Animale călătoare (prezentate în colaborare cu Kinder Suprise)

(Adv)
V-am prezentat săptămâna trecută animalele prezente în America de Nord, care sunt și la noi în Europa și chiar România, animale ce sunt prezentate și în noua campanie Kinder Surprise. Aventura animalelor năzdrăvane continuă cu o nouă temă: există animale care “călătoresc”, mai ales folosind oamenii și mai ales mijloacele lor de transport pentru a ajunge departe de arealul lor nativ. Azi avem în lumina reflectoarelor… șopârle care fac astfel de incursiuni, ba mai mult, stabilesc noi populații reproducătoare, inclusiv pe alte continente.


Înainte de a vă povesti despre diversele animale care „călătoresc”, vreau să precizez că, din neamurile de lighioane ale planetei, cel mai mult mă fascinează șopârlele. Dacă văzând fotografiile mele realizate de-a lungul timpului veți zice da, era de așteptat să fie animalele preferate, trebuie să vă spun că primul contact cu o șopârlă a fost acum mulți ani, într-o tabără scolară la Lepșa, județul Vrancea. Și ce să vezi? De acolo m-am întors acasă cu o șopârlă de ziduri… pe care am ținut-o în casă o bună bucată de vreme, departe de ochii alor mei. Într-un final, mama a descoperit grozăvia, fix în ziua în care șopârla evadase din cutia de cărți de joc în care îi amenajasem culcuș. Inutil să vă spun că nu mi-a fost bine după această ispravă :D.


[Sopârlă de ziduri – Podarcis muralis – un exemplar cu gușa complet roșie, fotografiat în Cheile Tureni, jud Cluj]

Anii au trecut și aveam să constat că uneori, aceste șopârle iau calea pribegiei fără ca oamenii să miște un deget. Abilitățile lor uluitoare de a se strecura în spații strâmte au dus, pe fondul globalizării și a mijloacelor de transport modern, la răspândirea unora din aceste șopârle pe alte meleaguri decât cele “originale”, adică arealele lor native.

Prima și cea mai cunoscută astfel de șopârlă, celebră pentru abilitatea sa de a se stabili în noi teritorii este un gecko, mai precis gecko mediteraneean de casă (Hemidactylus turcicus). Dacă în articolul precedent descriam animale americane ajunse la noi în Europa, acest gecko a făcut taman pe dos: a cucerit America! În anul 1915, adică acum mai bine de 100 de ani, acest mic gecko străveziu, originar din spațiul mediteraneean, era semnalat pentru prima dată… în Statele Unita ale Americii, tocmai în Key West, Florida. De atunci, acest gecko a tot folosit avioanele, vasele transatlantice etc, mai exact bagajele călătorilor care traversau oceanul Atlantic pentru a face și ei același lucru. Azi, Hemidactylus turcicus este răspândit în numeroase state americane (Arizona, California, Louisiana, Alabama, Texas, Nevada și Florida), dar și la sud, în Mexic, continuând expansiunea începută acum mai bine de un secol.


[Gecko mediteraneean de casă – Hemidactylus turcicus – fotografiat în apropiere de Malaga, Spania]

Am întâlnit în ultimii ani mai multe specii de șopârle care au ajus departe de arealul lor nativ. Una din cele mai simpatice apariții în Europa este cameleonul african (Chamaeleo africanus), care are câteva mici populații în sudul Greciei, în Peninsula Peloponez. Chiar săptămâna trecută am avut bucuria de a găsi cîteva exemplare dormind în vegetație. Cum să nu-i fotografiezi?


[Cameleonul african – Chamaeleo africanus – nu ar fi putut ajunge în Europa fără ajutorul omului. Supozițiile specialiștilor includ și transportul pe corăbii cu pânze și eliberarea lor pe coasta Peloponezului de către marinarii acelor timpuri]

În Portugalia, mai exact în Lisabona, a ajuns cu ajutorul liniei de feribot o altă șopârlă, șopârla de ziduri de Madeira (Teira dugesii), ați ghicit, tocmai din Madeira, unde este specie endemică. Eu am găsit-o în 2019, pe o linie de tren, în apropierea portului.


[:op#rla de ziduri de Madeira –Teira dugesii– este o specie endemică, ce nu se găsea in mod nativ pe continentul european]

În Atena, tot în 2019, am găsit o șopârlă originară din Spania, de fapt o specie endemică din Peninsula Iberică. Podarcis vaucheri. Ce o fi căutând ea cu o mică populație autosustenabilă pe un teren de sport din centrul Atenei, nimeni nu știe. Cert este că am văzut această specie în Atena înainte să o văd în sudul Spaniei, unde este nativă. Anapoda mai sunt căile naturalisticii pentru amatori!


[Daca tot rămâneți la un gyros sau o cafea bună cu ochii spre Acropole, să știți că șopârlele spaniole, cum ar fi Podarcis vaucheri, vă sunt alături în Atena]

Să nu credeți că România a fost ocolită de acești mici exploratori: în parcul din incinta Institutului Agronomic din București, o șopârlă italiană de ziduri (Podarcis siculus) a decis că e un loc bun unde să se reproducă, după ce în prealabil a ajuns aici, cel mai probabil transportată în plante ornamentale de import din Italia. Dar această ispravă nu e singulară: șopârla italiană de ziduri are o reputație de mare călătoare: acest lacertid de talie medie a ajuns și în SUA, Spania, Tunisia, Olanda, Turcia, Portugalia, Elveția, Rusia sau Marea Britanie! Deși văzusem specia de multe ori în Sicilia, în București am avut ocazia de a vedea subspecia Podarcis siculus ssp. campestris, ceea ce arată că locul de unde a fost adusă este din nordul sau centrul Italiei, nu din sud.


[Șopârlele italiene de ziduri (Podarcis siculus) s-au îndrăgostit nu doar de New York, ci și de trandafirii Bucureștiului]

Închei seria șopârlelor cu chef de ducă cu o semnalare controversată: Acum mai bine de 100 de ani, o șopârlă ciudată, care semăna bine cu gușterii italieni (Lacerta bilineata), a fost găsită într-o mică zonă de coastă din Peninsula Crimeea, în nordul Mării Negre. Exemplarele colectate semănau izbitor cu specia amintită mai devreme, motiv pentru care această șopârlă a fost numită după unii Lacerta magnifica, după alții Lacerta viridis magnifica. Doar că… populația a dispărut într-un interval de timp de câțiva ani. În 2010, un studiu ADN a demonstrat că aceste șopârle fuseseră introduse din Italia și erau de fapt Lacerta bilineata (numită ”ramaro” în Italia.). Povestea, pe larg, aici. Eu vă prezint o fotografie in situ, realizată în nordul Spaniei, unde această șopârlă este nativă, mai exact subspecia Lacerta bilineata bilineata.

Și acum, să trecem la partea dedicată copiilor: noile suprize din ouăle Kinder au de acum animale sălbatice, o ediție dedicată animalelor sălbatice americane, pe care le pot găsi și copiii din România începând din această toamnă în magazine. Lumea animalelor este fascinantă, indiferent pe ce continent ne aflăm. Figurinele sunt destul de evidente și la o bună parte din ele există și părți mobile, astfel încât copiii să se poată juca cu părțile articulate ale figurinelor. Totodată, asmblarea acestor figurine este și un bun prilej de distracție pentru întreaga familie, aspectul acestor animale fiind un subiect numai bun de dezbătut seara la masă, când familia este reunită. De aceea, Kinder Surprise (link) vine cu o nouă colecție de surprize, Natoons & Applaydu. Concret, în binecunoscutele ”ouă” Kinder se află machete miniaturale ale unor animale ce trăiesc în America de Nord, un prilej bun pentru copii pentru a le monta folosind piesele componente și a le cunoaște prin contactul nemijlocit.

Această experiență autentică de a interacționa prin jocul asamblării acestor animale este un mod plăcut de a petrece timpul în familie, iar Kinder a pregătit în această colecție, Natoons, numeroase figurine diferite pentru ca fiecare copil să descopere animăluțul preferat.

Distracția continuă nu doar în viața reală, ci și în mediul digital. Aplicația Applaydu este gândită special pentru copii între 4 și 9 ani, care pot scana un cod aflat în interiorul oului și astfel pot debloca diverse personaje pe care le vor îndrăgi prin experiența digitală ce îmbogățește experiența asamblării și jocului cu figurinele în formă de animale sălbatice.

Nu doar șopârlele de pretutindeni pot călători departe de casă. În Marea Egee, există o specie de agamă, și ea introdusă de la populațiile din arealul nativ, în prezent aflată și în nordul Greciei, Creta sau nordul Mării Negre, în Turcia. Această agamă seamănă atât de bine cu un crocodil, încât în Cipru ea este numită de localnici ”krokodilakia”, adică minicrocodil.


[cameleonii sunt o apariție aparte. Acest cameleon african (Chamaeleo africanus) este doar una din cele două specii care au colonizat bazinul mediteraneean, cu sau fără ajutorul oamenilor]

Și copiii pot găsi inclusiv crocodili în colecția Natoons, pentru că în fauna continentului american există crocodilieni, specii native.

Notă:
Logotipurile apartin grupului Ferrero. Fotografiile cu animale sălbatice sunt din arhiva foto a autorului articolului.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Marian P. said,

    28 septembrie 2021 @ 2:51 pm

    Interesant articol. Nu stiam ca soparlele au anumite zone de unde sunt originare. Tine-o tot asa!

  2. MM said,

    27 decembrie 2021 @ 3:48 pm

    Foarte interesant. Apreciez mult informațiile tale.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu