Deltele Europei: Excursia de Sud (#delteleeuropei)

Cei mai multi oameni, auzind de Marea Adriatica, se gandesc aproape automat la Croatia, cu a sa cetate la malul marii, Dubrovnik. Sau la golful Kotor. Sau in cel mai rau caz la Muntenegru, dar evident, tot legat de genul ala de vacanta la plaja. Pentru mine insa, Adriatica este marea unde se formeaza doua delte: Delta Padului, langa Venetia, respectiv delta raului Lumi Drim din Albania, spre care purcedem in aceasta noua expeditie din cadrul Proiectului Deltele Europei.

sigla deltele europei

Drumul spre coasta Adriaticii are aproximativ 1000 de kilometri, asa ca vom opri pe drum sa vedem alte doua intinderi de apa cu valente deltaice, chiar daca nu sunt cu deschidere la coasta vestica a peninsulei Balcanice. Zona de lacuri formata din Ohrid, Prespa si Mikri, la granita comuna dintre Macedonia, Grecia si Albania, va fi un loc de popas si scotocire dupa fauna specifica zonei.

Desi aflate la mare distanta de malul marii, aceste trei lacuri, prin intindere si prin suprafata mare de stuf, dar si printr-o intinsa zona cu apa de mica adancime s-a transformat in timp intr-un sanctuar al avifaunei, in aest complex fiind semnalate peste 260 de specii de pasari. Mai putine cu 100 decat in Delta noastra, dar speram sa venim cu suprize sudice (aceasta zona, ca si delta Lumi Drim, se afla la mai mult de doua grade latitudine sudica in comparatie cu Delta Dunarii). De fapt, locul de varsare in Adriatica este o imensa zona lagunara (liman fluviatil), in cadrul rezervatiei Kune-Vain-Tale.

Tintele noastre sunt indreptate in special in evidentierea biodiveristatii in aceste zone „umede” (wetlands le spun britanicii, iar o adaptare mai buna ar fi doar „minidelte” – denumire pe care incerc sa o promovez in detrimentul „zonelor umede”, care nu suna deloc grozav in limba romana, din pacate pentru seriozitatea subiectului).

Voi cauta asadar, impreuna cu Mircea Panaitescu (medicul, nutritionistul si mecanicul expeditiei), Eros Nicolau (fotograf de natura si coautor la albumul meu cu pasari din lunca si Delta Dunarii) si Dragos Nedelcu, alpinist, aventurier pe mai multe continente si blogger de serviciu pe blogul sau specializat de calatorii in lumea intreaga, tot ce inseamna fauna, biodiversitate si cu focus pe specificul antropic din aceste zone deltaice sau semideltaice pe care le vizitam in cadrul proiectului. In special pasari (avifauna) si reptile si amfibieni herpetofauna), dar nu vom refuza insecte sau mamifere interesante.

Mai cu seama ca e deja final de august si migratia pasarilor este in toi. Numeroase specii de limicole, rapitoare si passeriforme au inceput anevoiosul drum spre locurile de iernare din sudul Europei si Africa. Prilej pentru noi de a le cauta, fotografia si de a le intelege mai bine.

Tintele mele personale din aceasta expeditie:

– fotografii de la colonia de pelicani creti (am mai fotografiat si in Romania (vezi mai jos)) dar vreau fotografii proaspete cu specia

– fotografii cu cel putin un sarpe nou (in Balcani sunt cateva specii care nu traiesc la noi si pe care le doresc in palmaresul herpetologic personal). Pe alese dintre Malopon insignitus, Platyceps najadum sau Pseudopus apodus, pe care l-am gasit doar DRO (mort pe asfalt) in delta Nestos.

– fotografii cu limicole, rapitoare si passeriforme rare in Romania. Sper sa avem bafta si lumina buna si sa vin cu cel putin trei specii noi.

Traseul nostru este simplu: Bucuresti – Ruse – Sofia – Skopjie – Ohrid – Durres – Lezhe si retur, cu mici variatiuni pe traseu in asa fel incat sa ne intoarcem cu prada bogata. Sa nu ne intrebati ce orase frumoase vom vedea pe drum: le vom admira de pe centura sau din goana masinii, focusul nostru fiind pe zone salbatice si evident, animale si pasari la fel de salbatice si de spectaculoase ca zona in sine.

Proiectul Deltele Europei este un proiect de travel blogging initiat de Wildescapes, cu sprijinul Doppel Herz si Telekom Romania. Partener logistic: Paralela45.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Artemis said,

    28 august 2014 @ 9:03 pm

    Foarte tare ! Dar e important de stiut cu ce alte obiective se poate lega astfel incat sa faca parte dintr-un circuit cu o cazare undeva…

  2. Doru Panaitescu said,

    28 august 2014 @ 11:34 pm

    de ce trebuie legat de alte obiective? pentru unii e suficient 🙂

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu