Despre sarlatanie: Episodul pilot – Octavian-cel-far-de-portofel

Ultimele doua mii de ani au insemnat mult pentru omenire. Din pacate in aceste doua mii de ani a inceput sa se manifeste si un fenomen infierat mai tarziu de legislatie, dar care a reusit sa treaca proba timpului.

Sarlatanii sunt astazi peste tot: de la taximetristii care iti cer tripul pe o cursa pentru ca nu ai citit tariful bine pe portiera, de la preotii falsi care fac sfintiri de apartamente, de la nigerienii care trimit emailuri despre lichidarea Bancii Nationale, pana la sutienul minune care face sanii de Pamela Andreson, apa termala, tiganii care raman fara benzina pe marginea autostrazii, fructele tibetane miraculoase goji, copiii defavorizati/seropozitivi/orfani/cu leucemie care au nevoie de ajutor in bani (ma refer la hoaxuri, nu la cazurile reale), argila de la Marea Moarta, apa alcalina, apa saracita in deuteriu, pilulele de marit penisul ori sanii sau economizoarele de energie (nu va speriati daca nu ati auzit de toate acestea, voi dedica fiecarei saraltanii un articol separat in lunile care urmeaza).

Asa ca dat fiind numarul mare de forme de sarlatanie existente in epoca moderna, m-am gandit sa fac un foileton cu diverse tipuri de sarlatanii. Unele din ele sunt facute de sarlatani fara prea multa minte, altele sunt facute de ditai firmele (primesti inclusiv factura si chitanta pentru prostia de a crede). Si unii si altii spera in masa critica de prosti. Si cum prosti sunt destui, sarlatanii prospera.

Nu cred ca acest foileton va destepta prea multi. Dar sper sa fie un ghid instructiv care sa va ajute sa descoperiti singuri sarlataniile care va ajung la urechi, pe masa in ziar sau in Inbox.

Astazi, o noua forma: Un individ pretins turist tocmai a fost jefuit in Londra. Mi-a trimis un email in limba engleza, specificand ca il cheama Octavian. Acesta este emailul lui:

„I’m writing this with tears in my eyes,my family and I came over here to London,United Kingdom for a short vacation. unfortunately,we were mugged at the park of the hotel where we stayed,all cash and credit card were stolen off us but luckily for us we still have our passports with us.

We’ve been to the Embassy and the Police here but they’re not helping issues at all and our flight leaves in few hours from now but we’re having problems settling the hotel bills and the hotel manager won’t let us leave until we settle the bills. Well I really need your financial assistance..Please, Let me know if you can help us out? Am freaked out at the Moment.

Octavian Baban……”

Nu-mi sunt clare cateva lucruri:

– de ce are totusi pasapoartele
– de ce are acces la Internet
– de ce trimite acest email catre „undislosed recipients” si nu catre un prieten sau membru al familiei care il poate ajuta cu niste bani.

Cat de guster sa fii sa crezi asa ceva? Si pentru ca nu am dimensiunea multimii gusterilor, pentru o secunda m-am prefacut intr-unul, pentru ca sunt surios de mecanismul complet al sarlataniei, sa vad daca e ceva nou sau va fi acelasi cont in care trebuie sa ii virez banii despre care imi povestea si prietenul Patrick Chan (cunoscutul, numeni altul decat mentorul banilor neutilizati ai Bancii Nigeriei).

Asa ca i-am trimis lui „Octavian Baban” un email sa il intreb cum pot sa il „ajut”; sunt curios de raspuns…[promit sa revin cu update-uri pe masura ce o sa schimb emailuri cu el, sper sa imi si raspunda]

Si.. mi-a raspuns. Nu o data, ci de patru ori!

Glad you replied back to my email.well all we need is just $1,350 and you can have it wired on my name via Western Union or store.Here’s my info below:

Receiver’s Name :Octavian Baban

Location: 176 Battersea Park Road

London SW11 4ND, United Kingdom

As soon as it is done, kindly get back to me with the confirmation number. Let me know if you are heading to the WU store now???

Octavian

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

5 Comments »

 1. Alex Nicolescu said,

  7 decembrie 2011 @ 1:00 pm

  Octavian Baban? Nu pot sa cred…
  Astept cu mare interes desfasurarea evenimentelor!

 2. Doru Panaitescu said,

  7 decembrie 2011 @ 1:12 pm

  Si iata ca am primul raspuns!

 3. Adrian said,

  7 decembrie 2011 @ 3:26 pm

  Pe aia cu plata a unui comision de transfer intr-un cont fantoma ca sa-ti elibereze suma de X+N milioane de $ o stiai? 🙂 Si bineinteles tonul textului era unul foarte urgent, trebuia sa te misti repede altfel riscai sa pierzi transferul de bani care proveneau din nu stiu ce mostenire. :))

 4. augustin radu said,

  7 decembrie 2011 @ 6:27 pm

  daca cerea 30 de euro poate primea dar 1300? cat de prost si lacom sa fii sa ceri atat. asta face de ras toti sarlatanii:)))

 5. Eikoop said,

  8 decembrie 2011 @ 5:11 pm

  O cautare dupa adresa duce la:
  http://www.ecoustics.com/electronics/forum/off-topic/665927.html

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu