Ce viteză medie de deplasare aveți în oraș?

Știu că sună ciudat, dar când trăiești într-o metropolă (și Bucureștiul a cam devenit), timpul e valoros pentru cetățenii urbei, asta vîzându-se din cât sunt dispuși să plătească pentru o viteză de deplasare mai mare. Teoretic, într-o zi normală, cu trafic moderat, viteza de medie deplasare cu mașina este de 1 km la 2 minute. Asta înseamnă că veți parcurge 5 kilometri în aproximativ 10 minute sau că veți avea o viteză medie de 30 km pe oră.

Uneori însă traficul, pe românește, se împute, și atunci puteți face în medie (pe Waze), 1 km în 3, în 4 sau chiar mai multe minute. Recordul de “melcuțenie” a fost când am plecat într-o seară de la o agenție din Bd. Dimitrie Pompeiu si am parcus 3,3 km in… 36 de minute. Istoria a demonstrat că acest lucru… nu e chiar rar!

Ideea de a te deplasa mai repede este firească într-un oraș aglomerat. Primul lucru pe car etrebuie să-l încerci este să diminuezi numarul ți distanța drumurilor zilnice casă – birou – grădinița/școala copiilor (dacă există) – cumpărături – alte obligații (părinți în vârstă/rude la spital/bazin/sala de sport/atelier de hobby etc). Cum unele nu pot fi eliminate și nici distanța, cel mai simplu este să încerci să fii mai rapid în oraș, cu costul aferent.

Aveți numeroase variante alternative la mașina personală, de la mersul pe jos cu piciorul frumos, role, longboard, trotinetă mecanică, tortinetă electrică, bicicletă, bicicletă electrică sau cu motor, scuter, motocicleta, până la metrou sau taxi/uber/bolt/taxify/ alte metode de car sharing. Combinând mai multe metode, puteți obține viteze de deplasare bune, in fincție de trafic și cât vă permiteți să plătiți să fiți mai rapizi. Cum cu trotineta electrică am ales să nu merg și nici cu alte vehicule pe două roși electirce sau motorizate (din motive de siguranță), am rămas fidel mașinii și… trotinetei mecanice.

Recunosc, prefer să merg uneori cu mașina, alteori cu trotineta (mai ales din martie în noiembrie, dar și iarna circul pe distanțe sub 2-3 km). Trotineta mecanică e o opțiune bună dacă vrei să faci și puțin cardio. E mai solicitantă decât bicicleta, dar e ușor de pliat și folosit în combo cu metrou, mașină, taxi etc. Față de aceeași distanță parcursă pe jos (ma raportez la calculul de traseu pietonal conform Google Maps), trotineta oferă viteză de deplasare de două trei ori mai rapid decât pe jos.

De asta prefer sa folosesc (integral sau mixt) trotineta mecanică pe distanțe relativ scurte (sub 3 km). Media de deplasare este de 3-4 minute pe primul kilometru, cam 8-10 minute pe 2 km si 18-20 minute pe 3 km.

Un exemplu: să zicem că plec din zona Gării de Nord cu trotineta spre Universitate, adică un traseu de aproximativ 3 km. Ajung (doar cu trotineta mecanică) la Universitate în 18-20 de minute, indiferent de trafic/oră.
Dacă intrați la Gară la metrou și schimbați la Victoriei, faceți 28 de minute (conform Google Maps).
Pe jos, veți face, tot conform Google Maps, aproximativ 35 de minute, real 40, 30 doar dacă mergeți în rtm alert, de om care se grăbește la toaletă.
Cu troleibuzul 85 veți face 22 de minute (dar nu la ora de varf), iar cu mașina sau taxiul 13 de minute (la o ora decentă, nu dimineata la 9 sau seara dupa 5). La ore de vârf, timpii de deplasare cu masina, taxiul sau troleibuzul se pot dubla sau chiar mai mult.

Evident, dacă traseul se mărește la 5-10 km, trotineta nu mai e o opțiune, deoarece intervine și oboseala, și media orară sub metrou, taxi sau masina personală. Pe distanțe scurte însă e greu de bătut de variantele motorizate sau de transport public (logic, nu ma compar cu bicicleta sau trotineta electrică, din start mai rapide).

În unele cazuri, când am multe drumuri scurte în oraș, inclusiv câteva în centru, prefer să combin trotineta mecanică din dotare cu metroul sau mașina cu trotineta. Timpii rămân la 1 km la 2-3 minute sau chiar mai puțin, în functie de mai mulți parametri pe care nu îi pot cuprinde în acest text fără să vă obosesc cu calcule inutile.

Practic, am 4 combinații de bază pe care le folosesc cu ponderi variabile, în funcție de necesități.
Singurele impedimente la segmenetele de mers cu trotineta mecanică sunt securitatea personală (posibile accidente, câini, moși care nu se uită pe unde merg, taximetriști care te șicanează intenționat pe carosabil), noxele inhalate, transpirația în lunile de vară și echiparea serioasă pentru zilele reci (sub 10 grade).

Voi cu ce viteză vă deplasați prin oraș?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu