Recensământul berzelor cu ajutorul populației prin aplicatia Uite Barza (cu sprijinul Enel)
Vă întrebam săptamâna trecută pe Facebook: care e legătura dintre birdwatching și telefonia mobilă? Răspunsul ni-l dă un proiect extrem de interesant de monitorizare participativă sprijinit de Enel România: cu un telefon mobil cu camera si GPS (adica un telefon mobil „obișnuit”), poți pune umărul la protejarea uneia din cele mai populare specii de păsări din țara noastră: barza albă.
[Barză albă (Ciconia ciconia), fotografiată în mijlocul satului Comana]
Gurile rele spun că berzele sunt cunoscute oamenilor de pe vremea dacilor (cică barza ar fi un nume de origine dacică, noi nu-l contrazicem pe Pruteanu :D). Dacică sau nu, barza albă (Ciconia ciconia) nu este doar o specie frumoasă, ci și greu de confundat, o prezență emblematică în zonele cu cursuri de apă sau în luncile marilor râuri. Din păcate însă, berzele au cunoscut un puternic declin in perioada comunistă, când agricultura intensivă și folosirea pesticidelor au afectat abundența hranei lor. Berzele nu se hrănesc doar cu peștișori, broaște și alte vietăți acvatice, cum s-ar părea la prima vedere. O bună parte din dieta lor este asigurată de rozătoare, șerpi, șopârle și chiar prăzi mai mari, berzele putând înghiți inclusiv pui de iepure! Dispariția hranei lor de pe câmp le afectează în aceeași măsură în care scade suprafața de luciu de apă dintr-o zonă puternic inlfuențată de agricultură sau alte amenajari funciare. Un alt factor este antropizarea din ce in ce mai presantă, cu impact asupra habitatelor. De pildă, datorita anvergurii mari a aripilor, berzele se pot electrocuta în liniile de tensiune, în special puii care sunt în cuiburi neizolate, dar și adulții epuizați, accidentele fiind mai frecvente în perioada migrației.
Berzele albe, cu o populatie de aproximativ 5500 de perechi (sursa: Societatea Ornitologică Română) sunt așadar o specie vulnerabilă. Enel Romania se preocupă de soarta păsărilor mari prin amplasarea de suporturi special gândite pentru a proteja toate păsările de talie mare, în special berzele. Un incident între o barza si un fir de tensiune se soldează cel mai adesea cu o avarie care lasa oamenii fără lumină, în timp ce pentru barză… efectul poate fi mult mai tragic: moartea pe loc prin electrocutare sau și mai rău, o moarte chinuitoare, prin rănirea berzei. De aceea Enel România investeste în monitorizarea și protejarea berzelor prin programe începute de mai mulți ani de zile. Pe timpuri, autoritatile ascundeau problema sub pres. Enel însa demonstreaza ca este o companie responsabila, aratand nu doar ca ii pasa de propria retea de tensiune, ci venind cu solutii care sa arate ca le pasa si de soarte inaripatelor. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România, au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barza şi peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea (sursa cifrelor: Enel Romania).
[Barză albă la cuib, în Comana]
Un prim pas in a ajuta aceasta specie este sa stim despre ce efective de berze vorbimm insa numararea acestora nu este deloc un lucru usor. Cunoasterea cu cat mai mare exactitate a numarului de berze din tara noastră se poate face pe baza semnalării tuturor cuiburilor, motiv pentru care Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul Enel, apelează la noi, iubitorii de natură.
O aplicație gratuită și ușor de instalat pe orice telefon cu sistem de operare IoS sau Android permite tuturor celor ce vor să ajute, cu ajutorul telefonului mobil, să identificam împreună in teren cuiburile de barză și să le semnalăm în printr-o simplă înregistrare în aplicația cu pricina.
Aplicatia (pentru Iphone si Ipad; pentru Android) este intitulata simplu: Uite Barza și permite:
– localizarea exactă (cu coordonatele GPS oferite de functia GPS a trelefonului mobil)
– inregistrarea unei fotografii a cuibului
– semnalarea numarului de berze (adulti, adulti cu unul sau mai multi pui, inclusiv informatii despre cuiburi parasite, care sunt la fel de valoroase ca cele folosite activ).
Aplicația este unică în Europa, nici o altă țară europeană implicată în recensământul berzelor (care se fac edin 10 in zece ani, prima editie avand loc in România inca din 1994!) neavand la dispozitie acest instrument pentru colectare de date prin aportul cetatenilor.
Toate aceste lucruri au fost prezentate presei si opiniei publice joia trecută, la o conferinta de presă tinută simbolic la sediul administrativ al Parcului Natural Comana, unde sunt mai multe cuiburi de berze (pe raza localitatii Comana). Cu această ocazie reprezentanții SOR si Enel au realizat niște plăcuțe cu numere de stradă pentru a semnaliza cuiburile de barză (adresa berzelor mai exact, o idee foarte faină!). Numerele de stradă sunt cu 0.5… pentru că, de regulă, stâlpii de curent sunt între case. Iată o primă placuță montată cu ocazia evenimentului, cu mențiunea că toate cuiburile din Comana vor avea plăcuțe pe stâlpii de la Enel.
Berzele nu sunt însă singurele vietuitoare care vor beneficia de sprijinul Enel Romania în cadrul acestui proiect. Cel puțin alte două specii de păsări folosesc cuiburile de barză, într-o ciudată dar amuzantă „simbioză”: binecunoscutele vrabii de casă (Passer domesticus)…
[Vrabie de casă (Passer domesticus) – mascul – la cuibul construit în cuibul mare de barză albă, în Comana]
…respectiv o altă specie prezentă în special în sudul tarii, vrăbiile negricioase, care profită la comun de aglomerarea de material folosit de berze pentru a-și face cuibul. Vrăbiile cuibăresc la rândul lor aici, săpând galerii în cuibul cel mare și făcându-si cuiburi mai mici.
[pereche de vrăbii negricioase (Passer hispaniolensis) – mascul și femelă – la cuibul construit în cuibul mare de barză albă, în Comana]
Iată cum putem ajuta trei specii de pasari prin amplasarea de suporturi artificiale, gândite în așa fel încât să nu pericliteze viața berzelor și a puilor lor, dar și a vrăbiilor „profitoare”.
Mai jos, de pildă, puteți vedea repartiția pe pătrate a locurilor cunoscute pentru cuibărirea acestei specii. Dacă locuiți într-o zonă unde densitatea pătratelor colorate e mică, dați-ne, vă rugăm, o mână de ajutor. Nu vă trebuie decât telefonul mobil și puțină bunăvoință!
[Sursa: Societatea Ornitologică Română]
Și încă ceva – valabil pentru cei ce mă citesc și nu locuiesc în București: anunțați-mă, vă rog, unde locuiți (localitatea, zona aproximativă sau coordonatele GPS, desi nu e nevoie musai, precum și județul) printr-un comentariu la acest articol, iar eu voi recolora prezenta hartă, să arătăm tuturor că putem urni lucrurile acolo unde este nevoie de ajutor prin voluntariat. Ofer (prin tragere la sorți) un album cu pasari din lunca și Delta Dunării. Concursul se incheie vineri, ora 17.00. Hai să vă văd cu pătratele!
[Barză albă (Ciconia ciconia) în zbor, fotografiată în mijlocul satului Comana]





Benescu Gabriel said,
12 iulie 2017 @ 9:09 pm
Buna seara,
De saptamana viitoare parasesc Bucurestiul si ma intorc acasa la Buzau. Sunt membru SOR si va fi o placere sa ajute la proiectul uite barza.
O seara buna!
Laura Dumitru said,
17 iulie 2017 @ 7:04 am
Cuib de berze la Histria , Jud Constanta. Am și poza dar nu știu cum sa o trimit.
doru said,
18 iulie 2017 @ 5:50 pm
Incearca sa instalezi aplicatia. E cel mai simplu.