Ghidul cumpărătorului educat de miere – editia 2023

Pentru că deja mă sună multă lume pentru a le recomanda o miere bună, am decis să fac acest articol pe care sper să-l găsiți util. Pentru a nu repeta din articolele anterioare, vă invit întâi să citiți despre miere într-un articol similar ceva mai vechi, dar cât se poate de actual.


[Mierea de cactus din Sicilia a fost revelația copiilor prezenți la degustarea de sâmbăta trecută de la Predeal]

Acum, fie că ați fost deja la vreo degustare de miere sau urmează, trebuie să vă spun că mierea de consum zilnic sau aproape zilnic nu trebuie să fie musai miere din sortimentele de miere de la degustări… și am să vă și spun de ce. În primul rând, fracțiile monoflorale sunt mai dificil de procurat și sunt mai scumpe. În al doilea rând, mierea polifloră are arome mai complexe si are calitate superioară, datorită efectelor terapeutice datorate diverselor flori de la care albinele au cules nectarul (evident, vorbim de adevărata miere polifloră, nu de amestecurile de miere făcute de procesatori și comercializate în marile lanțuri de tip hypermarket sau supermarket). Nu în ultimul rând, mierea polifloră este mai ieftină decât sortimentele monoflorale (deși nu ar trebui), dar asta se datorează educației precare a consumatorilor sau mai degraba confuziei cu mierea industrială, vândută prin intermediul marilor procesatori.

Cu alte cuvinte, dacă vedeți pe etichetă „miere de proveniență UE și din afara UE”, probabilitatea ca acea miere să fie de slabă calitate crește. Sigur, nu sunt vreun ultranaționalist – puteți găsi miere excelentă din Franța, Maroc, Grecia, Italia, Bulgaria etc. Dar probabilitatea să găsiți miere bună de import (nebotezata, netratata, nefiltrata peste măsură) în marile magazine este destul de redusă (cu excepția raioanelor specializate de ).

Sfatul meu: cumpărați miere pentru degustare de la producători mici, locali, când călătoriți, dar în cantități reduse, de gust. Pentru consum zilnic (mai ales pentru familiile cu copii) vă recomand să cumpărați miere de la producărori mici, locali (de la noi sau din alte țări) după ce vă asigurați de câteva criterii care să fie de bază în alegerea acelui producător.

1. Stupina să nu fie mare Producătorii mici, care fac de hobby apicultură, adesea fac mierea pentru ei, iar surplusul îl vand. Producătorii sub 100 de familii nu reușesc decât arareori să trăiască din miere și atunci veți mânca o miere mai mult produsă din pasiune și mai puțin din interes financiar.

2. Preferabil, stupina să fie la staționar. Stupinele duse în pastoral au mai multe șanse să fie amplasate în zone agricole contaminate cu insecticide/pesticide sau pot fi expuse la agenți de poluare pe drum (transportul si staționarea stupinelor se face pe sau in apropierea rețelelor de drumuri, unde pot fi microparticule de la plăcuțele de frână, uleiuri minerale, combustibili deversați din scurgeri accidentale etc). Nu înseamnă că mierea obținută la pastorație nu e bună, dar cea de la staționar are șanse mai mici să fie contaminată cu substanțe nedorite.

3. Stupina să aibă cât mai puține intervenții cu tratamente. Cum este cel cu Varachet, un tratament împotriva varroozei – Varachet este un tratament controversat, interzis în Uniunea Europeană și pentru care Romania cere an de an derogare.

4. Mierea să nu fie încălzită și preferabil și nefitrată. Deși o mare parte (cea needucată) a consumatorilor silește producătorii să le ofere miere lichidă, mierea cristalizată are cel puțin două avantaje – cel al păstrării intacte a enzimelor și vitaminelor care se pot distruge prin încalzire, precum și al garanției că nu e miere „botezată”. Cu excepția mierii de salcâm, de mană, de pin etc, majoritatea sortimentelor de miere de la noi cristalizează destul de repede (cel mai repede cea de rapiță, apoi cea de floarea soarelui, tei etc). Mierea nefiltrată are mici impurități, de albine moarte, venin, polen, propolis etc. Este, poate, cea mai dezirabilă parte din miere pentru consum pe termen lung (dincolo de funcția de edulcorant), pe care filtrarea excesivă, evident, o îndepărtează.

5. Recomandarea mea este să consumați cât mai multă miere polifloră, păstrându-le pe celelalte pentru ocazii de degustare. Această miere are avantajul de a nu avea contaminare cu insecticide sau pesticide, riscul fiind (ceva) mai mare la mierea de nectar de flori ale plantelor „tehnice” – rapiță, floarea soarelui, ba chiar și alte tipuri de miere din categoria specialităților – coriandru, hrișcă, muștar, oțetar, pawlonia, anghinare etc. În plus, mierea polifloră este mai parfumată, mai gustoasă, cu mai multe proprietăți terapeutice datorită amestecului de floare culeasă etc. Sigur, nu e greșit să consumați mierea care vă place. Dacă aveți un film cu teiul, salcâmul, floarea soarelui, ciulinul, menta sau alte sortimente monoflorale ușor de procurat, go for it!

Revin puțin asupra mierii poliflore. O să vedeți mai jos în listă denumiri precum – polifloră de câmp, de deal sau de munte, dar și polifloră de ciulin, polifloră de mentă, polifloră de tei cu lucernă etc. Aceste tipuri de miere au mai multe fracții, ceea ce nu le știrbește deloc din calități, dimpotrivă. A nu se confunda cu amestecurile de miere din diverse surse de proveniență, adesea de calități diferite, făcute de Moș Costache, Roua Florilor și alte mărci ale marilor procesatori care uneori uită că trebuie să vă ofere vouă miere, nu să facă ei profit.

Acum că aveți aceste principii de bază, vă las mai jos o listă de mici producători actualizată pentru 2023 pe care i-am vizitat personal sau îi cunosc personal. I-am sunat pe toți recent, așa că aveți o plajă largă de varietăți de miere din care să vă faceți provizii pentru iarnă (inclusiv câteva specialități – miere de iulișcă, miere de anghinare, miere de ciulin, miere de păducel etc). Promit să adaug și alți apicultori în curând (mai ales pentru alte specialități), așa că folosiți numele meu ca recomandare – poate găsiți varietăți deosebite – nu vă sfiiți să întrebați.

București – zona Gara de Nord

Mieri comercializate:
– miere de rapiță
– miere de floarea soarelui
– miere polifloră de câmp
Stupina are 45 de familii.
Cantitate minimă per comandă – 5 kg.
Livrarea personal in Bucuresti – zona Gara de Nord
Contact: dl. Tudoran 0740168868

București – zona Dinamo

Mieri comercializate:
– miere de mai (salcam + pomi fructiferi + flori primavara)
– poliflora de fâneață de primăvară (deschisă la culoare)
– polifloră de fâneață de toamnă (închisă la culoare)
– miere de salcâm (varietate translucidă albă).
Stupina are 45 de familii și este situată în Făgăraș.
Cantitate minimă per comandă – 2 kg. La bidon de 5 l (7.5 kg) se oferă 1 kg miere cadou (alt sortiment)
Livrare: personal în Bucuresti – zona Gara de Nord
Contact: dl. Piștea 0788735030

Bistrița

Mieri comercializate:
– miere polifloră de tei si flori de munte
– miere de salcâm
– miere de rapiță
Mierea este ambalată în borcane de sticlă noi care conțin 1 kg miere.
Stupina are 100 de familii.
Cantitate minimă per comandă – 2 kg.
Livrarea se poate face prin Posta Romana oriunde în țară.
Contact: Claudiu Panfiloiu 0740168868

Liești (jud. Galați)

Mieri comercializate:
– miere polifloră de munte (v-o recomand, are o aromă deosebită)
– miere polifloră cu ciulin și tei
– miere de salcâm
– miere polifloră de câmp cu lucernă și floarea soarelui
– miere polifloră de păducel
Mierea este ambalată în recipiente de plastic noi care conțin 1 kg miere.
Stupina are 100 de familii.
Cantitate minimă per comandă – 2 kg.
Livrarea se poate face prin Posta Romana oriunde în țară.
Telefon de contact: 0748397026 Culache Geanina, disponibil luni – vineri 10.00 – 18.00

2Mai (jud.Constanța)

Stupina are 28 de familii (staționar)
Mierea este ambalată în borcane de sticlă care conțin 1 kg miere, cu următoarele sortimente:
– rapiță
– polifloră de câmp cu ciulin
– anghinare (specialitate)
Mierea este ambalată în borcane de sticlă care conțin 1 kg miere.
Livrarea se poate face prin curierat sau Poșta Română oriunde în țară.
Telefon de contact: dl. Decebal 0756141920, disponibil luni – vineri 10.00 – 18.00

Valea Someșului

Stupina are 28 de familii (staționar)
Mierea este ambalată în borcane de sticlă care conțin 1 kg miere, cu următoarele sortimente:
– rapiță
– salcâm
– polifloră de câmpie
– iulișcă (specialitate)
Livrarea se poate face prin curierat sau Poșta Română oriunde în țară.
Contact: Ghiță Buzilă 0744517381

Și, să nu uit:

– pentru cei din București, puteți încerca o parte din sortimentele de miere ale producătorilor enumerați mai sus la următoarea degustare de miere care va avea loc joia aceasta, la ora 19.00, la Winewithme. Mai am 6 locuri disponibile momentan pentru 26 octombrie 2023 (mă puteți contacta prin email la doru @ marketeer . ro). Următoarea degustare va avea loc tot în București, la începutul lunii decembrie (revin cu un calendar exact). Pentru degustări în regim privat mă pot deplasa oriunde în țară (cu rezervare în prealabil).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu