Scurt ghid: Social Media Presence

La ceas de iarna, cred ca incep sa scriu mai mult pe blog. Asta pentru ca zilele trecute un fost sef m-a apostrofat ca nu pun mai multe poze de la offroad. Si asta mi-a dat de inteles ca oamenii cu adevarat relevanti si importanti pentru mine au asteptari de la blogul meu. Adica de la mine. Azi povestesc putin din experienta mea in mediile sociale. Luati-o ca pe un scurt indreptar de personal branding sau de prezenta in mediile sociale (in mod sigur supus unor corecturi din partea voastra).

Asadar am intocmit (la manie as putea zice, ca sunt sub presiunea altor lucruri de facut pana la Craciun) o serie de trei decaloguri despre cum sa fii mai bun/mai relevant/mai eficient /mai manz / mai bine vazut in mediile sociale. Am inceput cu blogging/Facebook/Twitter, urmeaza comunicarea prin email si activitatea pe forumuri.

Blogging:

  1. Personalizeaza-ti blogul, dar nu pierde 90% din energia ta facand asta. E mai important ce scrii decat ce tema ti-ai ales. Blog content is still king.
  2. Nu pune 200 de oameni in blogroll. Umpli coloana din dreapta inutil. Integreaza cu Facebook/Twitter, pune cateva linkuri cu bloggerii tai preferati sau fa-ti pagina separata pentru blogroll cum a facut Chinezu.
  3. Nu pune posturi de un rand sau linkuri catre videoclipuri YouTube/Trilulilu. Folositi Twitter pentru asta.
  4. Evita posturile prea siropoase care povestesc lumii cat de emotiv/important/sensibil esti tu. Toata planeta e la fel, daca nu mai abitir. Scrie ceva mai relevant pentru cei care te citesc.
  5. Modereaza fara mila comentariile offtopic. Trimite un email explicativ in care ii spui de ce ai facut asta.
  6. Nu lasa comentarii fara raspuns din partea ta. E un semn ca de fapt una spui si alta faci. Invata sa raspunzi oricarei solicitari.
  7. Nu scrie la kilogram. Stiu pe cineva care scrie minim 3 posturi pe zi. Numai ca sa fie. La ce-l ajuta? Oamenii te scot din RSS reader daca aberezi cu frecventa mare. Scrie la obiect. Daca e nevoie sa te lungesti (cum e postul asta), fa-o, altfel calmeaza-te si uita-te la un film.
  8. Foloseste cu moderatie smileys (:)). Deja am pus multora eticheta “hlizit pe vecie”. Evita-le mai ales cand vorbesti despre chestiuni serioase. E aiurea sa vezi zece smileys intr-un articol despre wordpress. Merg mai degraba cand povestesti ultima ta betie sau ultimul whatevertweetmeet.
  9. Condimenteaza-ti blogul si cu chestiuni oarecum offtopic, dar care dezvaluie lucruri despre pasiunile sau ariile tale de interes extra-job. Joci tenis? Scrie o data pe luna despre asta. Colectionezi trenulete electrice? Fa o poza cu macheta ta o data pe luna. Mergi la offroad? Fa un filmulet cu acaretul tau cand treci garla. In fond, pasiunile fac parte din tine si te definesc, nu?
  10. Evita cuvintele “neaose”. Nu, nu sunt un sfant, si eu am reputatia ca vorbesc urat, dar nu o fac niciodata pe blog. Poti fi invectiv/acid/critic si fara sa dai detalii anatomice sau care taie pofta de mancare. Vorbind urat atragi acei comentatori care vorbesc si mai urat ca tine, pentru ca le-ai permis. Blogul tau e ca sufrageria ta de acasa. Daca tii cosul de gunoi rasturnat pe canapea, asteapta-te ca oamenii sa scuipe seminte si pe langa el, in capul tau.

Facebook:

  1. Lasa pe oricine sa it idea add/sa fie in lista de prieteni, dar nu-l lasa obligatoriu si in wall. 90% din cei care nu te cunosc te vor obosi cu cauze, aplicatii stupide si comentarii cretine.
  2. Nu da like, mai bine comenteaza. Like e foarte impersonal. Daca nu poti scrie un comentariu cu cap mai bine taci.
  3. Legati-va contul de Twitter de cel de Facebook si de Linkedin. Daca reusiti sa transmiteti un mesaj in 140 de caractere veti fi mai apreciati de audienta voastra.
  4. Selectati cu atentie fotografiile voastre. Nu trebuie sa fiti un expert foto sa gasiti acele poze de profil care sa va reprezinte. A scris aici despre asta cu mult umor sarcasm prieten de-al meu. Credeti-l pe cuvant (ca face fotografie de ceva vreme).
  5. Controlati tagging-ul, mai ales la fotografii. Nu vreti sa va vada toti clientii vostri pe bar in club sau prea sumar imbracat(a) pe plaja, la mare.
  6. Nu comentati la orice post din Wall. Nu va dati auto like sau auto RT. Nu fiti penibili. Oamenii rad de voi si fara sa va zica, iar voi ramaneti cu stigmatul asta care e greu de sucit.
  7. Evitati aplicatiile care trimit poze, scriu in locul vostru, agaseasa prietenii vostri din lista. Sunteti sacaitori si veti fi considerat ca atare si in viata reala. Oamenii nu injura aplicatiile smechere, ci pe tine.
  8. Daca ai ajuns la stadiul la care stai cu degetul pe F5, opreste-te. Viata ta inseamna si altceva decat Facebook. Chiar daca ai un job pentru care stai zilnic 8 ore infipt(a) in scaun, intra pe Facebook la intervale mai mari de timp. Oamenii te vor crede un pierde-vara, chiar daca nu esti asa in realitate. Perception is reality.
  9. Folositi cu incredere butonul share, dar adaugati o nota personala. Spune multe despre voi si va extrage din gloata. Si nu e o gloata mica, sarim de 2,5 milioane mintenas.
  10. Evitati sa scrieti acelasi lucru pe care il scriu toti. A fost cutremur? Curcubeu? A bagat gol Steaua? Sigur nu vei fi singurul cu televizor sau cu geam la sufragerie.

Twitter:

  1. Incercati sa folositi un client de Twitter. Interfata proprietara e pur si simplu defectuoasa.HootSuite sau Tweetdeck sunt recomandate mai ales pentru conturi multiple.
  2. Nu dati follow in disperare. Concentrati-va pe ce scrieti si pentru cine. Followerii vor veni si vor creste natural. Daca aveti ca obiectiv sa aveti multi followeri incercati sa discutati prin reply-uri cu membri marcanti ai twittosferei, dar nu abuzati. Abuzul se penalizeaza.
  3. Nu va smiorcaiti daca cineva va da unfollow. Inseamna ca nu mai sunteti elevanti pentru ei.
  4. Nu fiti prea generalisti. Scrieti despre cateva teme care va intereseaza, care va pasioneaza sau care va aduc bani. Scriind despre orice si de toate veti deveni nerelevanti pentru cei pe care va doriti sa va urmareasca.
  5. Nu dati follow/unfollow in speranta ca cineva va va urmari dupa aceea. Nu o sa o faca nimeni.
  6. Dati reply doar cand aveti ceva de spus persoanei. Bagatul in seama gratuit nu este apreciat decat de alti bagatori in seama.
  7. Nu dati RT in draci. Deja avem un Mister Retweet (se stie el care-i ala), nu il vrem si pe al doilea.
  8. Evitati tweet-urile despre cat de rau va doare capul, ce frumoasa e pisica sau ce mancati la pranz in fiecare zi.
  9. Evitati “neata, “buna dimineata twitterverse”, hola twittosfera, noapte buna, ploua si alte imbecilitati evidente, inutile, nerelevante sau tautologice.
  10. Puteti folosi si de pe telefon Twitter, dar cu moderatie. Nu folositi la volan. E spre binele vostru (si nu ma refer doar la dependenta).

Pe final, cateva consideratii generale (poate ar fi fost bine sa incep cu ele, dar sincer, ordinea in care vi le prezint e mai putin importanta).

Consideratii generale:

  1. Nu va faceti din activitatea Social Media un mod de viata. Chiar daca va asigurati traiul din asta. In fond, stiti diferenta dintre un expert Social Media si o pizza.
  2. Nu fiti stalker/troll/hater. Sau faceti-o cu moderatie. Este risipa de energie. Nu intrati in clinciuri cu alti hateri. Nu va ajuta la nimic.
  3. Un faceti copypaste. Chiar daca admirati foarte mult munca unor persoane, incercati sa va croiti propriul drum in publishingul 2.0.
  4. Nu cersiti. Like-uri, RT-uri, fise si jetoane pentru Farmville sau alte aplicatii fara utilitate. Nu cersiti atentie. Nu va schimbati poza de profil sau relationship status zilnic. Nu periati inutil. Admirati 1-2-3-1000 de persoane, dar in tacere. E de prost gust.
  5. Evitati spamul. Adica mesajele aruncate aiurea. Mass-ul in general nu este infierat doar de cei pe care nu-i cunoasteti, ci si de cei care v-au dat follow pentru ca se asteapta sa aveti ceva interesant de spus.
  6. Scrieti corect. Sau incercati macar. N-u este obositor pentru v-oi s-a citi-ti a-sa ceva? Exista dexonline.ro, exista profa de romana, vreun prieten din anturaj prezent pe twitter/facebook gata sa va sara in ajutor si sa va corecteze. Cu atat mai mult cu cat veti dori un loc mai sus in topul influentilor in social media.
  7. Nu vorbiti in necunostinta de cauza. E plin Internetul de specialisti: redactori/editori care fac greseli de ortografiere, redactori auto fara carnet, bloggeri care scriu despre turism dar nu calatoresc. La marketing, fotbal, social media se pricepe toata lumea (me included).
  8. Fiti vero. Adica voi insiva. Nu va dati ce nu sunteti de fapt. Nu folositi cuvinte carora nu le stapaniti sensul. Nu abuzati de neologisme sa va creada lumea mai destepti decat sunteti. Prostia are picioare la fel de scurte ca minciuna.
  9. Get a life. Vorbesc serios. Nu stati conectati 100% din timpul nedormit. Da foarte rau sa trimiteti emailuri sau sa comentati pe twitter la 3 dimineata. Oamenii isi vor face o parere proasta despre un post/reply/email care asteapta raspuns, dar care e redactat la 2 sau la 5 dimineata. Asteptati pana la ora 9 sau folositi Tweetlater
  10. Get a life. Din nou. Nu va puneti pe FB/Twitter numarul de telefon, 100 de fotografii cu voi, adresa de acasa si CNP-ul. Pastrati-va cat de cat intimitatea.

Sa ma trageti de maneca daca am exagerat pe undeva. Stiu ca am facut-o, dar am facut-o de dragul exemplului. Pamflet pamflet, dar sper sa va ajute.

[update] la sugestia cititorilor am recitit postul, aveam si eu greseli pe aici. E bine sa-ti recitesti din cand in cand posturile (punctul 6 de la Consideratii Generale). Sper ca acum nu mai am nicio greseala.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

21 Comments »

  1. Tweets that mention Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Scurt ghid: Social Media Presence -- Topsy.com said,

    17 decembrie 2010 @ 1:49 pm

    […] This post was mentioned on Twitter by Dan-Lucian Ştefancu, Costin Radu, Adrian Alexandrescu, Romulus Maier, Iulia Nicolaie and others. Iulia Nicolaie said: RT @alinacst: "E mai important ce scrii decat ce tema ti-ai ales. Blog content is still king." http://bit.ly/el2r7U (via @dorupanaitescu) […]

  2. Marius Sescu said,

    17 decembrie 2010 @ 2:12 pm

    Ai rezumat foarte ok ce sa faci si ce sa nu faci online. Felicitari.

  3. Auras said,

    17 decembrie 2010 @ 2:14 pm

    Unde-i butonul de like, sa apas pe el ? 98% de acord cu toate punctele mai putin 1 si 3 de la Facebook. Sper sa gasesc timp in week-end sa scriu si de ce 🙂

  4. Doru Panaitescu said,

    17 decembrie 2010 @ 2:18 pm

    well, astept. poti sa ii dai tu share pe facebook, dar respectand punctul 9 de la Facebook 🙂
    Si dupa calculele mele, daca nu esti de acord cu 2 din 30 de puncte, asta inseamna ca esti de acord in proportie de 93,33% 😀

  5. Auras said,

    17 decembrie 2010 @ 2:20 pm

    Shared ! 8 si 9 sunt preferatele mele 🙂

  6. Auras said,

    17 decembrie 2010 @ 2:38 pm

    Da, corect, 93,33% . my bad 🙂

  7. Paul - Culinare.tv said,

    17 decembrie 2010 @ 2:59 pm

    Bun articolul! Dupa ce il citesti, cred ca cea mai importanta concluzie este: Be yourself! Get a life!

  8. Mircea Popescu said,

    17 decembrie 2010 @ 4:17 pm

    Poate era o idee se pui mai multe poze de la offroad…

  9. David said,

    17 decembrie 2010 @ 4:22 pm

    Un alt sfat pentru blogging, unde mesajele transmise sunt mai lungi, este sa-ti recitesti textul inainte de a apasa publish pentru ca s-ar putea sa ai ceva greseli de ortografie (de ex chiar postul asta:)

  10. spirifish said,

    17 decembrie 2010 @ 4:54 pm

    Bun asa, multumim, bine combatut 🙂
    Pestisorii va apreciaza.

  11. Doru Panaitescu said,

    17 decembrie 2010 @ 5:21 pm

    Stiu, nu scap de meteahna asta, e o critica pe care o primesc des si ni-o asum. Sunt typos oricum. La anul voi incerca sa fiu mai bun la recitit.

  12. Doru Panaitescu said,

    17 decembrie 2010 @ 5:22 pm

    Imi pare rau ca te dezamgesc iar si iar. Asta e, nu suntem toti perfecti.

  13. Titus Blog » Ghid personal de social media pentru 2011 said,

    18 decembrie 2010 @ 3:11 pm

    […] Folosește restul de rețele ca să îți comunici cât mai bine activitatea de pe blog. Vezi și sfaturile lui Doru Panaitescu, de la care am pornit cu articolul de […]

  14. polimedia.us/fain/ said,

    18 decembrie 2010 @ 4:22 pm

    Marketeer-ro — digital marketing pioneer — Scurt ghid- Social Media Presence…

    “Azi povestesc putin din experienta mea in mediile sociale. Luati-o ca pe un scurt indreptar de personal branding sau de prezenta in mediile sociale (in mod sigur supus unor corecturi din partea voastra).”…

  15. Bulent Duagi said,

    19 decembrie 2010 @ 5:13 pm

    De bun simt majoritatea sugestiilor.

    La Facebook:
    “Nu da like, mai bine comenteaza. Like e foarte impersonal. Daca nu poti scrie un comentariu cu cap mai bine taci.” Din punctul meu de vedere, like-ul este un mecanism foarte util atat celor care creeaza, cat si celor care consuma continut. Mai ales pe Facebook. Apreciez comentariile, dar au si like-urile utilitatea lor.

    “Legati-va contul de Twitter de cel de Facebook si de Linkedin. Daca reusiti sa transmiteti un mesaj in 140 de caractere veti fi mai apreciati de audienta voastra” Pentru mine nu este relevant, pe Twitter, Facebook si Linkedin am audiente foarte diferite. Am experiementat cu legarea conturilor, insa mesajele chiar trebuie targetate. Sunt de acord insa cu importanta transmiterii unui mesaj in cat mai putine caractere.

  16. Sabina said,

    19 decembrie 2010 @ 10:23 pm

    Buna. Bravo pt lista. Ca si Auras, am si eu unele puncte cu care nu sunt ok 🙂 Blogging 7 (sunt bloggeri care scriu mult zilnic si scriu perfect, interesant si le citesc tot si sunt f iubiti), Facebook 1 (am renuntat de mult sa mai dau accept la straini si barbati care vor doar sa se cupleze pe FB etc….), Facebook 3 (cand vezi pe FB jumatate dintr-o discutie de pe Twitter, nu e ok, nu intelegi ce naiba vb omul ala si oricum comunicarea e diferita pe cele doua canale si tu asa o faci una si aceeasi), Twitter 9 ( e o forma de salut la inceputul unei noi discutii cu followerii tai sa zici neatza :-p nu face rau si e f apreciat de multi). Asta e parerea mea, totul depinde de la om la om 🙂 Oricum bravo ca ai spus multe adevaruri!

  17. Lejer, de weekend — Marius Sescu said,

    19 decembrie 2010 @ 11:45 pm

    […] Ghid pentru social media de la Doru Panaitescu […]

  18. Mihai Pintilie said,

    20 decembrie 2010 @ 10:14 am

    Complet, complet, complet.
    Daca ai avea si un buton de RT.. 😉
    Serios, articolul acesta trebuie recomandat si citit de cat mai multi. Fiecare piatra in plus (citit, invatat, aplicat) inseamna o fundatie mai buna pentru social-media romaneasca.

  19. Ihearlights said,

    20 decembrie 2010 @ 7:44 pm

    Foarte bun articolul. Multumesc

  20. Tweets that mention Marketeer.ro – digital marketing pioneer » Scurt ghid: Social Media Presence -- Topsy.com said,

    21 decembrie 2010 @ 11:21 am

    […] This post was mentioned on Twitter by adrianciubotaru and Anca Bundaru. Anca Bundaru said: Ghid de SM presence. http://bit.ly/hPvHDC […]

  21. Nu sunt in randul lumii « Alina Constantinescu said,

    10 ianuarie 2011 @ 3:06 am

    […] sa ajung sa scriu si eu din cand in cand mai lejer si scurt! Dar tot postez seara tarziu si chiar pe la 3 dimineata, asa cum e mai bine sa nu […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu