Phishing cu Basescu in numele Antenei 3

Probabil stiti ce e un atac de tip phishing: un email venit chipurile din partea unei banci (de regula) in care ti se spune ca din motive de securitate trebuie sa iti schimbi parola sau sa dai datele cardului bancar petnru o reverificare. Desi adresa de email si adresa de redirectare par “oficiale”, in realitate ele sunt false si aduna datele de identificare ale credulilor pentru fraude pe Internet.

Azi am primit doua mesaje email identice de acest tip, pe doua adrese diferite, cu subiect in stil otevist: “[!! SPAM] Socant! Presedintele Basescu a suferit un accident mortal!”

De fapt mesajul provine de la o adresa de email fictiva, transmis de pe o adresa de IP din Ungaria, dar care in prealabil a tranzitat o retea spaniola. Este o metoda tipica de atac: hackerul a folosit o retea locala dintr-o tara pentru a intra intr-un server, de acolo a spart un server dintr-o alta tara, l-a configurat sa trimita de acolo emailurile pentru a genera traficul de pe o alta ruta si a inceput sa dea mesaje.

Sunt curios ce rata de deschidere are acel gif.exe care e de fapt un virus care probabil va folosi contul de posta si conexiunea celor pacaliti pentru a trimite maideparte mesaje.

Desi aceste tipuri de atac sunt cunoscute de mai bine de zece ani, avalansa de noi utilizatori Internet (mai putin experimentati cand vine vorba de dat click pe ceva ce primesc pe email) tine in viata aceasta “industrie”. Probabil ca luni principalii producatori de antivirus si produse de securitate vor anunta phishingul. Totusi, este ingenios realiziat, putand usor fi confundat cu orice titlu de presa din ziua de azi (si care din pacate prinde la consumatorii certati cu a treia cifra de la IQ).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. sandu ionut said,

    6 iunie 2011 @ 3:10 pm

    si eu am primit… http://www.sanduionut.ro/spamul-cu-basescu

  2. Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Romanul s-a nascut ingenios. In cap (sau mic tratat de phishing de sezon) said,

    16 ianuarie 2012 @ 4:26 pm

    […] altfel, oamenii recidiveaza. Au mai facut asta si in luna mai a anului trecut, tot cu Basexu in colimator. Probabil le-a mers, au mai incercat o data si […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu