Infuzia de chimie distractiva de la BASF Romania

Pentru multi tineri, mai ales pentru generatiile nascute dupa caderea regimului comunist, chimia a devenit o limba straina. Din pacate pentru aceste generatii, chimia a ramas undeva in spatele mult mai atractivelor materii moderne precum informatica sau… religia. Totusi, consider ca unele cunostinte de chimie sunt parte indisolubil legata de bagajul general de cultura pe care scoala trebuie sa ti-l dea in vederea luarii de piept a tanarului cu viata.

Si intr-o epoca a statului pe Facebook, iata ca mai gasim si initiative prin care tinerii pasionati de chimie sunt incurajati sa continue. Saptamana trecuta am asistat la o reactie in lant, orchestrata de un grup de elevi silitori si pasionati de chimie din liceul teoretic Grigore Moisil. Este vorba de echipa (elevii si cele doua profesoare de chimie care i-au asistat pe juniori) ce a castigat concursul Chain Reaction organizat de BASF Romania, despre care am mai vorbit aici pe blog.

resizeDSC05659_1600x1069

SI iata si instalatia cu reactiile fizico-chimice in lant cu care elevii de la Moisil au castigat concursul intre licee organizat de BASF Romania:

resizeDSC05658_1600x1069

Nu va mai povestesc despre proiect, vreau doar sa primesc asigurari de la organizatori ca vor conitnua an de an aceasta frumoasa initiativa, ira pe final va las cu demonstratia practica, presarata cu emotiile aferente. Reactia in lant a fost realizata intr-o cafenea, nu in laboratorul “de acasa”, motiv pentru care inchidem ochii si iertem micile erori survenite in reactia in lant, inerente instalarii ansamblului intr-un loc destul de diferit de laboratorul cu care probabil elevii erau obisnuiti.

Evident, intr-o astfel de reactie in lant nu putea sa lipseasca bicromatul de amoniu, care in finalul experimentului este aprins de un fitil, pentru a incepe acea “clasica” reactie de tip vulcan. Ia vedeti dumneavoastra mai jos prin cate a trebuit sa treaca imboldul pornit de la pila electrica facut din zeama a doua lamai pentru ca vulcanul sa se prinda in final, nu dupa ceva emotii si putin ajutor pe parcurs:

In concluzie, mai vrem chimie distractiva pentru ca este una din cele mai bune arme impotriva ignorantei si medicritatii generatiei tinere.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu