Șerpii din București față în față cu Jandarmeria
La începutul acestei săptămâni, chiar cu o zi înainte de Ziua Mondială a Șerpilor, am răspuns afirmativ unei invitații din partea Jandarmeriei Bucuresti. După cum știți, Jandarmeria Română are, printre atribuții, și intervenția în vederea protejării populației în cazul apariției animalelor sălbatice în zonele locuite sau intens traficate de oameni. Pentru șerpi, Jandarmeria Română intervine în prezent pentru a captura și reloca aceste animale din locuințe, mașini etc. De aceea, am fost încântat să sprijin efortul lor printr-o sesiune de instruire gratuită, oferită momentan unuia din batalioanele din cadrul Jandarmeriei Bucuresti, urmând să mai facem astfel de sesiuni de instruire pentru ca oamenii lor care intervin pe teren să fie pregătiți să acționeze conform normelor legale dar si etice pentru relocarea șerpilor problematici.
Luni, 15 iulie 2024, am mers la centrul lor de instruire din București, unde am susținut o prezentare interactivă, unde oamenii au pus întrebări, le-am prezentat cele 5 specii de șerpi care apar din cand in cand în locuintele oamenilor, in masini sau alte spatii folosite de populatia municipiului Bucuresti.
Jandarmii au avut ocazia sa vada ce echipament folosesc pe teren pentru manevrarea șerpilor, au povestit din experiențele lor, per total a fost o sesiune extrem de utilă și plină de informații noi pe care le vor sedimenta ușor ușor, pe măsură ce vom continua aceste sesiuni.
Acum mingea este la mine, am de pregatit niste planse pe care jandarmii sa le tina la indemana pe telefon, pentru a putea identifica șerpii de la intervenșii cu mai multă ușurință. Aceștia trebuie să știe bine speciile prezente în București, pentru că pot apărea, în siutații rarisime, și șerpi veninoși (fie vipere aduse în bazaje sau prin mașini etc din alte zone unde oamenii calatoresc, fie șerpi exotici care pot evada din locuințele celor care îi țin ca animale de companie). Aceste situații sunt extrem de rare, până acum eu nu știu de nicio semnalare de viperă pe raza Bucureștiului (dar dacă știe cineva vreun caz documentat, confirmat, as fi recunoscător și vă mulțumesc în avans dacă mi-ați spune).
Le reamintesc, pe această cale, tuturor celor interesați de subiect, că nu există vipere sau alte specii veninoase pe raza judetului Ilvof si a Capitalei, singurii șerpi care sunt prezenți aici fiind (în ordinea numărului de semnalări):
– șarpele de casă (Natrix natrix),
– șarpele de apă (Natrix tessellata),
iar ocazional, cu foarte puține semnalări, mai sunt văzuți
– șarpele de alun (Coronella austriaca),
– șarpele de stepă (Dolichophis caspius) și
– șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus).
Mai jos, o planșă cu cele cinci specii (speciile mai des văzute sunt în partea dreaptă a planșei).
[Șarpe de alun stânga sus, șarpele lui Esculap stânga centru, șarpe de stepă stânga jos – șarpe de casă dreapta sus, șarpe de apă dreapta jos]
Și tot la rubrica reamintiri… nu, șerpii nu își extind arealul din pricina încălzirii globale. În acest moment, nu există nicio expansiune de areal a vreunei specii de șarpe de la noi sau vreuna venită din sud sau est în țara noastră. Punctez acest lucru pentru căă în presă apar tot felul de știri fantasmagorice pe care unii le pot crede, din necunoaștere sau naivitate.
Revin aici cu cele 5 planșe, voi face un update în curând acestui material.




