Undeva in Vestul Banatic…

[Cu dedicatie pentru Sorin Tranca, prietenul meu de la Friends Advertising]

Ma uit speriat in jurul meu: cateva piei de animal zac in degringolada pe perete, nereusind sa acopere decat o mica parte a uneia din laturi, iar pietrele de rau sparte in bucati colturoare ies amenintator din zid precum ghearele unei feline suprinsa intr-un maiestuos salt in grumazul bivolului-cina. Prin fumul gros se distinge o silueta zvelta in epoca trecuta, astazi planturoasa de-a dreptul. Incerc sa rememorez ultima ocazie de a vedea un astfel de spectacol si ingaim cu voce sfarsita: Mordor?

Vorba imi este intrerupta de o voce ascutita:

-Treci numaidecat aici!

Mordor dispare in valatuci innegurati, iar eua conformez speriat si ma las pe spate in jiltul faurit dintr-un singur bustean, cu un ochi varat in opaitul cu multiple irizatii de o temperatura de culoare ce ar face invidios orice blitz profesional si cu celalalt spre usa mica din fund, ce da spre padure. Femeia din fata mea, imbracata intr-o toga cusuta din niste animale demult mancate, ma fixeaza intai cu un ochi rau, apoi cu un genunchi in piept.

– Stai aici ca iti vreau binele!

Incerc sa ma zbat, in timp ce un varf de silex imi strapunge gingia. Simt ceva cald in gura inundandu-mi de zor maselele si stiu ca nu am inghitit faclia de pe perete. Dau sa fug spre usa dar o lopata cu degete se infige in ceafa mea, aruncandu-ma inapoi in lemnul captusit cu blanuri cu par aspru. Incerc o manevra de rasucire si sar ca un arc spre tavan, dar crestetul primeste binecuvantarea barnei si cad moale inapoi. Intind mana a mila spre agresoare, totusi nu sunt suficient de eficient in obinerea de milostenie concentrata, asa ca mutra imi este iarasi tintuita in spatarul noduros in vreme ce silexul face noi buzunare in gingiile mele mancate de vreme.

– Doamne, cine m-a pus sa nu ma uit pe frontispiciu, imi tresare un gand razlet, in vreme ce incercam sa gasesc o cale de scapare. Cealalta mana inamica nu are silex, dar are tinta. O bucata de piele mi se rasuceste de mana si ma leaga fedeles de spatar. Nu mai pot sa fac nici o miscare fara sa imi provoc noi distantiere intre maselele cariate. Cine m-o fi pus sa nu ma spal pe dinti cand veneam seara mort de beat din taverna? Acum trebuie sa indur sa pot manca din nou hrana solida, dar cu gaurile astea in mandibula, cine stie cand mai pot sa prididesc cu piciorul de caprioara la jar, specialitatea casei?

Deschis ochii incet, intr-un lac de apa. Sunt departe de acea lume fantasmagorica in care ma bateam cu harpii, ghionoaie si alte creaturi abjecte. Sunt in Semlac, la 15 kilometri de iesirea din tara, si azi merg in Serbia sa vad colonia de iernare de peste 100 de exemplare de ciuf de padure.

Iau repede masina si plec bucuros spre granita, cand, la iesirea dintr-un sat, ce sa vezi?

resize DSC00604_1600x1069bl

Ma pipai nedumerit: maselele sunt la locul lor, gingiile intacte, iar vederea afisului ma face sa ma gandesc daca am vazut bine si am visat rau sau am vazut rau sau am visat bine.
Dupa cum stiti, in Banat timpul merge mai greu, tarandu-si un picior de frasin pe langa hoarda navalitoare a secundelor. Aici totul e impietrit si doar un racnet te mai poate smulge din ghearele unei contagioase apatii cu care acest colt de tara a fost blagoslovit. Nimeni nu se grabeste, nimeni nu se oboseste sa vorbeasca macar 10% corect, nimeni nu-si bate capul cu rigoarea. Cat despre ideile de promovare pentru afacerile locale, Dumnezeu cu mila.

Oare ce minte o fi nascocit astfel de nume? Euunul nu as intra decat batut bine si legat fedeles spre o astfel de mantuire medicala. Oare www.colibadentara.ro o fi liber? Oare am visat urat sau cineva mi-a masluit fotografia? Sau pur si simplu banateanca posesoare de diploma de medic dintar s-a apucat de felcerie, deschizand la intamplare DEX-ul? Sorine tata, de aici din Banat ti-au venit tie ideile sa-ti faci agentie de branding si bune maniere? 😀

[acest material este un pamflet. Stiu ca unii sunt mai saraci cu duhul, dar asocierea dintre “coliba” si “dentar” este mult prea tare sa nu o dau in vileag. Dorel wuz here…]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

 1. sorin tranca said,

  16 ianuarie 2014 @ 9:06 pm

  draga domnule panaitescu –

  inainte de toate, iti multumesc pentru ca ma consideri prieten si imi dedici (oarecum) aceasta frumoasa gasire a dumitale

  apoi, da-mi voie sa-ti spun ca noi, la timisoara, suntem priceputi in a gasi nume de lucruri, dealtfel, numele politehnica timisoara e atat de frumos incat face singur demonstratia, fara a mai fi nevoie de alte comentarii

  nu in ultimul rand, un mic research asupra coliba haiducilor srl deschide o gramada de portite catre multiple si care mai de care mai frumoase explicatii… iata:

  coliba dentara srl este inregistrata in comuna lenauheim, judetul timis, o localitate simpatica si de traditie, fondata in secolul 18 si compusa din satele bulgarus, grabat si lenauheim

  dar si mai interesant, este locul de nastere al unui mare poet al zonei, domnul nikolaus lenau, faimos pentru lirica sa de scurta intindere; eu cred ca asta este explicatia unui asemenea nume, a unui asemenea patron si a unei asemenea abordari, probabil unice in domeniul stomatologiei

  cat de frumos, intens si plin de semnificatii, sa te duci sa-ti scoti maselele de minte la coliba dentara… poezie curata!

  cu prietenie si multa pretuire,
  al dvs,
  sorin tranca

 2. Doru Panaitescu said,

  17 ianuarie 2014 @ 10:11 am

  Excelent raspuns. Patriotule 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu