Inapoi din weekend: Romania – Patria viperelor. Scurt nomenclator.

Cand ai soare, o creasta calcaroasa in fundal, o masina de teren si un aparat foto iese o poza buna de pus pe desktop. In cateva saptamani in acelasi loc vor misuna viperele mele dragi, pe care anul asta vreau sa le fac vedete aici pe blog.
rszDSC09790_1600x1069

Pentru asta mi-am propus sa fac mai multe ture in zona Mehedinti – Valea Cernei – Clisura Dunarii – Cheile Nerei, desi sa stiti ca gasiti vipere si in Carpatii Meridonali, Apuseni sau in Dobrogea. In Romania sunt trei specii din cele 23 de specii de vipere cunoscute (in total in Europa sunt 9 specii!), vipera cu corn fiind cea mai raspandita si cea mai temuta, desi atacurile neprovocate sunt destul de rare (dar foarte mult mediatizate, din pacate). Cele trei specii sunt:

Vipera berus popular numita si vipera neagra, vipera comuna, vipera cu cruce sau vipera de munte – poate fi intalnita in intreg arcul carpatic, fiind si cea mai nordica specie (exemplare au fost semnalate inclusiv la Cercul Polar de Nord). Interesant este ca la aceasta specie culoarea poate varia pana la negru monocrom, in special in habitatele granitice, unde homocromia este frecventa (homocromia este capacitatea animalelor de a se adapta la culorile din mediul inconjurator; o sa revin cu o postare special pentru acest subiect putin mai tarziu). Am revenit, am gasit-o in Fagaras sambata asta (21 iunie 2014).

resizeDSC08423 crop_1600x1069

Vipera ursinii – vipera de stepa, mult mai rară, semnalată în Delta Dunării (subspecia moldavica) dar si in Moldova (subspecia moldavica), si tot la noi cu subspecia rakosiensis (vipera de faneata) reintrodusa resemnalată recent in judetul Alba (multumiri Vlad Cioflec pentru precizari!).

[fara fotografie deocamdata] Am gasit-o, vedeti detaalii mai jos. [multumirile mele pentru sprijinul acordat in fotografierea acestui exemplar merg catre Octavian si Elena, plecăciuni!]

10689713_10202807600133504_220836900437876981_n

Vipera ammodytes – vipera cu corn – este cea mai mare ca dimensiuni (ajunge la 100cm) si prefera zonele mai calde, stancoase din Mehedinti, Banat, tara Hategului, Oltenia si sudul muntilor Apuseni (subspecia V. ammodytes ammodytes), respectiv Dobrogea (V. ammodytes montandoni)

[in fotografie, un exemplar juvenil de vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes) este facuta la Stanca Viperelor de langa Schitul Topolnitei, o zona unde viperele sunt atat de teritoriale incat pot fi vazute pe aceeasi stanca, an de an]. UPDATE Intre timp, un an mai tarzu, in aprilie 2014, pe Cheile Nerei, am reusit sa prind la poza un alt exemplar, la care am folosit lentile macro. Gasiti alte cateva imagini mai bune, cu detalii, aici.

DSC06014cropcrop

[in fotografie, un exemplar juvenil de vipera cu corn (Vipera ammodytes montandoni) este facuta la intr-o padure din Dobrogea de sud, o alta zona unde viperele sunt usor de gasit daca stii unde sa cauti]. Alte fotografii cu acelasi exemplar aici.

Baiul e ca pana mai ieri era zapada in zona, dar vad ca vremea se indupleca si daca in weekend am vazut primele broaste dezmortindu-se la Sarata Monteoru, negresit si in Mehedinti viperele se pregatesc sa atace generatiile de soricei nestiutori (da, viperele mananca rozatoare, insecte, pasari mici si nu oameni; aviz vegetarienilor).

Pana atunci, amatorii de vazut si fotografiat vipere se pot inscrie aici pe blog daca vor sa mearga la sigur sa vada cel putin una. Sorin Grumazescu este deja pe lista, alti amatori?

Lista in cursa de actualizare:

1. Sorin Grumazescu
2. Vlad Cioflec
3. Irina (Eikoop)
4. Lucica

[Intre timp am mers in Sicilia anul asta (2014) sa caut Vipera aspis, cea mai raspandita vipera de pe teritoriul european. Nu am avut bafta, dar perseverez. Vipera aspis este o specie mai vestica, care nu traieste pe teritoriul Romaniei. Dar incerc sa fotografiez cat mai multe din speciile europene. Revin cu amanunte la momentul potrivit]

UPDATE Urmatoarea mea tinta este Vipera ursinii, singura specie din lista de mai sus care a scapat nefotografiata inca. Va promit ca anul asta „o rezolv” si pe madam V. ursinii. Inca explorez posibilitatile pentru ca am doua subspecii in areale destul de diferite, dar dupa cum ma stiti nimic nu ma opreste cand imi propun sa fotografiez o specie care mi-e draga si pe care nu o am. Cine tine pariul ca gasesc si specia lipsa anul asta?

Cine tinea pariul pierdea. Iata si a treia specie de vipera din fauna Romaniei; s-a intregit familia viperidelor la mine pe blog. Exemplarul fotografiat mai sus este din subspecia rakosiensis, ceea ce ma face sa ridic acum stacheta sa gasesc si subspecia daca o gasesc, o sa o gasesc in 2015. Acum a intrat la hibernare deja. Oricum, dau de baut!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

6 Comments »

  1. Vlad Cioflec said,

    15 aprilie 2013 @ 2:38 pm

    M-am apucat de cautat serpi pe Valea Cernei, dar iata ca spre rusinea mea nu am mai vizitat zona de vreo 15 ani asa… Se impune deci o deplasare, daca nu e cu suparare 🙂

  2. Mike said,

    16 aprilie 2013 @ 11:10 am

    Vin si eu! Fara suparare, ca asa am discutat pe twitter 😉

  3. Doru Panaitescu said,

    16 aprilie 2013 @ 2:25 pm

    esti pe lista!

  4. Maria Ionescu said,

    17 aprilie 2013 @ 11:30 am

    Nu ma gandeam ca sunt vipere in Romania. Si eu as fi vrut sa trec pe acolo, dar nu pot sa merg decat la vara. Dar sper sa postati poze, vreau sa le vad 😀

  5. LUCICA said,

    28 mai 2013 @ 6:53 pm

    As dori sa fac niste fotografii la viperele din zona Schitul Topolnitei.Va rog daca puteti sa-mi precizati pozitia Stancii Viperelor si daca se poate si o fotografie a zonei.Multumesc mult.

  6. Doru Panaitescu said,

    29 mai 2013 @ 7:58 am

    Buna Lucica. Din principiu nu postez pe Internet informatii de localizare pentru speciile de animale salbatice (din pricina vanatorilor si a braconierilor). Dar in iunie voi face o excursie in regim de participare semideschis, poti veni cu noi daca vrei.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu