Tabăra de biodiversitate de la Predeal @ Vila EverGreen (24-26 mai 2024)

Este al treilea an consecutiv de când orgnizez tabere de biodiversitate la Vila Evergreen din Predeal. Este unul din puținele locuri cu posibilități de cazare foarte aproape de natură și care are, concomitent, și o bună înțelegere a nevoii unei nișe turistice în creștere din ce în ce mai mare la noi – naturaliștii amatori.


[Pentru turiștii „normali”, este o păsărică mică pe o cracă. Pentru iubitorii de birdwatching, un pițigoi sur (Poecile palustris) care face ture chiar prin curtea vilei unde se pot caza în cadrul acestei tabere]

Weekendul 24-26 mai e un weekend în care nu doar că e vreme bună, dar v-am și pregătit o serie de activități în regim alternativ – de la tură de jumătate de zi până la tabără completă, cu mâncare, cazare și alte servicii turistice dezirabile. Iar de la pensiune am obtinut preturi bune pentru pachetele de trei zile de cazare+mese din care una gratuit (in intervalul joi – duminică), la care se adaugă, bineînțeles, contribuția mea:

– o prezentare despre animalele sălbatice din zonă, intitulată sugestiv „Fauna Predealului” (vineri seara și, la cerere, și sâmbătă seara, după cină)
– o tură de teren prin Poiana Secuilor cu accent pe observarea faunei și a altor elemente de biodiversitate din apropiere (sâmbătă, înainte de prânz). Aici vom avea invitat un biolog care va fi prezent pe traseul – circuit de la Poiana Secuilor, astfel că și cei mari și cei mici vor putea vedea un cercetător la treabă pe teren.
– desigur, o dupămasă/seară cu gătit la ceaun de fontă (la cererea publicului, un papricaș ardelenesc de pui, dar aveți și opțiune vegetariană – tocăniță de cartofi cu tarhon și usturoi)
– duminică dimineață ne îndulcim cu o degustare de miere (e o ediție doar cu sortimente de miere de pe alte meleaguri, fiind deja 10 ani de când fac astfel de degustări).

În tura de observare a faunei de sâmbătă avem șanse bune de a vedea specii de păsări tipice sezonului și etajului altitudinal (pițigoi de brădet, forfecuțe, corbi, pițigoi moțați, ciocănitori, florinți, sturzi de vâsc, răpitoare etc. Desigur, puteți vedea și alte specii comune, inclusiv în curtea pensiunii – pițigoi mari, mierle, măcălendri, codroși de munte etc). Și pentru că știți că nu sunt pasionat doar de păsări, vom găsi, probabil și herpetofaună tipică (șopârle de munte, șopârle de câmp, salamandre, tritoni comuni și de munte, broaște roșii de munte, broaște rugoase brune etc).


[Una din șopârlele de munte (Zootoca vivipara) din curtea pensiunii Evergreen, fotografiată anul trecut]

De asemenea, nu vă ascund că, la una din turele trecute, la una din prezentările despre biodiversitatea din zonă pe care le-am susținut chiar în curtea pensiunii, am fost vizitați… de un arici! Nu e singurul pe care l-am văzut în zonă, mai fotografiasem chiar pe urcarea dinspre drumul național spre vilă (cu excepția fotografiei cu ariciul de mai jos, celelate fotografii cu faună sunt realizate chiar în curtea pensiunii, în diverse ocazii și anotimpuri). Deci liber și la mamifere, insecte și tot ce mișcă!

Cina la ceaun și degustarea de miere sunt evenimente la care puteți participa și separat, nefiind musai să vă cazați la pensiune (este nevoie, totuși, de rezervare prealabilă pe site sau telefonic la vila Evergreen). Totuși, pentru cei ce vor experiența completă vă recomand să vă grăbiți, pensiunea are doar 9 camere disponibile. Așadar, puteți veni la:

– tura de jumătate de zi (absolut gratuit). Plecarea se face sâmbătă, 25 mai, ora 9.45, de la pensiunea Evergreen Predeal (o găsiți și pe Waze, și pe Google Maps).

– tura de o zi (plus mese). Aici beneficiați de prânz pe teren (masa este asigurată undeva pe traseu, costul fiind de 50 de lei/persoană și achitabil în prealabil, cu rezervare la Vila Evergreen), respectiv cină la pensiune (pachet de mâncare la ceaun plus salata, desert și bautură nealcoolică la alegere, costul fiind de 70 de lei de persoană)

– tura completă (pachet integral de cazare plus mese). Lista de prețuri și pachete aici, discutați direct cu Alina, eu mă ocup doar de tura gratuită.

Opțional, pentru cei ce sunt cazați sau cei ce rămân în zonă și duminică dimineață, degustare de miere (care se achită separat). Degustarea va avea 25 de sortimente de miere naturală, toate din afara României (pentru că degustări mixte, inclusiv cu miere autohtonă, am tot făcut, inclusiv la Predeal).

Locurile si pachetele de masă sunt limitate, așa că vă recomand să vă faceți rezervare din vreme.
Ah, să nu uit, iau și chitara cu mine să cântăm vineri seară și sâmbătă seară, pe terasa generoasă a vilei (avem și un foișor închis, în caz de ploaie, să nu ni se ude chitara). Children are welcome.

Detalii despre rezervari și prețuri pentru pachetele de cazare și mese la ei pe site.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu