Napolact Bio – In cautarea naturii pure (Episodul 4)

Episodul de azi in cautare naturii pure incepe dis de dimineata, in bucatarie. Ati vazut de episoadele trecute ca lactatele pot fi folosite cu succes in alimentatie nu doar ca atare, ci si in calitate de ingrediente. Reteta din acest episod este o reteta traditionala pe care am vazut-o prima data … la Brosteni, in Carpatii Orientali.

rszDSC05746_2048x1365

Acolo, in inima Moldovei, totul se gateste cu smantana. Ani de zile mai tarziu, am redescoperit-o in inima Balcanilor, cu iaurt gras in loc de smantana. Si pentru ca datile trecute am gatit bombe calorice, reteta de azi e putin mai domoala: ochiuri in iaurt. Asta presupune sa nu mai folosim uleiul pentru a praji, ci cel mult pentru a a sezona la final mancarea, pentru gust. Iata si reteta: oua, iaurt Napolact bio, ulei preset la rece, condimente.

rszDSC05730_2048x1365

Puneti iaurtul in tigaie in loc de ulei, incalziti pana ieurtul fierbe. Cand s-a incins, adaugati ouale si faceti-le cum faceti ochiurile la capac. Adaugati pe final condimentele (neaparat boia dulce sau iute, sa dea culoare, oregano, cimbru, maghiran, tarhon, menta sau orice alte verdeturi la alegere). Eu am folosit cimbru ca e gustos si maghiran ca e parfumat, dar nu tin mortis sa-mi respectati reteta, va las sa inovati la cratita, nu? 🙂 Poftă bună!

rszDSC05740_2048x1365

Si acum sa revenim la vacute. Nu putem vorbi despre o experienta completa in muntii Apuseni fara sa mulgem macar o vaca. Dar ca sa vorbim despre vaci, haideti sa vedem putin ce e cu vacile si care e rostul lor in gospodariile din Ardeal si de pretutindeni.

rszDSC05617_2048x1365

Vacile sunt domesticite inca de acum 5000 de ani, dintr-o specie de bovine care acum este extincta. Domesticirea vacilor se pare ca a fost un mare salt inainte in civilizatia umana, in prezent vacile asigurand peste 95% din productie de lapte la nivel mondial.
Sunt multe rase de vaci, in Europa cele mai cunoscute fiind Holstein, Montbeliard, Jersey, Charolaise, Angus, Simmental etc. Iata spre comparatie cum arata un vitel de doi ani apartinand unei rase de carne: cu totul diferit de baltatele noastre…

rszDSC05600_2048x1362

La noi in Ardeal, statul ofera subventii pentru pastrarea rasei Bălțata românească, o rasă puternică și rezistentă, adaptată zonelor de altitudine. Am auzit povesti faine despre aceste vaci ale locului de la domnul Avram Roșu, unul din fermierii pe care i-am cunoscut aici, in platoul Marisel, unde baltatele sunt la putere.

rszDSC05621_2048x1365

Dansul povestea, de pilda, ca a adus cateva vaci de lapte dintr-o alta rasa, de campie din zona Mărgău, dinspre Bihor. De la o productie zilnica de pana la 18 litri pe zi, vacile de camp, despre care povestea amuzat, ajunsesera sa dea abia 2 litri pe zi. Pur si simplu nu se adaptasera vietii aspre din platou, de la peste 1000 de metri altitudine, cu ploaie multa si nopti reci, chiar si vara.
Baltatele din zona insa se simt excelent aici. Pleaca singure la padure, se autogospodaresc in minicirezi si nu e nevoie sa le ingrijesti prea mult pe perioada verii, ele facand singure, silnic, drumul de acasa spre pasunea montana si inapoi.
Am depanat cu domnul Rosu povsti despre fauna din zona, despre cum au grija vacile sa nu le ia ursul toamna, sa se adaposteasca de ploaie, sa aduca viteii acasa seara de seara si sa se lase mulse de pana la 15-20 de litri de lapte pe zi sau chiar mai mult! Sigur, inainte de fiecare muls, vacile sunt ingrijite, spalate, iar laptele testat apoi inainte de a fi transferat din tancul de racire in cisterna.

rszDSC06011_2048x1365

Oamenii de aici isi iubesc vacile ca pe ochi din cap. Desi normele pentru productia de lapte ecologic prevad ca furajele sa fie produse tot aici, local, fara adaosuri sau chimicale in agricultura, oamenii faceau asta oricum de secole, acum avand si hartii pentru certificarea ecologica, care e facuta independent pentru fiecare ferma cu care Napolact lucreaza pentru colectarea de lapte ecologic pe care il aduna si il proceseaza separat fata de fermele care nu au obtinut certificarile de rigoare.

rszDSC05680_2048x1365

Este remarcabil cum oamenii locului au grija de aceste vacute, pe care le considera parte din familie. Tot ce produc local dau vacilor, care primesc aceste furaje ca si completare la pascutul zilnic. Un tip de agricultura pe care nu prea il mai vezi in alte colturi de Europa, unde totul este mecanizat si aranjat din punct de vedere economic. Aici inca avem aceasta oaza traditionala de agricultura cum e lasata de Dumnezeu de secole, iar vacile fac parte din familie.

rszDSC05672_2048x1365

Trebuie sa mergeti la Marisel sa vedeti cu ochii vostri cum o familie de ardeleni, chiar in varsta, poate ingriji pana la 20 de vaci cu lapte, un efort deloc mic. Am fost si la o ferma Napolact si am vazut mulgatoarele mecanice. Sunt eficiente, mai ales pentru fermele cu mai mult de 10-15 vaci, pentru ca scutesc fermierii de o munca istovitoare si este mai suor sa respecti standardele de igiena…

rszDSC05989_2048x1365

Oamenii din Marisel care au vaci insa inca le mulg manual, ca odinioara… Am profitat de acest moment pentru a mulge una din vacile de aici de la ferma. O experienta inaltatoare pe care o recomand oricui. Am obosit dupa o productie de un litru, obisnuit mai mult cu butoanele de pe tastaturi si aparate foto. Dar am baut repede jumatate din el pe loc, sa nu fiu nevoit sa justific de ce m-am oprit asa repede, in amuzamentul general al familiei Rosu.

Pot sa va spun un singur lucru: m-am indragostit de baltata romaneasca, cu unele din ele avand niste experiente personale… numai bune de filmat 🙂

rszDSC05995_2048x1366

Despre asta, in ultimul episod, care va aparea joia viitoare. Stati pe aproape, intre timp iata episodul cu numarul 4:

Campania “În căutarea naturii pure“, o producție Napolact BIO, a început cu un prim video de manifest și continuă, pentru încă 5 săptămâni, cu câte un episod nou în fiecare joi, însoțit de o rețetă gustoasă. A apărut și episodul 4. Vizionare plăcută!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu