Vanatoarea – o noua industrie vizata de baietii „destepti” din politica

De ani de zile fotografiez natura si cu predilectie fauna Romaniei (pasari, reptile, amfibieni, manifere, insecte si in general tot ce misca in tufis). Consider ca, in ciuda unei istorii zbuciumate a habitatelor naturale romanesti (incepand cu industrializarea fortata din perioada comunista, agricultura intensiva, politica de asanare a zonelor mlastinoase, politica de recoltare a stufului, folosirea pesticidelor in agricultura, vanatoarea unor specii “daunatoare” si pana la abuzurile facute de vanatori si mai ales de braconieri in zonele natural salbatice), Romania inca are o avutie insemnata in ceea ce priveste biodiversitatea.

[ciocarlie de camp (Alauda arvensis) fotografiata la inceput de martie in Parcul National Macin: o imagine care ar putea deveni istorie daca noua lege a vanatorii va permite vanarea acestei specii]

Pe pagina Societatii Ornitologice Romane, partenerul meu de la lansarea cartii „Pasari din lunca si Delta Dunarii” de anul trecut, aflam cu stupoare de aceasta lege a vanatorii, un proeict extrem de periculos pentru viitorul biodiversitatii in Romania. Citez din memoriul lor adresat presedintelui tarii, Klaus Iohannis:

„În forma sa actuală, proiectul conține prevederi care încalcă drepturile constituționale si legislația națională care transpune directive europene obligatorii pentru Romania ca stat membru UE, pe trei domenii principale:

1. Încălcarea dreptului de proprietate – prin excluderea proprietarilor si a asociatilor de proprietari de terenuri de la atribuirea directa in gestiune a fondurilor cinegetice

2. Încălcarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 102/2010 pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 care a avut ca scop reglementarea perioadelor de vânătoare pentru a răspunde avizului de Infringement al Comisiei Europene pentru România – prin prelungirea perioadei legale de vânătoare la 5 specii de păsări din Anexa 1.
Avizul CE este explicat chiar în preambulul legii care tocmai a fost modificată:
”În conformitate cu art. 258 primul paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia Europeană a emis avizul motivat privind un caz de „infringement”, referitor la faptul că, prin stabilirea unor perioade de vânătoare care nu asigură un regim complet de protecție, România nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute la art. 7 alin. (4) din Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea păsărilor sălbatice (versiunea codificată). În aceste condiții, Comisia Europeană invită România să ia măsurile necesare pentru a se conforma avizului motivat până la data de 1 decembrie 2010, sub sancțiunea declanșării procedurii de infringement împotriva României cu consecințe deosebite, atât financiare, cât și administrative.”

3. Încălcarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările ulterioare, ce transpune prevederile Directivei Habitate a UE – prin eliminarea prevederilor care asigură managementul și evaluarea speciilor de interes cinegetic din ariile naturale protejate în conformitate cu prioritățile de conservare a biodiversității din aceste zone.

Toate acestea justifică retrimiterea legii către Parlament, pentru a realiza un proiect de lege care să corespundă atât cadrului legislativ național, cât și european.”

Subiectul apare si in Hotnews, unde puteti vedea ca societatea civila infiereaza acest proiect de lege, care aduce grave prejudicii Statului Roman Jupuitor si mare amator de banet provenind din activitati dubioase.

Peste asta vin eu si va spun: vanatorii din alte tari nu sunt la prima abatere. In alte tari (Italia, Franta, Grecia, precum si in Creta sau Malta) inca se vaneaza ciocarlani dar prin amplasare de capcane, nu cu arme de foc.

Si alte passeriforme sunt in atentia acestor animale cu arma: de pilda in Franta presura de gradina „ortolan”, considerata o delicatesa, este inca servita pe sub mana, desi amenda pentru restaurantele care o mai pun in meniu este de pana la 6000 de euro, iar specia este considerata ocrotita inca din 2007.

Nu ma intelegeti gresit: nu am nimic cu vanatorii si cu ideea de vanatoare, asa cum este ea reglementata la nivel european.
Personal consider ca vanatoarea si consumul de carne de vanat in cantitati moderate au scos omul din regnul animal. Nu intru in polemici filosofice pe tema consumului de carne. Mananc orice fel de carne „legala” si oriunde as merge, as incerca sa mananc orice fel de carne, mai putin carne de om sau de animal aflat in pragul extinctiei.

Am multi prieteni vanatori educati (salut, Dani, Cristi, Marius, Todo, Marius, Alin, Sorin si altii pe care nu-i mai enumar aici!), cei mai multi dintre ei impartasind cu mine ponturi despre unde putem vedea diverse specii de pasari si animale, multe din ele nefiind pe lista speciilor de importanta cinegetica… Culmea, uneori ai nevoie de vanatorii din zona pentru cele mai bune si plauzibile ponturi fara de care nu poti gasi si fotografia pasari rare…

Nu contest ca exista si animale care au un scop economic in procesul cinegetic. M-ar bate Al’ de Sus sa zic ca a vana o rata sau un mistret este ceva rau. Atata vreme cat animalul ala este consumat dupa si nu impuscat doar pentru trofeu, inclin palaria in fata acelui vanator etic ce vaneaza legal, din cota legala, folosind arma potrivita si dand o sansa acelui vanat, nu plesnindu-l cu orice calibru numai din dorinta de a nimeri ceva pe ziua aia…

Si spun asta pentru ca stiu ca exista si partide de vanatoare in care 20-25 de oameni beti, care nu stiu un minim necesar despre speciile de animale pe care le intalnesc, din care jumatate sau mai mult sunt smecheri, mahari, baieti destepti sau influenti (politisti, prefecti, procurori, deputati, senatori etc), vin si trag fara discernamant in orice misca in tufis, nerespectand autorizatia de vanatoare si omorand tot, de la graur pana la codalb, doar pentru distractia de a trage si de a omori un animal nevinovat.

Dar eu trec de bariera eticii, legislatiei si moralitatii si va supun atentiei urmatorul exercitiu de imaginatie, perfect plauzibil incepand cu acest an, daca aceasta lege ar trece si ar fi aprobata.

Inchipuiti-va ce, in temeiul noii legi a vanatorii, intr-o ferma (proprietate privata) vin 10-15 vantori straini, beti, cu arme de foc suficiente pentru a linisti fasia Ghaza, care trag in orice misca. Cum v-ati simti sa fiti proprietarul acelei ferme si sa stiti ca nu aveti ce le face, conform noii legi?

Noul proiect de lege ar permite vanatoarea unor specii introduse subit pe lista de specii permise la vanatoare. Amintesc aici doua specii „paravan”:

gasca de semanatura (Anser fabalis) – cu o cota de 25.000 de bucati la vanatoare pe an (gasiti aici efectivele reale din Romania – aproximativ 20-100, in descrestere)

– ciocarlia de camp (Alauda arvensis) – cu o cota de 683.000 (da, ati citit bine!) de ciocarlii, in vreme ce Societatea Ornitologica Romana pe site unde gasiti scrisoarea deschisa trimisa de Societatea Civila presedintelui Romaniei, luati modelul de scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis si, trimitand-o la procetatean@presidency.ro, puneti umarul pentru ca aceasta lege halucinanta sa nu fie aprobata. In numele tuturor lighioanelor, va multumesc anticipat si va las cu o specie usor de confundat cu ciocarlia de camp [DACA sunteti unul din „vanatorii” aia breji descrisi mai sus], pe care aveti sansa de a nu o mai vedea daca nu faceti ce e de facut…

PS Sa nu credeti ca ma lupt singur cu sistemul. Un numar de 16 ONG-uri semneaza o petitie similara, formand o coalitie in acest sens. Iata aici demersul si observatiile lor pe marginea acestei legi halucinante…

1. Asociatia „ALTITUDINE”
2. Asociatia „ASOCIATIA PENTRU PROTECTIA LILIECILOR DIN ROMANIA”
3. Asociatia „ASOCIATIA RANGERILOR DIN ROMANIA”
4. Asociatia „CENTRUL PENTRU ARII PROTEJATE SI DEZVOLTARE DURABILA BIHOR”
5. Asociatia „GRUPUL MILVUS”
6. Asociatia „NATURA TRANSILVANIEI”
7. Asociatia „Organizatia GeoEcologica ACCENT”
8. Asociatia „PESCARILOR SPORTIVI „AQUA CRISIUS”
9. Asociatia „SALVATI DUNAREA SI DELTA”
10. Asociatia „SOCIETATEA CARPATINA ARDELEANA SATU-MARE”
11.Asociatia „SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA / BIRDLIFE ROMANIA”
12. Asociatia „WWF PROGRAMUL DUNARE CARPATI ROMANIA”
13. Asociatia ECO Civica
14. Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Durabila „ALUTUS”
15. Fundatia „CONSERVATION CARPATHIA”
16. Fundatia „PROPARK – Fundatia pentru Arii Protejate”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

8 Comments »

 1. Vienela said,

  6 martie 2015 @ 12:23 pm

  In Italia, de exemplu, nu poti culege din padure nici macar o ciuperca, daca este trecuta pe lista oficiala. Pedepsele sunt aspre, iar oamenii sunt educati sa constientizeze gravitatea unor astfel de fapte, sa inteleaga cat este de periculos sa distrugi ecosistemele.
  Voi trimite si eu…

 2. Doru Panaitescu said,

  6 martie 2015 @ 12:26 pm

  Multumesc!

 3. Marius said,

  6 martie 2015 @ 7:38 pm

  Interesant ca dati ca exemplu Italia. Nu cumva vanatorii italieni sunt cei care braconeaza la greu in Romania?
  http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-7924536-tot-mai-multi-italieni-cercetati-pentru-braconaj-ciocarlii-romania.htm

 4. Vienela said,

  9 martie 2015 @ 3:05 pm

  Hai, ca nu-i greu! La ei in tara isi vad de treaba pentru ca nu au incotro… Stii, treaba cu frica de pedepse…
  Am putea invata de la ei ca pe adulti nu ii poti educa, dar cu copiii ai mari sanse…

 5. Dan Deva said,

  10 martie 2015 @ 9:36 pm

  Nu te lasa amice! Bravo!

 6. Bushcraft Romania said,

  18 martie 2015 @ 12:18 pm

  Semnal de alarmă – noua lege a vânătorii

  Noua lege a vânătorii va duce cu siguranță la excese, și, la scăderea drastică a numărului de capete pentru specii care acum sunt protejate. Cititi tot articolul la Doru Panaitescu.

 7. alexandra said,

  19 martie 2015 @ 11:03 am

  este un sport interesant pentru barbati

 8. Nautilus (vânător) said,

  1 mai 2015 @ 5:48 pm

  M-ar bate Al’ de Sus sa zic ca a vana o rata sau un mistret este ceva rau.

  Nu și atunci când animalul e braconat.

  Mai precis, unii (în schimbul ciubucului la paznic) intră pe fond și împușcă tot ce le trece prin cap, umblă cu capcane, distrug tot ce găsesc, chinuie animalele trăgând cu alice (alice la un mistrețde 200 kg!) și în cele din urmă tranșează porcul cu unghiera.

  Vorbesc serios. Minutul 2:30. Ăla nu e nici măcar briceag, e unghieră.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yGxp6Q4yDOY

  Filmul e pe Youtube din 2009. I-a anchetat cineva?

  Dar pe macaronarii care fac masacru printre ciocârlii i-a anchetat cineva?

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu