrand un declin puternic in estul Europei dar fiind un rapitor comun in vestul continentului. Gaia roșie este o specie sedentară, deci ar putea ramane în zonă și chiar cuibări anul viitor (daca va avea pereche și conditii bune de cuibărit, fără deranj, la primavara).

2. Tot toamna apar și alte răpitoare interesante. Vlad Cioflec a reusit sa fotografieze un uligan pescar (Pandion haliaetus) care vâna in perimetrul Parcului Natural Văcăresti. Da, ati citit bine, in raza municipiului Bucuresti pot aparea astfel de “rarități”. Este prima semnalare a speciei în Parcul Natural Văcărești, unde au fost semnalate de-a lungul timpului mai mult de 100 de specii de păsări.

IMG_0007 crop
[Uligan pescar (Pandion haliaetus) deasupra Parcului Natural Văcărești – fotografie de Vlad Cioflec]

3. Si in Delta Dunării pasajul continua, acolo semnalându-se alte păsări rare. Florian Andronache a reușit să se apropie de o pescariță mare (Sterna caspia) care era inelată. Pescarițele sunt o altă specie care nu mai cuibărește în Romania dar care poate fi văzută în pasaj. Și această specie este greu de trecut in palmaresul birdwatcherilor, în ultimii ani fiind doar cateva zeci de exemplare semnalate in România.

4. Tot din sudul Dobrogei: acelasi colectiv de ornitologi care a reperat gaia roșie punctează si o observație valoroasă pentru o altă specie “grea”, acvila țipătoare mare (Aquila clanga). Acvila țipătoare mare este o specie de pasaj, care nu cuibărește la noi, dar care ierneaza în zonele umede de coasta, în special in Delta Dunării. Poate fi vazută mai ușor în sezonul rece, cu un varf de semnalări în decembrie – februarie.

5. O veste buna din Ardeal: câtiva pasionați de dendrologie au creat un site care isi propune sa inventarieze toti arborii seculari din Romania. Faza interesanta este ca oricine poate intra pe www.arboriremarcabili.ro si poate adauga un arbore secular. Realizarea contului e simpla (chestiune de minute) si deja pe site sunt adaugati mai mult de 100 de arbori de către colectivul de initativa si de voluntari. Succes, Tibi!

resize DSC01356_1607x1070
[brad secular în pădurea virgină din Valea Strâmbei, jud Brașov]

6. Toamna multe specii se pregătesc de iernare. Unele pleacă, altele vor hiberna, altele vor indura frigul in sezonul rece si vor ramane active. Urșii bruni (Ursul arctos) își intensifică procesul de hranire intensivă în această perioadă, inaintea perioadei de hibernare. Tavi Coroiu a reusit sa surprindă (din siguranța unui observator bine plasat) mai multe exemplare de urs brun în cautare de hrană. Mie mi-a placut mult fotografia de mai sus – cu care am si ilustrat inceputul articolului; vedeti la el pe pagina de Facebook mai multe cadre frumoase cu ursi, dar si cu cervide – care au inceput boncanitul.

7. Pentru ca e un buletin de știri personal, imi rezerv dreptul de a mai scrie și despre ispravile mele din weekendul ce tocmai s-a incheiat. Am gasit in apropiere de Limanu țestoase. Asta nu ar fi vreo noutate. Noutatile sunt de fapt două, legate de întâlnirile mele cu țestoasele din acest weekend. Prima este legata de un juvenil de testoasă de uscat dobrogeană (Testudo graeca) care infuleca dintr-un stârv de fâsă de câmp. Putină lume știe că în dieta multor specii preponderent ierbivore intră ocazional si suplimente “proteice”. Toate animalele (inclusiv ierbivorele mari, care au dentitie adaptata!) manâncă alte animale moarte daca simt nevoia si au și ocazia. Despre acest comportament voi reveni cu un articol separat. A doua stire personala, tot din acest weekend si tot despre țestoase, ar fi ca am vazut doi adulți împerechindu-se, lucru aparent neobisnuit pentru această perioadă a anului (procesul de curtare incepe in aprilie si se incheie in mai, cand femelele depun primul rand de ouă din acel an). Totuși, fenomenul este destul de comun mai ales în caz de toamnă prelungită și călduroasă. În imagine, perechea de testoase la “țigara de după”:

rszDSC09872_2048x1365
[Țestoase de uscat dobrogene (Testudo graeca) împerechindu-se in septembrie, langa Limanu, Constanța]

8. Pe final, nu-mi ramane decat sa va las cu Recomandarea Ediției: mergeti săptămâna aceasta (sau în weekend) în Parcul Natural Văcarești. Înarmați-vă cu un binoclu și cu multă răbdare si nu veți regreta; uliganul pescar nu e o specie prea usor de vazut (eu am o singura observație a speciei în România, tot în apropiere de Bucuresti, dar în aprilie). Succes!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu