Rețetă de baclava ca la Brăila (rețetă festivă, la 648 de ani de la atestarea documentară a orașului)

Da, probabil știți, acum 648 de ani pe vremea asta, cetatea (cetatea, da?) Brăilei era atestată documentar prin documentul trimis de un baiet Vladislav , domnitor nitel pe atunci, neguțătorilor brasoveni (pentru cei care jucau baschet la ora de istorie, orașul a fost întemeiat in secolul XII de teutoni, nu de turci, cum știe toata lumea; în plus, Brăila vine de la Brailöw (germană) nu de la Ibrail, care e o transcriere fonetica a vremii, turcească desigur, dar nefericită, amintindu-ne doar ca orașul a fost raia turcească vreme de peste 350 de ani intre 1554 si 1828-1829). Important e ca era cetate cu aproape 100 de ani inaintea orasului “moldovenesc adevărat” de la doar 15 kilometri nord distanță (sic!)

Azi, la ceas aniversar, conformându-mă umil cererii publicului, am scris dupa dictare (mama, profă de latină alea alea) cum se face o baclava ca la Brăila (în opinia mea mai gustoasă decât variantele din comerțul capitalist actual), gust pe care îl știu din copilărie pentru că în Brăila influențele balcanice (grecești, turcești etc) plus influențele slave faceau parte din ADN-ul urbei. Așa ca uite cum se face o baclava tradițională în cinci pași simpli 🙂

rszDSC03389_2048x1365

Ingrediente

un pachet de foi cumparate (de placinta Bella, Linco sau echivalent)
doua pahare de zahar din care s efac eun sirop gros, de 500 ml. Cand se racoreste se adauga esente (rom, migdale)
separat se foloseste un pachet mare de unt (puteti incerca si cu unt de capra, asa e reteta traditionala turceasca, dar merge si cu un de la noi)
nuci – 250 de grame nuci macinate la masina (puteti folosi si fistic sau amestec nuci, migdale si fistic)

Preparare

Se topeste untul intr-o craticioara.
Se unge tava cu unt topit.
Se aseaza o foaie de placinta la dimensiunea tavii
Se unge cu unt topit.
Se mai aseaza o foaie de placinta la dimensiunea tavii.
Se unge iar cu unt topit.
Se presara o treime din cantitatea de nuca.
Se aseaza o noua foaie de placinta la dimensiunea tavii
Se unge in continuare cu unt topit.
Se mai aseaza o foaie de placinta la dimensiunea tavii.
Se unge iar cu unt topit.
Se presara o treime din cantitatea de nuca.
Tot asa pana veti inchide din nou toata stratificatia cu rand dublu de foi unse.

Portionare

Portionarea se face inainte de coacere, cu un cutit muiat in untul topit.
Se toarna untul ramas pe toate taieturile (experienta de asistenta medicala este un plus :D).
Se da la cuptor la foc ptrivit (pentru cei cu sisteme electrice, ptrivit este echivalent cu 160 de grade).

Coacere

Dupa 30-40 de minute baclvaua incepe sa se rumeneasca.
Se scoate, si se insiropează cu atenție, turnand in special pe tăieturi, folosind jumătate din cantitatea de sirop.

Insiropare

Se pune din nou la cuptor circa zece minute, tot la foc potrivit.
Se scoate tava si se insiropeaza dupa racire, folosind cealalta jumatate din siropul facut.

Cateva ponturi:

– foile trebuie sa fie proaspete (daca vreti sa faceti cu foi de dcasa, sa fie foi simple si foarte subtiri)
– nuca trebuie sa fie nuca “de iarna” – mai tărisoară. Opțional se poate rumeni zece minute in cuptor, înainte de măcinare. Daca e nucă proaspată, de toamnă, se poate amesteca și cu o lingură de pesmet (nu mai mult).
– siropul se face din zahăr cu apă, esențele adăugându-se după ce se răcorește. Opțional puteți aroma cu fie cu baton de vanilie, fie cu scorțișoară, fie chiar cu ciocolată (am mâncat una foarte bună la restaurantul sudanez Gedo de lângă Obor!).
– puteti folosi si miere, cu condiția să adăugați miere în a doua parte a siropului (cea care se pune după răcire).

Pe final, cateva recomandari de la clanul Panaitescu:

– pe cât posibil, mama vă recomandă sa citiți rețeta de două ori și să nu țineti tableta sau laptopul în bucătarie (cum i-am spus eu ca faceti la restul mancarurilor pe care vi le preparati, moment in care a trasat o evlavioasa cruce prin aerul mansardei) pentru ca o sa va murdariti ecranul/tastatura 😀
– important (asta e recomandarea mea) este sa nu ardeți baclavaua. Dacă in poze se vede bine, nu contează ca puneti sare de lămâie în loc de zahăr sau untură veche. Facebook accepta pozele asa cum sunt 😀
– accesul gălățenilor la această rețetă este strict interzis. Măcar azi, de ziua Brailei, să nu vă vedem la ochi. 😀

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu