Deltele Europei: Delta Nestos din Grecia

Delta Nestos este de fapt una din cele trei delte ale Greciei. Aproape de Salonic mai est eo zona de varsare a unui mic rau, inchisa cu cordoane litorale tipice zonelor deltaice, iar raul Evros, care se varsa in nord-estul Greciei continentale, aproape de granita cu Turcia, face o alta delta. Noi am ales delta raului Nestos, cel mai lung si cu cea mai mare suprafata deltaica. Am plecat spre Grecia via Bulgaria, dar imediat cum am trecut granita la Makaza am observat o testoasa de uscat, cu care am facut o mica sedinta foto.

Apoi, tot in munti, am zarit din masina o frumoasa pereche de acvile tipatoare mici. M-am furisat spre locul unde au aterizat si am reusit un cadru bun cu una din ele…

Evident, tinta mea este o superșopârlă: cea mai mare soparlă din Europa, pe care am cautat-o cu infrigurare in fiecare excursie in Bulgaria sau Grecia. De aceasta data am gasit-o, insa calcata de masina pe strada, lucru care m-a intristat rau pe moment: reptilele si amfibienii, ca si pasarile si mamiferele, fac prea des cunostinta cu traficul rutier…

[later edit] Aveam sa o gasesc un an mai tarziu, asa ca pot pune o poza buna cu ea… Doamnelor si domnilor, Pseudopus apodus sau sheltopusikul.

resizeDSC06985_2048x1365

Ajunsi in delta propriu-zisa, am avut o mica dezamagire. Amenajarile autoritatilor erau minime, centrul de vizitare inchis (desi oficial era sezon si era mijlocul pasajului!), noroc ca am vazut pe drum un nagat sudic, specie in premiera pentru mine si pentru restul baietilor (Andrei, Bogdan, Mircea):

Pe drum, o sumedenie de insecte, mai ales in zona litorala. Mi-a atras atentia aceasta lacusta, de dimensiuni imrpesionante – aproximativ 20 de centimetri!

resizeDSC04895_1600x1069

Aici insa parca si cotofenele arata altfel… putina lume stie ca banala cotofana nu are culoarit alb-negru, cum pare din departare, ci alb cu … verde inchis! Iata si dovada:

Uitai sa mentionez ca grecii baga agricultura intensiva in zona deltaica, procentul mare de suprafata repita naturii si “redata” agriculturii – mai stiti pe un zevzec de trista amintire care facea asta??) avand impact negativ asupra biodiversitatii. Si totusi, pasarile circula nestingherite, asa ca, mergand noi incet pe langa perdelele de stuf ce marginesc zonele agricole lucrate intens, iata-ne nas in nas cu o frumoasa presura cu cap negru!

Terminusul nostru: plaja de la gura de varsare a Nestosului. Aici ne-am permis un moment de respiro si am tras traditionalul cadru de grup:

De aici am facut cale intoarsa spre tara, cu prea putine specii in opinia mea. Asa ca am ciulit urechile si am marit ochii si… surprizele de pe drumul de intoarcere nu s-au lasat asteptate: un sfrancioc cu cap rosu (Lanius senator) ne-a acordat un intermezzo in drum spre granita cu Bulgaria.

Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Telekom Romania. Partener logistic: Paralela45.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

6 Comments »

 1. Ioan Aristide Bunoiu said,

  4 iunie 2014 @ 12:48 am

  Despre Delta Vacaresti nu spuneti nimic?? Aici sunt peste 250 de specii de pasari!

 2. George Mihaileanu said,

  4 iunie 2014 @ 11:55 pm

  Am dubii ca in delta Vacaresti sunt 250 de specii de pasari…

 3. Narcisa said,

  5 iulie 2017 @ 6:40 pm

  Recomanzi camparea acolo? Am gasit Camping Natura pe Google dar ma intereseaza si in natura.

 4. doru said,

  5 iulie 2017 @ 7:42 pm

  Pe continent poti campa. Pe insule turistice e buba mai mare.

 5. Narcisa said,

  6 iulie 2017 @ 12:45 pm

  Mă refer în mod special la camparea în Delta Nestos și la Parcul Național Nestos.

 6. doru said,

  6 iulie 2017 @ 5:06 pm

  In delta efectiva patruleaza rangerii. Iar politia greaca nu e deloc intelegatoare cu turismul nomad. Incearca sa campezi la 10 km de zona efectiva a deltei. Adica sa nu fii in rezervatie. E mai sanatos asa.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu