Birdwatching de iarnă – ediția 2024

Fie că e iarnă grea sau blândă, depresia de vreme nasoală este un inamic redutabil. Totuși, dacă a trecut solstițiul de iarnă, ziua s-a mai lungit și aveți oricum aparatul foto la îndemână, făceți-vă un plan de rezervă pentru a face ca primăvara să vină mai repede.


[Mierla de apă (Cinclus cinclus), una din păsările ușor de fotografiat în sezonul rece]

Primul pas – amintiți-vă că iarna e un anotimp excelent pentru a vedea de aproape niște animale care sunt mai greu de văzut vara. Fie pentru că sunt specii care vin din nord, fie pentru că stau în copaci fără frunze și astfel sunt mai ușor de dibuit (sau amândouă).

În Parcul Tineretului, într-o zi rece, am găsit după-amiază o adevărată furtună de pescăruși râzători. Aceștia se hrănesc peste zi pe câmp sau la gropile de gunoi, iar seara vin să doarmă pe apă (sau pe gheață) inclusiv în parcurile din oraș, unde au mai puțin deranj și puțini prădători.

Între ei pot fi văzuți și pescăruși care nu vin la noi decât iarna, cum este cazul acestor pescăruși de talie mare între pescăruși râzători, care pot pune probleme serioase la identificare, mai ales dacă sunt în penaj intermediar, nu cel adult.


[Pescăruși cu picioare galbene (Larus michahellis) la înoptat pe Tineretului]

Tot în parcuri puteți vedea numeroase păsări de talie mică. Una din cele mai mici este vestitul (din poveștile pentru copii) pănțăruș sau ochiul-boului.

Dar grosul observațiilor rămâne pe speciile acvatice. Populațiile de rață mică pot fi văzute inclusiv în oraș. Aici, câțiva masculi care se luau la harță, semn că debutul sezonului reproductiv este aproape.

Dar cu puțină răbdare, mai ales dacă e gheață la mal, puteți vedea specii mai sfioase. Un cârstel de baltă (Rallus aquaticus) foarte îndrăzneț… pentru 10 secunde, după care s-a refugiat la adăpostul stufului.

Iarna e o perioadă excelentă pentru a ajunge la specii interesante, în destinații mult mai ieftine decât sunt în sezonul estival. Una din destinațiile mele preferate este Sicilia. Aici, un mascul de vrabie italiană care a stat frumos la poză.

Zonele umede sunt puține, dar acolo iernează o sumedenie de specii care pot fi văzute doar vara la noi și de car eni se face dor peste iarnă, cum e cazul egretelor mici, care iernează aici în numere bune, fiind așadar ușor de văzut în zone de coastă, în lagune etc.

Dar dacă tot ajungeți acolo, nu vă opriți la speciile „ușoare”. Cu puțin efort, puteți găsi și specii eminamente mediteraneene, cum este această stufărică pătată (Cisticola juncidis).

Dar cea mai frumoasă parte a iernii este că aveți șansa de a face cadre deosebite, profitând de specificul acestui sezon. Aceste lișițe se lansau la apă cu mare zgomot, alergatul lor caraghios fâcându-mă să pufnesc în râs și să-mi desconspir astfel locul de pândă de unde le vedeam.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu