Episodul „Zaganul de Mehedinti” in forma parlamentara de semanatura

Dupa gafa istorica a vanatorilor mehedinteni care au confundat o barza neagra la cuib cu o specie rara de vultur – zagan sau vultur barbos, a venit randul echipei Mediafax sa ignore aportul unui specialist ornitolog in ilustrarea unor articole care au legatura cu ornitologia.

Astfel, la ilustrarea unui articol despre cioara de semanatura (Corvus frugilegus) a fost folosita o fotografie cu o cioara neagra (Corvus corone).

De fapt, cioara de semanatura arata asa:

Remarcati va rog ciocul de culoare deschisa, mult mai usor de remarcat in teren decat diferenta de talie, uneori insesizabila.

Inca zece gafe de-astea si o sa ne trezim cu toate speciile pe cale de disparitie confundate si impuscate de vanatori care citesc, sunt infrmati de Mediafax si alte titluri serioase si documentate din presa romaneasca (tiparita sau nu).

De fapt articolul are un mare sambure de adevar: ciufii de padure si vantureii de seara isi fac cuib in coloniile de cioara. Motivul este foarte simplu: puii celor doua specii de rapitoare au ce manca, parintii pradand pe rand cuiburile de cioara in perioada de cuibarit, care coincide. Astfel, puii de vanturel vor avea permanent hrana proaspata – pui de cioara lasati singuri la cuib in perioadele in care adultii pleaca dupa hrana.

Am vazut acest spectacol pe viu in Delta Dunarii in zona Baclanesti, credeti-ma pe cuvant ca m-am simtit ca la Discovery – exclusive edition.

Pe de alta parte, cioara de semanatura, desi ar putea asigura perpetuarea unor specii destul de comune de rapitori (ciuf de padure sau vanturel de seara) este daunatoarea prin atacarea altor cuiburi de pasari (indiferent daca isi fac cuib pe sol sau in arbori) sau chiar a vatuilor de iepure. Motiv pentru care vanatorii au sezon deschis la cioara tot anul – la toate cele trei specii mai comune de la noi – cioara griva, cioara neagra si cioara de semanatura (din aceeasi familie mai fac parte corbul, stancuta si alunarul).

Din pacate, multi vanatori au o pregatire precara in recunoasterea pasarilor, mai ales in zbor, asa ca de multe ori pot impusca ulii, ereti sau soimi pe motiv ca au sezon permanent (la cioara), nemaivorbind de vanatorii certati cu etica (cei care obtin permis pentru fazan sau iepure si trag in teren in tot ce misca).

Sa ne vedem asadar de ciorile noastre pana nu ramanem pe butuci cu biodiversitatea.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

2 Comments »

  1. Eliz Anghel said,

    8 februarie 2011 @ 4:37 pm

    Doru unde ai gasit informatia ca au confundat Zaganul cu Barza Neagra ? Citisem si eu articolul in care sustineau ca au vazut Zaganul la momentul respectiv.

  2. Doru Panaitescu said,

    11 februarie 2011 @ 1:19 pm

    Fotografia era cu o barza neagra, a fost facuta de niste vanatori la una din intrarile Pesterii Topolnita din podisul Mehedinti. Articolul a aparut in presa locala, imi fac timp si caut pe net articolul.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu