Fotografia de faună – o abordare „la firul ierbii” sau cum să fotografiezi (bine) șopârle de ziduri (II)

continuare a articolului de luna trecuta

Dar după mine, cele mai frumoase exemplare de Podarcis muralis au gușă roșie, cum e cazul acestui exemplar găsit în Cheile Turului, lângă Cluj.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în jud Cluj]

Uneori, lumina este cea care vă poate ajuta să evidențiați unicitatea cadrului și a subiectului. Iată aceeasi șopârlă în patru ipostaze distincte, diferentele mari de aspect general si compozitie fiind generate atat de lumina folosita (naturala plus artificala, de tip “fill”), cat si de fundalul folosit care evidentiaza diferit detaliile subiectului. In acest prim cadru am folosit lumina naturala si o mica lanterna (cea de la telefon) pentru a umple cu detalii si partea ventrala a animalului, iar unghiul de fotografiere a fost in asa fel incat sa prind cerul in fundal, de unde si acea culoare cu contrast placut, dar rece.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Samothraki, Grecia]

In al doilea cadru, am renuntat complet la lumina artificiala, lasand umbrele sa dea volum subiectului. Piatra cu licheni verde crud, de culoare deschisa, a reusit sa dea suficienta reflexie din lumina soarelui pentru ca detaliile sa se distinga si pe gusa animalului. In fundal, vegetatia verde intunecat din padurea de pin.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Samothraki, Grecia]

Ridicandu-ma si mai mult deasupra subiectului, folosindu-ma doar de lumina naturala, am accentuat postura subiectului, adaugand drama printr-o pozitionare ce permite un fundal teluric, batand in nuante de maron, astfel incat subeictul sa fie mai deschis la culoare (motiv pentru care am si subexpus doua trepte pentru a avea detalii pe animal).


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Samothraki, Grecia]

Intr-un final, am aprins iar lanterna, pozitionandu-ma sub orizont, deschizand aproape de maxim diafragma si folosind un fundal neutru, preponderent verde, pentru a pune in valoare detaliile ventrale.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Samothraki, Grecia]

Nu in ultimul rand, ca orice fotograf de natura care se respecta, surprindeti si momentul, nu doar specia. Iata de pilda, pe o dogoare incredibila, desi eram la aproape 2500 m altitudine, cum se racoreste aceasta soparla de ziduri, fotografiata in Franta, la granita cu Andorra. De prisos sa va spun ca speram sa gasesc speciile endemice ale zonei si nu banala muralis de acasa…


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Sera del les Lloses, Pirineii Orientali, Franta]

Cum ziceam în prima parte a acestui material și după cum puteți observa singurei în toate aceste fotografii, variabilitatea mare a șopârlei de ziduri vă poate da serios de furcă la identificarea corecta a speciei. Mai ales când în zona sunt și alte specii de șopârle, unele foarte asemănătoare cu ea. De fapt, șopârla de ziduri poate fi confundata cu cel putin alte zece specii de soparle europene (sper sa fie doar atatea si nu mai multe:)), iar la noi în țară, juvenilii de P. muralis pot fi confundați cu vreo 4-5 specii de șopârle, mai dacă nu aveți privirea suficient de ageră și nu faceti macar o poză de identificare. Iar dacă nu vă pricepeți deloc, seamănă cu toate celelalte soparle cu picioare, ba îmi aduc aminte de unii care țipau pe la mare că au vazut un șarpe gros și cenușiu si de fapt era coada unui P. muralis adult… 😀


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în nordul Bulgariei – detaliile de pe coada si abilitatea lor de a lasa doar coada afara din gaura fac confuzia cu un sarpe de alun sau unul de apa destul de probabila pentru un incepator intr-ale fotografiei de reptile]

Iată, de pildă, câteva exemple de alte specii de șopârle ce seamănă izbitor cu muralis, dacă nu sunteți foarte atenți la caracterele de identificare. Soparla de mai jos m-a pacalit vreme de un an. Am vazut-o in valea Struma (sudvestul Bulgariei), nu am capturat-o. Analizand acasa hartile de distributie am descoperit ca pe valea respectiva muralis nu era prezenta! Un an mai tarziu, chiar si dupa ce am capturat un exemoplar similar din acelasi loc, m-a pacalit intial si era gata gata sa o eliberez fara sa o fotografiez:


[Șopârla de ziduri a lui Erhard (nu am găsit o traducere adecvată, specia nu este prezentă în fauna țării noastre). Desi foarte asemănătoare cu celelalte exemplare, aceasta NU este Podarcis muralis, ci Podarcis erhardii (fotografia este facută în sudul Bulgariei, unde arealele celor doua specii se suprapun)]

Acum uitati-va la aceeasi soparla, ruda ei nitel mai sudica, din Grecia. Desi fotografia este realizata “in situ“, unghiul favorabil de fotografiere mi-a permis sa observ desenul caracteristic de pe picioarele din fata, deci tot Podarcis erhardii.


[Șopârlă de ziduri a lui Erhard – Podarcis erhardii – fotografiată în Marmaras, nordul Greciei]

Sau poate o veți confunda cu asta, in special toamna, cand culorile speciei nu mai sunt verde aprins, ci maroniu cu desen caracteristic, nu insa suficient de caracteristic pentru toate perechile de ochi ce asista la afisarea coloritului pe zid:


[Șopârlă italiana de ziduri – Podarcis siculus – fotografiată în Italia]

Idem pentru aceasta soparla siciliana de ziduri, o ruda la fel de apropiata a soperlei noastre autohtone precum cea de mai sus.


[Șopârlă sicliana de ziduri – Podarcis waglerianus – fotografiată în sudul Italiei

Nici macar nu trebuie sa plecati din tara ca sa vedeti soparle asemanatoare cu muralis care sa nu fie de fapt muralis. Iata o soparla de padure (Darevskia practicola), care este extrem de asemnanatoare cu muralisul nostru cel de toate zilele. O privire mai atenta pe spate si la botul lunguiet al animalului va va dumiri – dungile caracteristice ale Darevsikei se vad mai ales daca reusiti sa o capturati. Nu va zic cum sa faceti asta, va spun doar ca e al naibii de greu 😀 Si va mai spun ca am prins aceasta soparla la 100 de metri de soparla de ziduri din ultima fotografie, dar aia e un moment atat de fain ca vi l-am lasat pentru finalul acetui periplu fotografic prin lumea reptilelor confuzante 😀


[Șopârlă de pădure – Darevskia practicola – fotografiată în jud Mehedinti]

Acum mai puneți la socoteală că Podarcis muralis se întâlnește în aproape toate țările din sudul și centrul Europei și veți avea tabloul complet al dificultății acestui sport despre care tocmai vă apucați :). De aceea insist să vă documentați TEMEINIC asupra speciilor prezente în zona unde mergeți la fotografiat de faună. Evident, asta nu trebuie să vă descurajeze, ci să vreți să aflați mai multe despre lacertide si metodele sigure de identificare. Revenind, dupa ce vedeti soparla pe zid incepe munca. Asa ca sa ramanem la soparla noastra – muralisul de serviciu, eu caznindu-ma sa va prezint in continuare alte cadre infatisand variabilitatea cromatica destul de mare. Acest exemplar, de pilda, poate fi intalnit in zona de nord a muntilor Mehedinti. Asa-i ca NU seamana cu soparla de padure de mai sus? 😀


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în jud Mehedinti]

Mergand insa mai jos, spre Balcani, punem gasi, in functie de fundamentul litologic, variabilitate coloristica inselatoare. Un reputat herpetolog bulgar chiar avea dubii ca aceasta soparla ar fi tot muralis, datorita desenului ciudat si culorii albicioase – atentie, soparla nu este murdara de creta, ci doar asemănatoare cu ea.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Bulgaria]

Aceeasi tehnica de folosire a unui unghi diferit pentru a schimba fundalul ma ajuta sa scot subeictul si mai mult in evidenta, nu doar prin folosirea unei difragme deschise.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Bulgaria]

Partea si mai naucitoare este ca aceasta soparla este din aceeasi populatie cu cea din cele doua cadre de mai sus, fotografiile fiind realizate la cateva minute distanta, in acelasi loc! Acest lucru este un indicator al faptului ca determinarea trebuie facuta cu atentie, pentru ca am vazut oameni care au vazut 7-8 specii diferit ein aceeasi zi, ei vazand in realitate aceeasi specie cu mai multe morfuri.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Bulgaria]

Iata de exemplu o soparla de ziduri fotografiata in nordul Italiei. Desi spatele este cu pete verzui si gusa “pictata”, este destul de evident ca e un muralis.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Italia]

Acum comparati-o cu o soparla de ziduri, aceeasi specie, surprinsa mancand dintr-o mura, la doar 50 de metri de exemplarul fotografiat mai sus. Asa-i ca e frumoasa viata de fotograf de reptile? Luati cu Nurofen. Aceasta subspecie, Podarcis muralis nigriventis, poate fi intalnita inclusiv in Serbia, si cum specia are o dinamica absolut fantastica, nu m-ar mira sa gasim pe la noi prin Cazane ssp. nigriventis in viitorul apropiat.


[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată în Italia]

In final, cadrul meu preferat, tot de pe meleagurile noastre, mai ales ca e un endemism la mijloc. Mijlocul gurii, desigur. Euscorpius carpaticus în gura unei șopârle de ziduri extrem de rapide și de curajoase../

[Șopârlă de ziduri – Podarcis muralis – fotografiată cu un scorpion carpatic in gura, tot în jud Mehedinti]

Si ca sa nu fiti disperati, un concurs. Aceasta soparla seamana izbitor cu Podarcis muralis, dar nu este. Cine spune primul ce specie este (cei care au fost cu mine in tura aia nu au voie sa participe) primesc o carte cu pasari (trebuie sa stiti despre ce vorbesc, e scoasa de patru ani cartea). Participantii trebuie sa scrie demunirea corecta a speciei din ultimul cadru, fie in romana, engleza sau denumirea stiintifica. Deadline concurs: duminica, 25 martie, ora 21.00. Succes!


[Soparla … insert your wild guess here…]

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

8 Comments »

 1. Fotografia de faună - o abordare "la firul ierbii" sau cum să fotografiezi (bine) șopârle de ziduri (partea I) ~ Doru Panaitescu said,

  21 martie 2018 @ 1:21 pm

  […] [continuarea (si un concurs) aici] […]

 2. Bogdan said,

  22 martie 2018 @ 1:33 pm

  Șopârla

 3. Otilia Cadar said,

  22 martie 2018 @ 2:02 pm

  Ultima soparla este Podarcis siculus. 🙂

 4. Lup Alb said,

  22 martie 2018 @ 3:34 pm

  soparla din concurs as zice ca e soparla de padure (Darevskia practicola).
  initial, dupa colorit si forma capului as fi zis ca e soparla de nisip, dar are altfel narile…

 5. Silvia Dumitrescu said,

  22 martie 2018 @ 5:36 pm

  In ultima fotografie cred ca este soparla de camp

 6. Dan Teodor said,

  22 martie 2018 @ 7:15 pm

  Incercare la concurs: soparla de munte (Zootca Vivipara)

 7. doru said,

  26 martie 2018 @ 9:00 am

  Răspunsul corect, singurul dealtfel, aparține Otiliei Cadar. Felicitări, Otilia! Este o șopârlă italiană de ziduri (Podarcis siculus) fotografiată pe insula Volcano, arhipelagul Eolia, sudul Italiei.

 8. Daniela Blana said,

  18 iulie 2018 @ 9:36 am

  Buna dimineata,
  Dupa ce am citit aseara articolul dvs despre tipurile de serpi din Romania, am descoperit in aceasta dimineata in curtea vilei in care suntem cazati o vipera cu corn. Incerc sa va trimit si o fotografie. Evident, dna administrator s-a panicat si vrea sa o omoare. Aici vin familii cu copii si nu doreste sa riste. Multumesc se sfaturi privind eliminarea cuibului.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu