Farmecul copilăriei (și o invitație #cuceaunul)

Amintirile din primii ani de viață se leagă, invariabil, de bunici. Copilăria nu cred că poate fiseparată de mirosul îmbietor al cozonacului pe care îl pândeam, copii fiind, ca pe cel mai important lucru din lume. Amintirile de atunci rotunjesc imaginea idilică a copilăriei, pe care nu ne-o vom mai schimba niciodată.

Țin minte ceasul pe care tataia Girip îl punea cu precizie japoneză în cui, la aceeași oră, înainte de culcare, după ce îl întorcea tacticos. Mamaia buna avea mereu mireasmă de cimbru și mărar de la oala unde fierbea, în suc de roșii, mazărea proaspăt dezghiocată pe blatul de la bucătărie, la care participam când nu mă puteam fofila la joacă, afară, dar gustul ăla dulceag, cu miresme de dulap de bucătărie plin de condimente, din care furam stafide ori de cate ori se întrezărea ocazia. Bunicii nu mai sunt, dar raman vii in amintirile noastre, încă mai facem asocieri intre chipul lor cald cu amintirea lor și diverse lucruri de care ne lovim zi de zi.

Am moștenit de la bunica mea din partea mamei pasiunea pentru amestecat în mămăligă și în tuci (mereu băgam nasul pe furiș în blidele ei că știam că nu mă ceartă niciodată). Mazărea, de pildă, o făcea în aceeași crăticioară de tuci pe care o folosea cu sfințenie la toate sosurile și mâncăricile scăzute. Și azi, când pun mâna pe câte o ustensilă de bucătărie, închid ochii și o văd, zâmbind, cum mă urmărea cu privirea de bunică implinită ce se desfătează cu imaginea copiilor crescând pe lângă fusta dânsei.

În amintirea lor, îmi place să gătesc la tuci, „ca pe timpuri”. Fără teriaki, fără inox, fără unt clarificat, fără lapte de migdale, fără avocado, fără termomix, fără flambeuri și alte fonfleuri. Mamaia avea cratițe de fontă și linguri de lemn înnegrite de utilizare, care mereu îmi păreau murdare și pe care le adulemcam pe ascuns, în bucătărie, când rămâneam singur. Și mereu miroseau a curat, dându-mi peste cap sistemul de valori simplu în care negreala era musai murdărie. Acum mă uit cu drag la ceaunele mele negre ca abanosul și stiu că mamaia îmi zâmbește ascunsă printre lucirile lor întunecate.

Dar să ne întoarcem la ale noastre. După mulți ani de rugăminți ale mai multor prieteni, iată că profit de ocazie să fac un mic eveniment dedicat gătitului la ceaun. Am găsit și loc, și motiv, și rețetă, tot ce mai trebuie este să găsesc oameni interesați să învețe să găteasca tradițional, cu ingrediente proaspete, la foc domol, mâncăruri care sunt gata în ore, nu în minute, cum e acum în industria de fastfood din marile orașe.

Căci merge bine un vin fiert, o slană friptă și, pentru copii, bezele încălzite la foc, cu țepușa, în timp ce gulașul fierbe la capac pentru a îngemăna gustul cărnii de vițel cu legumele și condimentele folosite la ceaun.

Așadar, cine vrea să mă vadă ceaunind nu trebuie decât să vină la evenimentul de sâmbătă, 2 aprilie 2022 de la Predeal, de la Vila Evergreen. Nu e obligatoriu să rămâneți peste noapte (numarul de camere nu e prea mare), dar puteți achiziționa pachetul de cină specială și puteți chiar participa la gătitul acestui gulaș în ceaunul pensiunii (cu largul meu ajutor). Rețeta aleasă este gulaș (preparat unguresc din gât de vițel) cu chimen, cu dafin din Sicilia, cu boia afumată și multă, multă distracție!

Acest workshop este, practic gratuit (veți mânca din ceea ce veți face și chiar veți avea ocazia să participați interactiv pentru a se face), iar pachetele de cazare sunt gândite mai ales pentru familii cu copii (de aici am avut, de-a lungul timpului, cele mai multe cereri legate de a învăța pe alții să gătească la ceaun). Vom găti afară la foc de lemne, vom sta în minifoișoarele de pe terasa generoasă a vilei și vom face abstractție de zăpada numai bună de schiat – schiatul chiar e fudulie, mâncarea e temelie sau, vorba poetului, turismul nu se face veci pe burta goală!

Vom învăța împreună cum să alegem un ceaun de fontă (pentru outdoor sau pentru nevoile casei/familiei), cum să facem focul sub el pentru a găti (nu foc de tabără cum fac unii de ard mâncarea), cum pregătim ceaunul, cum controlăm temperatura de gătire la flacără deschisă, cum folosim rocket stove sau jante de camion pentru un foc potrivit cu ceea ce vom găti. Evenimentul începe la ora 17.00 și cina va fi gata în jurul orei 20.00.

Detalii despre pachetele de cină / cazare (cu o noapte bonus), pe site-ul pensiunii Vila Evergreen din Predeal, orice alte detalii despre workshop la mine (astept intrebările voastre in comentarii).

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu