Napolact Bio – În căutarea naturii pure (Episodul 3)

Facem ce facem si ne întoarcem la pășunea alpină. Pășunea este parte integrantă din natură, aici, la Mărișel, și nu poti vorbi despre natură fără să vorbești despre bogăția faunistică a zonei.

rszDSC08889_2048x1365
[un pitigoi de bradet (Parus ater) mi-a facut dimineata mai frumoasa lasandu-ma sa-l fotografiez de aproape]

Inca de cand am ajuns in Apuseni, primavara fiind, am ramas plăcut impresionat de activitatea febrila a pasarilor din zona. Sturzii de vasc, mierlele, cocosarii, brumaritele, pitigoii de bradet si gaitele sunt intr-o mare agitatie, pentru ca urmeaza perioada de cuibarit.

rszDSC06936 crop_2048x1366
[brumaritele de padure (Prunella modularis) canta de mama focului in perioada nuptiala; altfel sunt greu de zarit in zonele impadurite de altitudine]

Toate pasarile, fie ele specii migratoare sau sedentare, par a nu se sinchisi de temperaturile scazute si fac un vacarm extrem de placut inca de la primele ore ale diminetii.

rszrszDSC08927_2048x1366_2048x1366
[gaitele (Garrulus glandarius) sunt obraznice si pot sa se apropie mult de zonele locuite; sunt insa dependente de zonele cu padure, unde cuibaresc]

In raul de sub podetul de acces la pensiunea unde am fost cazati activitatea nuptiala era de asemenea in toi. O pereche de broaste raioase brune (o denumire nefericit aleasă, broastele nefiind purtatoare de raie) ne saluta de la firul ierbii, prilej de sedinta foto ad-hoc.

rszDSC05486_2048x1368
[hulite de oameni pentru aspectul lor, broastele raioase brune (Bufo bufo) nu dau de fapt nici un fel de raie sau alte boli; primavara travereseaza soselele in cautarea baltilor de reproucere si sunt masacrate in masa de traficul rutier]

Odata ce se ridica soarele, isi fac aparitia si reptilele. Aici, pe pasunile din zona Mariselului, atat soparlele de camp cat si soparlele de munte par a fi stapanele zonelor inerbate, respectiv ale zonelor pietroase. Una din soparle am gasit-o chiar in curtea pensiunii. Am urmarit-o cu bucurie cum se camufleaza in smocurile inalte de iarba, stiind ca se descurca nestingherita printre picioarele marilor rumegatoare de aici.

rszDSC05719_2048x1365
[soparla de munte (Zootoca vivipara) este perfect adaptata habitatelor alpine. o puteti gasi si la peste 1000 de metri altitudine]

Vacile, preponderent baltate romanesti, sunt parte integranta din peisaj si prin pascutul constant in sezonul cald tin sub control lastarirea zonei de contact dintre portiunile deschise si zonele impadurite, astfel incat padurea si zonele de pasune sunt bine delimitate.

rszDSC05608_2048x1365

Vacile suplinesc astfel efortul cervidelor din zona (caprior si cerb carpatin) de a delimita padurea de pajistea alpina.

rszDSC06201 crop_2048x1366
[o plimbare matinala prin padure te poate pune oricand in situatia ingrata de a incremeni, pentru a putea admira o caprioara (Capreolus capreolus) rumegand linistita in liziera padurii]

Platoul Marisel este de asemenea bogat in mamifere, specifice zonelor montane si de platou alpin: ursii, lupii si rasii circula in zona, asta afland de la fermierii locului, care nu sunt deloc entuziasmati de prezenta carnivorelor mari in zona: “merg cu cainii dupa vaci si ma intalnesc cu ursul. Ursul se ridica in doua picioare si cei trei caini se baga sub picioarele mele”, marturiseste unul din fermieri, in timp ce ma ajuta sa tin mai bine vaca la muls. Povestesc cu dansul despre animale si ramane uimit cate amanunte stiu despre speciile din zona. Dar tot nu ar face schimb cu mine sa mearga dupa ele prin padure, ii ajunge cat merge dupa vaci, pare sa spuna fața sa mirată. Tot in zona puteti vedea jderi, vulpi, iepuri, arici si alte animale cu blana, locul fiind destul de salbatic, chiar daca e populat.

“Vacile insa nu au treaba cu animalele prea mult”, povesteste doamna Abrudan, una din gazdele noastre si proprietara unei miniferme de familie cu 6 vaci de lapte. Iar laptele de aici e bun si gras, dar grasimea difera in functie de perioada de lactatie a vacilor si de perioada anului. Iar copiii, urmatoarea generatie de fermieri-laptari, nu au teama de vaci, le alearga pe pasune inainte sa mearga la scoala.

rszDSC05650_2048x1365
[familia Abrudan, de-a dreptul incantata de mica noastra filmare din platou, a iesit cu mic cu mare sa ne arate vacutele de care sunt tare mandri]

Laptele produs aici, la Marisel, trebuie omogenizat pentru a avea grasimea constanta impusa de normele zootehnice in vigoare, iar excesul de grasime este folosit pentru unt. Iar Naploact a scos si unt ecologic in gama Napolact Bio.

rszDSC05767_2048x1365
[unt din gama Napolact Bio langa un putinei traditional facut din lemn de brad, specific zonei muntilor Apuseni]

Si ce unt bun si gustos! Am folosit unt si telemea bio pentru o reteta simpla si de efect, cartofi cu dovlecei gratinati la cuptor.

rszDSC05777_2048x1365

Am folosit si dovlecei pentru a ne autoalunga din imperiul cartofilor. Mancam prea multi cartofi in ultimii 200 de ani si pentru asta Columb e de vină! Dovleceii sunt mai gustosi si au mai putini carbohidrati. Puteti la fel de bine sa folositi si alte legume: vinete, morcovi, ciuperci sau ardei, mai gustoase si mai sanatoase decat cartofii. Eu am folosit straturi succesive de cartofi cu dovelcei, garnisite bine cu telemea bio de la Napolact, precum si unt tot bio, tot de la Napolact pentru a unge tava si a da savoare mancarii. Ouale vor inchega straturile de legume si branza; condimentele, aduse de acasa sa fiu sigur ca folosesc doar ingrediente ecologice, au desavarsit aceasta reteta simpla pe care va invit sa o vizionati la finalul noului episod video.

Pofta buna de aici din Marisel!

Campania “În căutarea naturii pure“, o producție Napolact BIO, a început cu un prim video de manifest și continuă, pentru încă 5 săptămâni, cu câte un episod nou în fiecare joi, însoțit de o rețetă gustoasă. A apărut și episodul 3. Vizionare plăcută!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. Iulian said,

    1 februarie 2008 @ 10:16 pm

    Ma asteptam la plecarea asta.

    In ceea ce priveste conturile . . . nu cred ca vor pleca prea multe.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu