Napolact Bio – In cautarea naturii pure (Episodul 2)

Continuăm povestea muntilor Apuseni, plecând de la rocile si apele de suprafata sau de subteran din episodul trecut sa vedem care este aportul acestora asupra fânețelor din zona.
Pentru ca, asa cum ziceam, zona Mariselului, ca si alte zone inalte din tara, au aceasta mare bogatie naturala a locului: pasunea manoasa si diversa. Nicaieri nu am vazut atatea branduse la un loc, dar trebuie sa intelegem ce conditii trebuie indeplinite pentru ca astfel de pasuni sa ne incante deopotriva pe noi, admiratorii de natura pura si pe crescatorii de animale din locurile acestea mirifice.

rszDSC05509_2048x1365

Ei bine, secretul unei pasuni imbelsugate este apa. Si aici in Apuseni, apa este o resursa prezenta din plin. Repartitia caderilor de apa – a precipitatiilor, arata clar ca zona muntilor Apuseni nu e deloc ferita de precipitatii, ba chiar campioana, impreuna cu restul catenei carpatice.
Si chiar in periplul nostru, am prins ploaie de ne venea sa plecam acasa. Imi aduc aminte de un an in care urcam tabara de speologie in Casa de Piatra. Am avut soare doar la urcusul istovitor al materialelor pentru tabara, cu o caruta si un cal semi-naravas. Cele doua saptamani legate de ploaie de dupa urcus ne-au convins sa plecam acasa, ca e greu sa faci speologie din cort, ascultand cum iti bate ploaie pe tenda…

resize DSC07088_2048x1363

Explicatia precipitatiilor bogate din zona este simpla: Vanturile de Vest aduc cantitati mari de aer umed din zona Oceanului Atlantic – numite de meteorologi si sisteme de joasa presiune, care nu gasesc locuri de precipitatii dinspre Atlantic spre Marea Neagra decat la intalnirea unor bariere naturale, cum sunt Apusenii, respectiv arcul carpatic (Orientalii si Meridionalii se comporta ca niste baiere pentru aceste mase de aer cald, de aceea ploile sunt mai frecvente in Ardeal si in zonele montane). Ca idee, media anuala a precipitatiilor in Romania este de 637 mm pe metru patrat. In Apuseni est ein mod obisnuit 1000-1400mm, adica o valoare dubla sau peste dublul mediei anuale la nivelul tarii. Polul precipitatiilor este Stana de Vale, aflata la mai putin de 50 de km (in linie dreapta) de Mărișel.

resize DSC07102_2048x1363

Avantajul acestor ploi abundente este ca productia de masa vegetala este suficienta pentru un pășunat în regim semiintensiv. Am întrebat fermierii locului cum e cu ploile și mi-au replicat, nedumeriți, citez: “apăi la noi nu plouă așa mult”. Ma rog, depinde cu ce compari, ca ei doar ploaie au vazut in Apuseni și li se pare ca așa e normal.:)

Cert este ca apele din zona, paraiele, toate firisoarele de apa se umfla des și ocazional ies din matci, de aceea localnicii stiu unde sa instaleze celebrul vălău (sau scoc) folosit sa adape vitele. Acestea pot fi gasite chiar si departe de vatra satului, pentru ca vacile oamenilor au invatat drumul spre munte si se adapa singure. Dar despre asta intr-un episod viitor.

rszDSC05564_2048x1365

Pasunile astea trebuie insa si ele exploatate intr-un anumit regim. Stand de vorba cu fermierii, am aflat si alte secrete: de pilda, o zona de pasunat nefolosita ceva vreme se “înrăiește”. Locul se umple de lăstari, de mușuroaie de cârtiță și orbete, iarba necosită rămâne peste iarna și în timp se face o pătură semiputreda, care in unele locuri poate deveni chiar turbarie. Doamna Abrudan din Marisel chair a fost vehementa in acest sens: “nu stai sa te paleasca, iti vezi de treaba” 🙂

rszDSC05780_2048x1365

Din contra, o pasune aflata la marginea padurii va fi ferita de lastari si va produce mai bine prin ruperea constanta a ierbii, ajutand la regenerare daca are sufciente ierbivore (atat vacile satului, cat si cervidele din zona, capriorul si cerbul carpatin, ambele specii fiind semnalate in zona).

Am incheiat vizita la doamna Abrudan cu un iarut amestecat cu gem de merisoare din zona. Si zau ca merita sa vedeti filmul din acest episod cu un astfel de mix.

Campania “În căutarea naturii pure“, o producție Napolact BIO, a început cu un prim video de manifest și continuă, pentru încă 5 săptămâni, cu câte un episod nou în fiecare joi, însoțit de o rețetă gustoasă. A apărut și episodul 2. Vizionare plăcută!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Laura said,

    3 iunie 2016 @ 10:27 am

    Da’ iaurtul, unde-i iaurtul cu merişoare? 😀

  2. doru said,

    3 iunie 2016 @ 3:36 pm

    Vine, vine, nu mai da din casa!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu