Seminar de autoaparare cu Cecep Arif la Bucuresti – tehnici cu karambitul
Articolul meu despre cutite de saptamana trecuta nu a trecut neobservat. Zeci de prieteni m-au interpelat pentru a le recomanda cum sa isi aleaga cutitul lor preferat, pentru ca nu am facut un ghid special pentru alegerea unui cutit bun. Inainte sa apuc sa fac asta, am fost contactat de Catalin de la Clubul de Silat „Cocorul Alb” (silat este un sport de autoaparare din Indonezia care, ati ghicit, are mare legatura cu cutitul meu preferat). Catalin mi-a trimis o fotografie cu un karambit traditional, care va fi oferit tuturor participantilor de la seminarul de tehnici de autoaparare de sambata aceasta tinut de maestrul Cecep Arif.
Fac de pe acum promisiunea ca voi scrie cat de curand ghidul despre alegerea unui cutit bun, poate si pentru ca la ultima mea isprava de ieri, am reusit sa deteriorez lama cutitului meu tactic. Asa ca va trebui sa ma bazez de acum in teren pe cutitul meu preferat, karambitul de la Smith&Wesson. Doar ca acest cutit este folosit de fapt mai mult pentru apărare, forma sa fiind inspirata de la karambitul traditional indonezian.
Acest cutit este folosit si azi in artele martiale indoneziene, înmănunchiate sub denumirea de Silat. Este un cutit de luptă, care este proiectat in asa fel incat sa poate face laceratii adanci, dar de asemenea poate fi folosit pentru injunghiat. De aceea, este bine sa stiti cum sa-l folositi, el putand fi o arma destul de periculoasa in mana cuiva ce stie sa-l foloseasca, si as adauga, o arma si mai periculoasa pentru propria integritate in mana cuiva care nu stie 🙂
[Avand o forma asemanatoare cu cuțitul meu, sau mai bine zis al meu avand aceeasi forma cu acesta, karambitul traditional are un inel pentru priza mai buna in mana]
Indonezienii au de fapt mai multe cuțite traditionale. Karambitul este un cutit tradițional provenit dintr-o unealtă folosită în agricultură, dar tot indonezienii mai au kujang – un cutit ritualic, realizat manual care face onoare oricarei panoplii de arme pentru orice colecționar sau pasionat.
[doua kujang traditionale, de ritual, alaturi de un karambit realizat tot manual, in insula Java de Vest]
Da, pe langa stilurile arhicunoscute de karate, mai sunt multe alte sporturi de autoaparare mai putin cunoscute, silat fiind unul dintre ele, care folosesc si arme, nu doar corpul si forta sa.
De aceea, membrii comunitatii din Silat Romania organizează un eveniment mai mult decât interesant, un seminar practic cu maestrul Cecep Arif Rahman, cunoscut ca profesor de arte martiale si actor. Cecep practica Pencak Silat de la varsta de 8 ani si l-ati vazut probabil in filme de actiune, inclusiv in StarWars – The force awakens (2015) sau in Raid 2 (2014).
Participarea la acest workshop este recomandată celor care au experiență anterioară în practicarea artelor martiale. La acest seminar veti putea invăța tehnici de Pencak SILAT, direct de la un maestru emerit, Cecep Arif Rahman, plus tehnici de lupta cu karambitul direct de la persoana care a facut aceasta arma faimoasă, iar în final primiți un karambit realizat prin metode traditionale de catre in maestru fierar din Java de Vest.
Mai multe detalii pe pagina dedicata evenimentului, care va avea loc in zilele de 13 si 14 mai 2017, la Bucuresti. Despre exeniment a mai scris si Vali aka Zoso.
Vă las cu o scena de luptă excelent regizată, cu Cecep Arif în acțiune (Atentie! imaginile pe final sunt destul de sangeroase, nerecomandate persoanelor slabe cu firea :D)