Winter Wildlife Tours – hai să fotografiezi râsul iberic cu Ivan Ruiz

Cum anunțam zilele trecute pe Facebook, a venit momentul să vă anunț ceva ce m-am codit niște ani să fac. Începând cu iarna 2023-2024, vă anunț oficial că voi folosi atât cunoștințele mele despre fauna europeană, cât și contactele pe care le am pentru a pune la dispoziția iubitorilor români de natură fel și fel de opțiuni de a vizita locuri bogate în faună din România și Europa în vederea observării sau fotografierii/filmării unor animale sălbatice mai deosebite. Practic voi crea un „hub” sau un „marketplace” care va pune laolaltă iubitorii de fotografie de natură sau de natură pur și simplu cu ghizii de wildlife cu care am avut plăcerea să ies pe teren. Și, ca să încep cu dreptul, prima colaborare pe care o am este cu un tânăr ghid și fotograf de natură spaniol, Ivan Ruiz, unul din ortacii cu care am bălăurit anul trecut în Maroc după reptile, amfibieni, mamifere, păsări, plus scorpioni și alte nevertebrate din nordul Africii.

Ivan are mai multe sesiuni de fotografie de natură, cu râsul iberic (Lynx pardinus) ca specie-emblemă pentru turele pe care le pune la dispoziția fotografilor români de natură și oricui dorește o experiență deosebită în sudul Spaniei. Perioada rece este o perioadă optimă pentru observarea râsului iberic, un animal amenințat până de curând cu dispariția, dar care își revine ușor-ușor, grație unor eforturi considerabile de conservare a speciei.

Încep prin a vă spune că această recomandare nu e în blind… Am făcut acest program cu Ivan anul trecut și am avut destul de multe animale sălbatice de găsit, iar tura alături de el a fost una din cele mai fructuoase din ultimii ani. De aceea, o să vă prezint mai jos câteva din speciile pe care le puteți vedea alături de Ivan, în oricare din sesiunile din această iarnă:

30 noiembrie – 4 decembrie 2023 (6 locuri)
24 ianuarie – 28 ianuarie 2024 (6 locuri)
31 ianuarie – 4 februarie 2024 (6 locuri)

Râsul iberic (Lynx pardinus)

Râsul iberic este o felină discretă, cândva amenințată cu extincția, azi cu populații în ușoară revenire ca urmare a numeroaselor programe de conservare și de protejare a habitatului propice. Se hrănește cu iepuri, păsări și alte animale mici.

Iepurele de vizuină (Oryctolagus cuniculus)

Cei mai mulți oameni care știu de iepurele de vizuină îl asociază cu ideea de animal nedorit, invaziv, așa cum este el în Germania, UK etc. Dar în Peninsula Iberică acest iepure de mici dimensiuni este nativ, mai mult, el este motivul pentru care nu doar râsul iberic, dar și multe răpitoare sau șerpi de talie mare o duc bine în Spania și Portugalia.

Iepurele de Granada (Lepus granatensis)

Spania are trei specii de iepure din genul Lepus (din șase în total în Europa, cu insule cu tot): iepurele european, care e și la noi, iepurele de Cantabria (specie strict endemică), respectiv iepurele de Granada. Deși sunt asemănători pentru un ochi neavizat, aceștia au numeroase diferențe prin care pot fi ușor de deosebit. În plus, în sudul Spaniei nu este răspândit decât iepurele de Granada – deci orice fotograf român care vede un iepure de talie mare în această tură are certitudinea „împușcării” unei specii noi de urecheat.

Ibexul iberic (Capra pyrenaica)

Vulturul negru (Aegypius monachus)

Cel mai impunător vultur european, la mare competiție cu mult mai emblematicul zăgan, vulturul negru poate fi văzut tot timpul anului în Sierra de Andujar, dar mult mai ușor iarna, când hoinărește în special în sudul Peninsulei, ceea ce face ca densitatea/frecvența semnalărilor să crească în sezonul rece.

Acvila imperială iberică (Aquila adalberti)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaia roșie (Milvus milvus)

Cât am stat în Spania, am vazut mai multe găi roșii decât șorecari comuni. O specie relativ ușor de văzut aici, care rotește, neobosită, în căutarea hranei din spații deschise și semideschise. O plăcere să o vezi fix unde vânează și râsul iberic.

Vulturul (pleșuv) sur (Gyps fulvus)

Coțofana albastră (Cyanopica cooki)

Stăncuța de munte (Pyrrrhocorax pyrrhocorax)

Cojoaica cu degete scurte (Certhia brachydactlya)

Silvia mediteraneeană (Sylvia melanocephala)

Silvia de tufiș (Sylvia undata)

Potârnichea cu picioare roșii (Alectoris rufa)

Mierla de piatră (Monticola saxatilis)

Ghionoaia iberică (Picus sharpei)

Turdus unicolor

Acum, că ați parcurs lista de specii ce pot fi văzute într-un astfel de phototour, trebuie să știți că aveți zboruri relativ convenabile și mașini de închiriat la/de la Madrid / Sevilla / Malaga. Cazare relativ în zonă (detalii la Ivan). Vedeți și articolul cu ce specii de herpetofaună puteți vedea în această tură, chiar și în sezonul rece. Pe final, un mic colaj cu imagini suprinse de Ivan in locurile unde veți merge la pândă la râsul iberic.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu