Fața nevăzută a Defileului Dunarii
Probabil că mulți din voi ați fost în Cazanele Dunării, cel mai frumos defileu din Europa. Este un loc unic care merită văzut indiferent de anotimp. Îmi place mereu să merg aici iarna, pentru că iernile sunt blânde, asta lăsând spațiu de manevră pentru numeroase specii de păsări acvatice să ierneze aici.
Ei bine, am primit o provocare de la Enel Green Power România – să văd partea mai puțin cunoscută a defileului în toiul verii.
[așa arată, de exemplu, defileul văzut de la sârbi, în zona Mănăstirii Mraconia]
Este sfârșit de iulie și am o misiune frumoasă – să găsesc faună în parcul eolian Enel Green Power de la Moldova Nouă, lângă Coronini, locul de unde începe practic defileul celui mai mare fluviu din Europa (da, știu că Volga e mai mare, teoretic, dar practic vorbim de fluviul care traversează zece țări europene).
Misiunea mea este simplă (pentru un coclaurist ca mine) – trei zile la hamac în parcul eolian de la Moldova Nouă, unul dintre cele 8 parcuri eoliene ale Enel Green Power România și care, potrivit oficialilor companiei, are o biodiversitate demnă de o tură în zonă.
Este o ocazie taman bună de a vedea cu alți ochi sectorul larg de chei pe care am fost de câteva ori, dar care mereu m-a imbiat cu noi și noi aventuri și descoperiri. Acum, na… eu fiind deja nițel cu temele făcute pe zona de faună, mi-am propus să găsesc amfibieni, reptile, mamifere, păsări și insecte. E unul dintre cele mai interesante proiecte din ultimii ani, mai ales că zona are și câteva peșteri în care doream de mult să ajung…
Cum știm de la școală că zona Cazanelor are o influență climatică submediteraneeană, vă propun să mă urmăriți weekendul ăsta într-o mică aventură în extremitatea sud-vestică a țării, unde sper să găsesc celebra deja viperă cu corn, scorpionul carpatic, smochinele și alte elemente de floră și faună de influență sudică, tipice locului.
Revin, promit, săptămâna viitoare cu un material amplu în urma acestei scurte escapade în Defileul Dunării.




