Trei retete cu peste prezentate la Sanatatea in bucate cu Marius Tudosiei: picanca de stiuca, crap pe varza si plachie de crap ca la Braila

Dupa cum stiti de anii trecuti (2012, 2013), Marius Tudosiei de la Bacania Veche ma tot invita sa-i gastesc in emisiune. Anul acesta (sambata mai exact pentru cei care nu au stat cu ochii pe televizor) am fost iarasi invitat de Marius sa-i gatesc ceva bun. Daca in 2012 am gatit mamaliguta toponita, cartofi copti in lapte si pui chinezesc in sapte culori iar in 2013 am gatit curcan, musaca si imambayaldi, anul asta este anul.. pestelui. Am gatit trei retete traditionale, doua cu crap si una cu stiuca, asa cum le-am prins si eu la randu-mi de la altii mai mesteri ca mine.

resizeDSC02056_1600x1067

Pe scurt, este vorba de urmatoarele retete:

plachie de crap ca la Braila (reteta invatata din familie de la mama mea)

resizeDSC02042_1600x1067

picanca de stiuca (reteta invatata de la unul din partenerii mei de aventuri pe coclauri, Dragos Nedelcu, si el un impatimit al Deltei si al gatitului traditional)

resizeDSC02025_1600x1067

crap pe varza la cuptor (reteta invatata de la tanti Maria Staicu din Partizani, Dumnezeu s-o odihneasca; ma gandesc si eu ca tare s-ar mai fi bucurat dansa sa vada ca ii urme sfaturile din bucatarie).

resizeDSC02039_1600x1067

Picanca de stiuca se face simplu cu urmatoarele ingrediente:

– 1 kg stiuca de orice marime (puteti inlocui cu caras, dar nu iese la fel de gustoasa)
– 100 g faina
– 150 ml ulei de floarea soarelui
– 25 ml otet “clasic” (de mere sau de vin; nu incercati cu altceva cum ar fi lamaie sau otet balsamic, n-o sa va iasa)
– foi de dafin
– piper negru boabe
– sare grunjoasa
– ienibahar (optional, daca aveti).

resizeDSC02027_1600x1067

Crapul pe varza este si mai simplu, pentru acesta avand nevoie de:

– 2 kg crap sau ciortan
– o varza mare
– doua linguri de ulei sau untura de pasare daca aveti (preferabil de rata sau de gasca)
– 4 cepe frumoase
– 6 rosii coapte, preferabil de gradina
– piper negru boabe, dafin, sare, condimente
– sare grunjoasa pentru “grijirea” pestelui

resizeDSC02044_1600x1067

Pentru plachia de crap ca la Braila aveti nevoie de:

– 2 kg crap sau ciortan
– 4-5 cepe mari
– 2-3 ardei grasi rosii sau verzi, preferabil din gradina
– 2-3 rosii mari coapte, preferabil din gradina
– cativa ardei iuti (nu murati)
– foi de dafin
– sare
– piper negru.

resizeDSC02049_1600x1067

Retelele sunt povestite mai jos, in videoclipul preluat de la Digi, unde gasiti si celelalte emisiuni ale lui Marius intr-o bogata si interesanta arhiva de retete video. Nu am ratat insa ocazia ca printre povesti cu peste sa vorbim putin si despre degustarile de miere pe care le organizez. Iata-ma alaturi de Marius Tudosiei la el in bucataria studio impreuna cu 11 sortimente monoflore si poliflore din Sicilia, vedeta emisiunii fiind o miere de flori de cactus (fico d’india sau Opuntia ficus-indica dupa denumirea stiintifica):

resizeDSC02054_1600x1067

Cat despre Marius, nu doar ca s-a lins pe degete, dar a facut si o sesiune foto cu produsele finite. Iata-l in actiune, gramada peste masa, importalizand picanca de stiuca…

resizeDSC02032_1600x1067

Inregistrarea pentru cei care nu au fost sambata acasa.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Pe aceeaşi temă

Un comentariu »

  1. mivasolutions.ro said,

    8 martie 2015 @ 11:20 pm

    Ooo, chiar daca nu ma omor dupa peste tot mai simt mandru ca sunt brailean cand imi aud numele orasului…
    Ma intreb foarte mult daca poti face o reteta vegata pentru braileni…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu