Retrospectiva foto 2012 (wildlife) – partea 1

Continuu aici pe blog bunul meu obicei de a evidentia pe scurt, cu liniuta, cateva cadre mai demne de aratat si voua din anul care tocmai s-a incheiat. Nu sunt nici cele mai bune, nici cele mai proaste capturi din 2012. Rostul acestei compilatii este sa intelegeti ca o pasiune este o functie continua, care are proprietatea lui Darboux. Dar sa lasam matematica deoparte si sa trecem la treaba.

Dupa cum stiti, anul trecut am facut o retrospectiva similara pentru 2011, o retrospectiva cumuland 12 cadre cu pasari fotografiate de mine din ianuarie pana in decembrie inclusiv. In 2012 iarna a fost grea, omatul mare, asa ca primele lighioane mi s-au aratat in fata obiectivului abia in martie. Din acest motiv am ales sa va prezint nu 12, ci 24 de cadre, din martie pana in decembrie inclusiv, pentru a depasi acest neajuns. Mai mult, pentru ca multi prieteni ma considera fotograf exclusiv de pasari, vreau sa atrag atentia asupra aplecarii mele spre orice fel de vietate salbatica, cu pene sau nu (mai tineti minte pledoaria mea pentru reptile, da?). De aceea, 12 din fotografiile mele preferate din anul ce tocmai s-a incheiat sunt cu pasari, 12 cu alte animale (plus vreo doua bonus, o sa vedeti de ce). Sa incepem in ordine cronologica:

Martie

Prima iesire in martie a insemnat si primul cadru cu un arhicunoscut musteriu de-al meu, popandaul (Spermophilus citellus). Surprins in parcul natural Ruselski Lom, un exemplar grasan si cu pofta de viata mi-a pozat sfios de la firul ierbii.
[01]
rsz03 - mar - DSC04125crop_1200x800

Tot in martie si tot in acelasi parc am imortalizat si o soparla foarte bine camuflata, dar nu mai bine camuflata decat neobositul sau vanator (adicatelea eu).
[02]
rsz03 - martie DSC04136crop_1200x800

Aprilie

In aprilie am efectuat o mica incursiune speologica in Apuseni, care s-a soldat si cu o victima a aparatului foto. Tot o victima cu aripi, dar fara pene:
[03]
rsz04 - aprilie DSC05186_1200x799

Apoi, tot in aprilie, am plecat sa gasim pelicanii, la Campo Euro Club. Numai ca jivinele fotografiate au fost de fapt surprinse in Macin pe drumul de intoarcere din Delta, o zona cu un potential avifaunistic (si nu numai) extraordinar. Aici consemnam o intalnire cat de cat notabila pentru viitorul album: un maracinar mare (Saxicola rubetra), alintandu-se pe o ramura de maces inflorita, semn clar de primavara.
[04]
rsz04 - aprilie DSC00307crop_800x1200

Si tot in aprilie, dar intr-o tufa din Baragan, o codobatura galbena (Motacilla flava) nici nu se sinchisea de mine. Eu ma sinchiseam, asa ca am prins-o pe senzor sa o spun lumii ce nerusinata era:
[05]
rsz04 - aprilie DSC00582crop_1200x800

Mai

Daca e mai, atunci cu siguranta e Sicilia. O oaza de clima blanda (notati ca azi in Sicilia maxima termica este de 17 grade!), unde pitigoii albastri (Parus caeruleus) sunt la ei acasa.
[06]
rsz05 - mai - DSC01285crop_1200x800

Tot Sicilia e responsabila pentru un cadru mai dichisit, “de tufis”: doua libelule faceau porno bizar intr-un boschet, intr-o pozitie ce nu are nevoie de nici un fel de prezentare.
[07]
rsz05 - mai DSC00488crop_1200x800

Bonus, tot din mai o imagine de la a treia editie a expeditiei panonice “Dropia din pusta” – stiti probabil ca e al treilea an consecutiv cand merg pana la Devavanya, in inima pustei maghiare, in cautarea celei mai impunatoare pasari ce colinda odinioara cu miile stepele Europei. Dropie nu am reusit sa prind intr-un cadru acceptabil, dar un iepure de camp da (Lepus europaeus). Nu stiu cine pe cine pandea, ca mie nu-mi place sa pandesc asa, din lateral:
[08]
rsz05 - mai - DSC01684crop_1200x800

Iunie

Iunie a fost o luna calduroasa, cu relativ putine iesiri inainte de plecarea in Balcaniada. Totusi, am dat o fuga pana la Peris sa vad o familie de ciufi de padure (Asio otus). Mama era prea preocupata sa caute de mancare prin silvostepa de la marginea vestica a Baraganului, dar cei doi pui din pinul din sat nu mai conteneau scancind dupa hrana. Si cum nu am toate tiglele pe casa, dupa zece secunde era eu in locul tiglelor, gasind pe coama acoperisului in trei ape un loc grozav de portret de avifauna:
[09]
rsz06 - iunie - DSC03439crop_1200x800

Tot in iunie am plecat in tromba spre sudul tarii, unde la jumatatea distantei dintre Giurgiu si Oltenita ma astepta un pufos si intepator arici (Erinaceus Europaeus). L-am introdus repejor in lista multilor arici prinsi in mijlocul drumului, pentru ca se pare ca nu sunt foarte fricosi cand vine vorba de intalniri cu animale mult mai mari, dar cu pielea sensibila la ace:
[10]
rsz06 - iunie DSC03463crop_1200x812

Si a urmat… Balcaniada. Primul traseu, de peste 4500 de kilometri, a insemnat flamingo, tot felul de specii de mare fotografiate cu TG-1 (un aparat de vacanta exceptional, pe care vi-l recomand), dar si cadre mai de suflet, cum ar fi acesta – unul din sutele de pescarusi argintii (Larus argentatus) care patruleaza spatiul aerian al feribotului de Thassos. Am evitat cadrele cu mancare pe care se grabeau sa le faca zecile turisti aruncatori de paine in sus, asa ca m-am concentrat pe alte lucruri, cum ar fi poezia sclipiciului apei marii:
[11]
rsz06 - iunie - DSC05067_1200x800

Am spart aceasta retrospectiva in doua episoade si asa lungi. Sper ca speciile selectate pentru a doua parte a anului sa va placa la fel de mult. Am mai vazut retrospective foto la Ecostin, NWRadu si Hoinaru (care ar trebui sa mai lase telefonul si sa se apuce serios de foto); daca mai stiti de existenta altora trageti-ma de maneca pana public si partea a doua.

[va urmacontinuarea aici]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

3 Comments »

 1. Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Retrospectiva foto 2012 (wildlife) – partea a doua said,

  11 ianuarie 2013 @ 11:01 am

  […] Continuam si azi asadar cu restul lunilor. Cum ziceam in articolul precedent: […]

 2. Andrei Beldiman said,

  12 ianuarie 2013 @ 10:45 pm

  Fluturele pozat în Apuseni este Ochi de păun de noapte (Saturnia Pyri).
  Prima oară l-am văzut la Jupâneşti, în mai 2010, tot într-o incursiune speo.

 3. Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Inapoi din weekend: Dupa copii vin si parintii. Azi, ciuful de padure said,

  17 ianuarie 2013 @ 8:27 am

  […] tineti minte puii de ciuf din retrospectiva foto 2012? Dupa o agonizanta saptamana petrecuta in casa, sambata am mers impreuna cu ditamai gasca de […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu