Ortoptere de Holbav cu 90mm (Olympus style)
De câteva săptămâni testez un obiectiv macro de la OM Systems, mai precis un macro de 90mm. Până vin cu un review mai serios, las aici câteva fotografii realizate recent cu acest obiectiv, pus pe bătrânul meu (deja) OM-D E1 mk2. Acum sunt curios care e diferența între 90mm si 60 plus inele. Dar despre asta în curând, că încă nu le-am achiziționat.
La lăcuste și cosași, e important unghiul de fotografiere, astfel încât, chiar și în condițiile în care faceți imagini compozite din mai multe imagini, întregul corp (cu antene etc) să fie în cadru.

Din acest motiv, cel mai indicat este să folosiți abordarea din flanc, pentru că, în acest caz, câmpul de profunzime necesar este foarte mic. Aici am folosit diafragmă F4.0.

O parte importantă a muncii fotografului de lighioane este identificarea. Deși aici mă recunosc depășit, încerc înainte să fac eu această parte de documentare, pentru că ea te va ajuta și pe viitor, la următoarea ședință foto cu animale din aceeași grupă/categorie/familie. Aici, de pildă, presupunerea mea este că avem un Caliptalmus sp.

Acest obiectiv are si un selector de distanță, iar pe selectorul dat la minim, SS, puteți obține cluse-up-uri impresionante.

La astfel de cadre, un mic pont este sa lasati o distanță suficient de mare intre subiect și fundal, pentru ca subiectul să se decupeze complet și să atragă complet atenția privitorului.

De asemenea, e important și jocul cromatic între subiecte și fundaluri. Aici, fiind o zonă abundentă în insecte, am avut privilegiul/ocazia de a încerca fel și fel de combinații. În alte regiuni unde insectele nu sunt abundente, s-ar putea să nu aveți acest „noroc”.

După cum vedeți, unele insecte prezentate aici au antene scurte, altele, cum e cea de mai jos, are antene lungi.

Cele cu antene lungi sunt cosași, cele cu antene scurte sunt lăcuste. Hulite de secole de omenire pentru impactul pe care il pot avea uneori, pe plan local în agricultură, aceste insecte sunt o sursă importantă de hrană pentru o sumedenie de animale care le consumă cu mare aplomb în perioada caldă a anului, cum sunt aceste berze venite ca la tavernă pe fâneața prospăt cosită, plină de insecte. La cât de multe balotau, probabil că fericeau fermierii locali pe o rază de câțiva kilometri.
Oricum, sezonul cald este ideal pentru a fotografia aceste insecte. Deși le-am văzut și în afara intervalului cald, în special in zona mediteraneeană, unde sunt active și iarna, explozia populațională este final de mai – final de august (din observațiile mele, desigur).





